Lolland og Falster føler sig forbigået i genåbning: - Har de glemt, vi hører med til Danmark?

Skoleelever slæber ikke smitte over kommunegrænser, og derfor skal de ældste elever med i genåbningen. Det mener flere borgmestre med lav smitte.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Rundt om i landet sidder flere borgmestre og undrer sig over anbefalingerne til en kommende genåbning.

De forstår ikke, hvorfor der ikke er lagt op til, at de kan sende deres afgangselever i grundskolen og på ungdomsuddannelserne tilbage samt genåbne efterskolerne, når en række kommuner i Vestjylland og Nordjylland med højere smitte ifølge anbefalingerne gerne må.

En af borgmestrene er Guldborgsunds John Brædder, der er valgt for Guldborgsundlisten. Hans kommune har den seneste uge haft syv nye smittede per 100.000, og det er et af de absolut laveste smittetal i hele landet.

Læs også
Eksperterne vil lade Jeanette åbne sin butik igen: - Jeg glæder mig så meget
Læs også
Eksperterne vil lade Jeanette åbne sin butik igen: - Jeg glæder mig så meget

Alligevel er der i anbefalingerne fra myndighederne modsat i Vestjylland, Nordjylland og på Bornholm ikke lagt op til en lokal genåbning for eleverne her. Anbefalingerne er udarbejdet af en gruppe bestående af blandt andet sundhedsmyndighederne, rigspolitiet og en række ministerier.

- Vi er langt under bekymringsgrænsen, og vores nabokommuner ligger stort set lige så lavt som os. Det giver simpelthen ingen mening. Der må være nogen, der har glemt, at Lolland, Falster og Sydhavsøerne hører med til Danmark, siger John Brædder.

Han tilføjer, at de i Guldborgsund Kommune også er klar til at teste både lærere og elever to gange om ugen, som regeringen vil have.

S-borgmestre vil med i genåbningen

I nabokommunen Vordingborg er den socialdemokratiske borgmester, Mikael Smed, også overrasket over at være forbigået i anbefalingerne til regionale genåbninger.

Med bare fire nye smittede per 100.000 indbyggere ligger Vordingborg ellers helt i bund på landsplan, og ifølge Mikael Smed bør kommunen derfor få lov at sende de ældste elever tilbage i skole.

- Jeg undrer mig over det, for vi har i lang tid ligget med et lavt smittetal, siger Mikael Smed til TV 2.

Men vi skal jo bare kigge til jeres nabokommuner Faxe og Næstved for at finde noget højere smitte, er det ikke fair at være forsigtig?

- Jo, og derfor handler det om, hvad vi genåbner. En genåbning af restauranter og biografer vil skabe trafik på tværs af kommunegrænserne, men det gør folkeskolerne ikke. Derfor undrer det mig, at vi ikke kan komme i gang med det.

Borgmester Holger Schou Rasmussen (S) er overbevist om, at Lolland Kommune kan begynde en forsigtig åbning for de ældste elever - sådan som man kan i Vestjylland og Nordjylland, hvis det står til eksperterne.
Borgmester Holger Schou Rasmussen (S) er overbevist om, at Lolland Kommune kan begynde en forsigtig åbning for de ældste elever - sådan som man kan i Vestjylland og Nordjylland, hvis det står til eksperterne. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

På Lolland, den tredje kommune i området med meget lav smitte, ærgrer den socialdemokratiske borgmester, Holger Schou Rasmussen, sig over ikke at være med i myndighedernes anbefalinger. Med 17 nye smittede per 100.000 indbyggere den seneste uge ligger også Lolland Kommune meget langt under landsgennemsnittet.

- Jeg havde håbet, at vi var med, for vi er lykkedes med at banke smitten ned. Og jeg vil spørge regeringen, om de ikke vil overveje at tage os med i den regionale genåbning, siger Holger Schou Rasmussen.

Pendlertrafikken er afgørende

Det er ikke kun borgmestrene, som undrer sig. 

Finn Pedersen er forstander på både Bindernæs Efterskole på Lolland og Bornholms Efterskole, og lytter regeringen til anbefalingerne, kan han mandag altså åbne på Bornholm, men ikke på Lolland.

- Set fra min stol er perspektivet ens: Bornholm er en del af Region Hovedstaden, Lolland en del af Region Sjælland. I hovedstaden har man et højt smittetryk, det har man ikke på Bornholm. I de store sjællandske byer har men et højt smittetryk, der har man ikke på Lolland. Så jeg kan ikke se, hvorfor vi ikke kan åbne efterskolerne på Lolland, siger han. 

Finn Pedersen er forstander på både Bindernæs Efterskole på Lolland og Bornholms Efterskole. Han forstår ikke anbefalingerne om genåbningen.
Finn Pedersen er forstander på både Bindernæs Efterskole på Lolland og Bornholms Efterskole. Han forstår ikke anbefalingerne om genåbningen. Foto: TV2 Bornholm

Efterskoleforstanderen håber, som han udtrykker det, at det ender med, at fornuften råder, og at begge hans efterskoler må åbne. 

Ekspertgruppen har i dens anbefalingerne dog ikke set på enkelte kommuner, men derimod på større geografiske områder afhængig af pendlertrafik.

Det forklarer Jens Lundgren, der er professor ved infektionsmedicinsk klinik på Rigshospitalet.

- Det er derfor, der er blevet lagt de her 11 små regioner ind i stedet for og for at have et vist område, hvor man kan sige, at det er der, hvor der er udveksling (i forhold til pendling, red.), siger han. 

Myndighederne skriver i anbefalingerne, at de tiltag, der anbefales for Vestjylland og Sydjylland, kan indføres i blandt andet Vest- og Sydsjælland fra 15. marts, hvis den nuværende udvikling med lave smittetal fortsætter. 


Nyhedsoverblik