Regeringen vil afsætte penge til sundhed år for år

Socialdemokratiet har lagt en plan for sundhedsvæsenet frem. Regeringens ventes inden årets udgang.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Regeringen vil ikke fremlægge en samlet plan for, hvordan fremtidens sundhedsvæsen skal se ud. Finansminister Kristian Jensen (V) har heller ikke lagt sig fast på, hvor mange penge der skal afsættes.

Det siger han under en debat i Folketingssalen.

- Der skal tilføres flere ressourcer, og vi tager stilling fra år til år til, hvor mange flere ressourcer der skal tilføres, siger han.

quote Derfor er det vores agt at fortsætte som den tidligere regering og den nuværende regering

Kristian Jensen (V), finansminister

Det ventes, at regeringen vil fremlægge et udspil til en sundhedsreform, når finansloven er indgået - men inden årets udgang, lover finansministeren.

Finansminister følger en tidligere praksis

Socialdemokratiet har allerede fremlagt sit bud og har derfor stillet spørgsmål til Kristian Jensen om regeringens forslag.

Finansministeren fremhæver, at han følger en praksis, som den tidligere regering ledet af Socialdemokratiet fulgte.

Lægger han en samlet plan frem, skal den hvert eneste år rettes til for at ramme det rigtige beløb, der skal afsættes til sundhed.

- Derfor er det vores agt at fortsætte som den tidligere regering og den nuværende regering, hvor vi år for år finder ud af, hvad sundhedsvæsenet skal have ekstra for at leve op til de forventninger, vi har, siger han.

Socialdemokratiet mener dog, at der i sundhedsvæsenet kan være brug for at se længere frem i tiden end et år ad gangen.

Struktur rettes op i ny sundhedsreform

Der bruges årligt over 100 milliarder kroner på sundhedsvæsenet. Finansministeren mener, at en stor del af midlerne kan bruges bedre og kritiserer særligt Region Hovedstaden for forvaltningen.

Derfor skal strukturen rettes op i en ny sundhedsreform, og serviceniveauet skal ensrettes på tværs af regionerne, understreger han.

- De gode idéer skal sprede sig hurtigere fra sygehus til sygehus, og der skal laves mere sammenhæng fra kommune til privat praktiserende læge og til sygehus.

- De ting, der er mere rutinepræget, kan i høj grad flyttes ud i nogle sundhedsfællesskaber, som er tættere på borgeren, siger finansministeren.

Socialdemokratiet vil bruge 53 milliarder kroner ekstra på sundhedsvæsen og plejehjem frem mod 2025. Finansministeren kalder det overbudspolitik.

- Det er en ren tilståelsessag fra regeringen. De har ikke de penge, der skal til for at sikre mere tid og bedre kvalitet i sundhedsvæsenet, siger sundhedsordfører Astrid Krag (S) i en skriftlig kommentar.