Her mangler halvdelen af sygeplejerskerne

Akutafdelingen på Nykøbing Falster Sygehus mangler halvdelen af de sygeplejersker, som afdelingen er normeret til.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter, bioanalytikere, portører og læger haster frem og tilbage mellem stuerne.

Ude på gangene ligger der flere patienter.

quote Det er stressende og bekymrende

Maria Ebsen, sygeplejerske, akutafdelingen, Nykøbing Falster Sygehus

Det er formiddag på akutafdelingen på Nykøbing Falster Sygehus, og her er travlhed blevet hverdag.

- Vi har rigtig, rigtig travlt. Der er indtil videre meldt seks patienter på vej ind nu, og vi har en afdeling og et hus, der er fyldt til randen. 

- Der er over 100 procents overbelægning, så vi er fyldt godt op, og det betyder, at folk må ligge på gangene, fortæller Maria Ebsen, der er sygeplejerske på akutafdelingen på Nykøbing Falster Sygehus.

- Vi vil gerne passe godt på dem, der kommer ind, og det synes jeg ikke man kan, når man har så travlt, fortæller Maria Ebsen, der er sygeplejerske på akutafdelingen på Nykøbing Falster Sygehus.
- Vi vil gerne passe godt på dem, der kommer ind, og det synes jeg ikke man kan, når man har så travlt, fortæller Maria Ebsen, der er sygeplejerske på akutafdelingen på Nykøbing Falster Sygehus. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

- Der er travlt, og der kommer mange patienter ind, siger Lone Clausen, der er social- og sundhedsassistent og tillidsrepræsentant på akutafdelingen i Nykøbing Falster.

Patienterne på afdelingen mærker travlheden. Alligevel føler de sig godt behandlet og har forståelse for situationen.

- Jeg vil ikke sige, at det er en dårlig oplevelse. Der er lidt mere trafik her på gangen. Selvfølgelig er det aldrig rart, at der er travlt. Der skulle helst ikke være så travlt her. 

- Men jeg oplever, at folk opfører sig helt vildt professionelt. Der bliver taget hånd om én, og jeg føler ikke, at jeg mangler noget. De spørger hele tiden til, om jeg har smerter, fortæller Artur Marszalek fra Nakskov.

Læs også
Sygeplejerske forlod sit fag: - Jeg følte mig til grin, når jeg gik på arbejde
Læs også
Sygeplejerske forlod sit fag: - Jeg følte mig til grin, når jeg gik på arbejde

Artur Marszalek blev indlagt med smerter, der formentlig skyldes galdesten, og fik en stue. Men han blev rykket ud på gangen for at give plads til en anden patient, mens han venter på at blive ultralydsscannet.

- De skulle bruge maskinerne på stuen. Dem bruger jeg ikke, så det giver ikke mening, at jeg ligger derinde og optager en plads for en anden, der har mere brug for det. Jeg ligger bare og venter lige nu, siger han.

Artur Marszalek fra Nakskov blev indlagt på akutafdelingen i nat med smerter, der formentlig skyldes galdesten.
Artur Marszalek fra Nakskov blev indlagt på akutafdelingen i nat med smerter, der formentlig skyldes galdesten. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Den helt store udfordring på akutafdelingen er manglen på plejefagligt personale som sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter.

- På akutafdelingen mangler vi rigtig meget personale, i særdeleshed plejefagligt personale. Ikke mindst sygeplejersker, dem mangler vi i rigt mål, og det er en stor udfordring for os, fortæller Ricco Dyhr, der er direktør på Nykøbing Falster Sygehus.

Skal løbe hurtigere

I alt skal der være 106 medarbejdere i plejen på akutafdelingen, men i øjeblikket mangler de 29 kolleger. Cirka en tredjedel. 

Kigger man isoleret på tallene for sygeplejersker mangler halvdelen. Afdelingen er normeret til 80 sygeplejersker, og der mangler i alt 40.

quote Der er dage, hvor en sygemelding kan vælte systemet

Maria Ebsen, sygeplejerske, akutafdelingen, Nykøbing Falster Sygehus

- Det betyder, at vi er nødt til at organisere os anderledes og samle patienterne på mindre arealer. Det betyder også, at vores personale skal løbe hurtigere for at håndtere det store patientpres, som vi oplever, siger Ricco Dyhr, der er medlem af den Kommission for Robusthed i sundhedsvæsenet, der blev nedsat i maj 2022. 

Formålet med arbejdet i robusthedskommissionen går især ud på at finde anbefalinger til, hvordan man kan sikre personale til sygehusene.

Læs også
Flere ældre sætter sundhedsvæsnet under pres
Læs også
Flere ældre sætter sundhedsvæsnet under pres

Manglen på personale betyder, at det er svært at få vagtplanen til at gå op.

- Det påvirker os, at vi er mere sårbare i forhold til, at folk er overbebyrdede. Mange af os tager ekstravagter, måske nogle af os for mange, men det gør vi jo, fordi vi alle bare gerne vil have det til at fungere, fortæller Lone Clausen.

- Der går ikke en fridag, uden at vi bliver ringet op og spurgt, om vi kan komme ind. Der er dage, hvor en sygemelding kan vælte systemet, fortæller Maria Ebsen.

- Mange af os tager ekstravagter, måske nogle af os for mange, fortæller Lone Clausen, der er social- og sundhedsassistent og tillidsrepræsentant på akutafdelingen i Nykøbing Falster.
- Mange af os tager ekstravagter, måske nogle af os for mange, fortæller Lone Clausen, der er social- og sundhedsassistent og tillidsrepræsentant på akutafdelingen i Nykøbing Falster. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

I de tilfælde, hvor overbelægningen er så stor, at personalet ikke kan følge med, kan ledelsen bede om en kort pause, en såkaldt fuld timeout, hvor de mindst akutte patienter bliver kørt videre til andre akutafdelinger på sygehusene i Region Sjælland.

- Alle de akutte kørsler, 112, de kommer stadig ind til os i en timeout situation. Det handler om, at patienter, som skal ende på et hospital, men hvor det ikke er akut med udrykning, så kan man sende dem hen til et andet hospital, som har mere plads, end vi så har, siger Ricco Dyhr.

Time out to gange om måneden

Akutafdelingen i Nykøbing Falster har "fuld timeout" cirka en til to gange om måneden. 

- Det er godt for den enkelte patient at komme hen til et sted, hvor der er flere personaleressourcer til at tage godt hånd om dem. For at komme ind i en meget travl akutafdeling, det er der ikke nogen, der har interesse i. Så hvis man kommer ind et andet sted, hvor der er mindre travlt, så er det en stor fordel. 

- Så det er for patientens skyld og for patientsikkerhedens og faglighedens skyld, at vi gør det, siger Ricco Dyhr.

Akutafdelingen på Holbæk Sygehus har fuld timeout cirka en gang om måneden. 

På akutafdelingen i Slagelse har man haft to fulde timeouts indenfor det seneste to et halve år, og på akutafdelingen på universitetshospitalet i Køge har man haft én fuld timeout inden for det seneste år.

Læs også
Akutte patienter sendes 90 kilometer væk
Læs også
Akutte patienter sendes 90 kilometer væk

Den pause, der opstår ved en fuld timeout, betyder, at indtaget af patienter tager af i et par timer, og at personalet dermed får et pusterum.

- Det giver et frirum i de timer, hvor der ikke kommer patienter ind. Så vi enten kan få dem op på en afdeling her i huset eller udskrevet, så det giver lige lidt ro, men det er jo ikke så længe, og et eller andet sted så giver vi jo bare problemet videre, fortæller Lone Clausen.

- Der er meget vi skal kigge på. Det er alt fra ledelse, til arbejdsmiljø, til den måde vi tænker uddannelse på, siger Ricco Dyhr, der er direktør på Nykøbing Falster Sygehus.
- Der er meget vi skal kigge på. Det er alt fra ledelse, til arbejdsmiljø, til den måde vi tænker uddannelse på, siger Ricco Dyhr, der er direktør på Nykøbing Falster Sygehus. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Manglen på personale mærker man også på Slagelse Sygehus. Som vi har fortalt i serien Akutafdelingen mangler afdelingen i Slagelse især læger - i øjeblikket 12 speciallæger i almen medicin ud af 16.

- Lægesituationen er problematisk. Det er den i særdeleshed hos os, og det betyder, at vi forlader os meget på vikarer. De er dygtige, men de er kortvarige, og de kommer ind og ud, og dermed så har vi ikke den kontinuitet og den faglighed i organisationen, som vi ønsker, fortæller Niels Reichstein Larsen, der er direktør på Næstved, Slagelse, Ringsted Sygehuse.

Læs også
Disse kommuner vil have nærhospitaler - nu begynder slåskampen
Læs også
Disse kommuner vil have nærhospitaler - nu begynder slåskampen

At vende udviklingen og løse problemerne med mangel på personale bliver et langt sejt træk.

- Der er meget, vi skal kigge på. Det er alt fra ledelse, til arbejdsmiljø, til den måde vi tænker uddannelse på, til den måde vi deler vores sundhedsprofessionelle imellem forskellige organisatoriske enheder på tværs af regioner og på tværs af praksis, sygehuse og så videre. Jeg tror, der er rigtig mange veje til det, og der er mange af de her løsninger, der skal tages i spil samtidigt, for at det kan lade sig gøre, siger Ricco Dyhr fra Nykøbing Falster Sygehus.

- Vi forlader os meget på vikarer, og dermed har vi ikke den kontinuitet og den faglighed i organisationen, som vi ønsker, fortæller Niels Reichstein Larsen, der er direktør på Næstved, Slagelse, Ringsted Sygehuse.
- Vi forlader os meget på vikarer, og dermed har vi ikke den kontinuitet og den faglighed i organisationen, som vi ønsker, fortæller Niels Reichstein Larsen, der er direktør på Næstved, Slagelse, Ringsted Sygehuse. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Et af forslagene til en løsning på specifikt lægemangel er, at erfaring uden for universitetshospitalerne skal tælle med for at fremme rekrutteringen i provinsen.

- Jeg ved ikke helt, hvordan man kan gøre det, fordi det der med tvang tror jeg ikke på, men hvis man har to læger, der søger stillingen som børnelæge på Rigshospitalet, så burde det være sådan, at den læge, der har været ude på nogen af de steder, hvor man har det brede speciale, at de på en eller anden måde, får en fordel, siger Niels Reichstein Larsen.

Læs også
Hospital ramt af strømafbrydelse på afdeling med hjertepatienter
Læs også
Hospital ramt af strømafbrydelse på afdeling med hjertepatienter

På gulvet oplever medarbejderne, at de skal nå mange patienter på én gang, og det betyder, at de ikke kan nå alt det, de gerne ville.

- Det er hårdt. Man kan ikke holde til det her i flere år frem. Det er stressende og bekymrende. Vi vil det bedste for vores patienter, vi vil gerne passe godt på dem, der kommer ind, og det synes jeg ikke, man kan, når man har så travlt. Der kan være masser af smuttere, og det går man hjem med, og det kan man ikke blive ved med, fortæller Maria Ebsen. 


Nyhedsoverblik