Regeringen varsler nyt sundhedsudspil: Kan det betyde farvel til regionerne?

Et nyt sundhedsudspil fra regeringen får flere politikere til at spekulere i, om det betyder farvel til regionerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Statsministerens tale ved Folketingets åbning bød på lidt af en bombe.

Lars Løkke Rasmussen (V) varslede nemlig en ny sundhedsreform, som skal bygges op omkring 21 nye sundhedsfælleskaber landet over.

Idéen med disse fællesskaber er at styrke lokale sygehuse, så de kan klare mindre komplicerede sygdomme og dermed spare patienten for en tur på det nærmeste supersygehus.

- Jeg er lidt forvirret over, hvad det egentlig er, han mener, lyder det fra Magnus Heunicke (S), kommunalordfører, til statsministerens tale.

- Skal vi afskaffe de regioner, som der findes nu og erstatte dem med noget andet? Skal det hele fortsætte i to systemer? Det er det, der reform-iver, vi advarer imod. På Sjælland er vi langt fra færdige endnu med at bygge de her supersygehuse. Der er masser af arbejde, som stadigvæk skal laves. Og lad os nu være grundige og få gjort det ordentligt, inden man laver en ny struktur.

DER ER TALE OM FØLGENDE SYGEHUSE:

Strukturen er sekundær

Venstremanden Jacob Jensen mener til gengæld, at det skaber mere sammenhæng.

- Nu har der været en del år, hvor vi har haft fokus på at skabe de her supersygehuse med højtspecialiseret personale, læger og fagpersonale i det hele taget, nu er næste skridt så det nære sundhedsvæsen, siger han.

- Det betyder blandt andet, at man netop kan bygge det op omkring de sygehuse, som vi kender, men også i det samarbejde, der skal være omkring den kommunale indsats, der følger efter en sygehusbehandling.

Men betyder det så, at regionerne kan blive fortid, hvis regeringen tager en periode mere?

- Det lød i hvert fald som et ja, i forhold til at vi nu skaber 21 sygehusfællesskaber. Men jeg vil gerne understrege, at for mit vedkommende – også for Venstres vedkommende – der er det afgørende, det vi kan bestille politisk som et resultat til borgeren. Kortere ventelister, bedre kræftbehandling og så kommer strukturen altså sekundært, siger Jacob Jensen.

DF hilser udspil velkommen

Dansk Folkeparti har et ønske om, at regionerne skal nedlægges. Et synspunkt, de allerede fremlagde ved finanslovsforhandlingerne. Derfor bliver regeringens udspil om en ny sundhedsreform modtaget med kyshånd fra Liselott Blixt (DF), der er sundhedsordfører.

- Det lyder præcist, som vi også gerne vil have det til at lyde, siger hun.

- Vi kan jo ikke lave sygehusfællesskaber og så også have regioner. Vi skal jo ikke danne endnu mere bureaukrati og flere administrative værk. Det, vi skal gøre nu, det er, at vi skal sikre et sammenhængende patientforløb, der skal ikke være nogle, der falder mellem to stole, som vi ser i dag. Vi skal simpelthen sikre, at der bliver fulgt til dørs, og at pengene følger patienten – uanset om du er i kommunen, almen praksis eller det er på sygehuset.