Region Sjælland skruer igen ned for corona-beredskab

Antallet af indlagte med COVID-19 falder fortsat, og det får Region Sjælland til at gå endnu et niveau ned i beredskab.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

For tredje gang på lidt over tre uger går Region Sjælland et trin ned i sit corona-beredskab. Det betyder, at Region Sjælland fra i dag, onsdag, skruer beredskabet ned fra trin to til trin ét.

Det skriver Region Sjælland i en pressemeddelelse.

Nedjusteringen sker som følge af faldende indlæggelsestal i regionen, og det betyder konkret, at Region Sjælland går fra at have 68 medicinske sengepladser til 50 medicinske sengepladser, der er reserveret til COVID-19 patienter. Der vil på trin ét stadig være reserveret 15 intensivpladser til COVID-19 patienter, som også var tilfældet på trin to.

- Det går fortsat den rigtige vej med antallet af COVID-19 indlagte patienter. Derfor kan vi bruge flere ressourcer på at behandle flere af de andre patienter, der har måttet vente med deres operation eller aftale, siger Leif Panduro Jensen, koncerndirektør i Region Sjælland.

Jo mere Region Sjælland drosler ned for sit corona-beredskab, jo færre patienter vil som resultat få udskudt sin behandling af andre sygdomme. Region Sjælland oplyser, at da indlæggelsestallet af COVID-19 patienter var på sit højeste, måtte regionen udskyde cirka 600 operationer om ugen, mens det i uge fem faldt til lidt over 200 patienter.

Når færre corona-patienter i de kommende uger vil optage sengepladser, bliver der med andre ord fortsat færre, der vil få udskudt sin operation eller aftale på sygehuset. Det er ifølge Region Sjælland meget positivt og skal udnyttes, da der kan være en tredje bølge på vej.

Forberedt på tredje bølge

Den positive udvikling med antallet af COVID-19 indlæggelser trues konstant af den britiske virusvariant B117, som er mere smitsom, og som i øjeblikket er den dominerende virusvariant i samfundet. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har tidligere på ugen udtalt, at en ekspertgruppe forventer omkring 900 indlagte med COVID-19 i midten af april, hvis genåbningen af samfundet bliver, som der er lagt op til fra regeringens side. Region Sjælland er derfor opmærksom på, at nedjusteringen til trin ét kan være midlertidig.

- Vi forbereder os på en tredje bølge og er klar til hurtigt at skrue op for beredskabet igen, hvis antallet af indlagte stiger drastisk. 

- Men vi håber naturligvis ikke, at det bliver aktuelt, da det vil betyde, at vi er nødsaget til at udskyde yderligere operationer og behandlinger for patienter, og det vil vi for alt i verden gerne undgå, siger Leif Panduro Jensen, som samtidig understreger, at regionen hele tiden åbner så meget af den almindelige drift som muligt.

GRAFIK: Se de forskellige niveauer i Region Sjællands beredskab.

Patienter får direkte besked

Sygehusene vil selv indkalde de patienter, der bliver tilbudt en operation eller anden behandling som følge af nedjusteringen til trin ét. Region Sjælland oplyser, at de patienter, som bliver indkaldt, er dem, der har mest behov for en operation eller anden behandling på nuværende tidspunkt – eksempelvis patienter med lidelser eller tiltagende smerter. 

Patienterne vil få direkte besked fra den behandlende afdeling, men Region Sjælland understreger, at man selv skal henvende sig i tilfælde af, at ens tilstand bliver værre.

Behandling af akut sygdom eller skade og livstruende sygdomme, som f.eks. kræft- og hjertesygdomme, er ikke og har ikke været berørt af de mange patienter med COVID-19. Hvis man som borger har brug for hjælp, skal man som altid kontakte egen læge, lægevagt, skadestue eller 112 afhængig af behov.

Den 9. februar gik Region Sjælland ned i beredskab fra trin tre til trin to.