Johnny Lyngård har aldrig oplevet noget lignende gennem sine snart 26 år i hospitalsvæsnet.
Som driftschef på Sjællands Universitetshospital i Roskilde stod han sammen med sine kollegaer torsdag den 1. december pludselig med et alvorligt problem.
Det er tryk i det rør, og der kommer hurtigt meget vand ud
Sent om eftermiddagen klokken 16.00 gik al strømmen i den højeste bygning på hospitalet, hvor der blandt andet ligger hjertepatienter og for tidligt fødte børn.
- Vi tænker først på patientsikkerheden og derefter på at få genetableret strømmen, siger Johnny Lyngård.
Årsagen til strømafbrydelsen blev forholdsvis hurtigt konstateret. I kælderen var et vandrør af uvisse årsager sprunget, og vandet var løbet ind i en stor el-tavle.
- Det er tryk i det rør, og der kommer hurtigt meget vand ud, og det render ind i el-tavlen, som kortslutter, siger Johnny Lyngård og tilføjer:
- Det er første gang, at jeg har oplevet sådan en hændelse.
Mørklagde hel hospitalsbygning
Hele den høje hospitalsbygning blev mørklagt, fordi nødstrømmen, som leveres af generatorer, går via den ramte el-tavle og dermed ikke kunne benyttes.
- Al vores nødstrøm virkede, som den skulle, men vi kunne ikke føre strømmen gennem den våde el-tavle, siger Johnny Lyngård.
I stedet måtte personalet bruge batterier til de maskiner, som skulle benyttes på afdelingerne, hvor cirka 70 patienter blev berørt af strømafbrydelsen.
Samtidig blev der tyet til lommelygter og pandelamper for overhovedet at kunne se noget i mørket.
- Der blev kaldt dygtigt personale ind, som hjalp med at tørre el-tavlen, der måler to gange tre meter, med noget, der minder om en stor hårtørrer, siger Johnny Lyngård.
Sendte patienter til nabosygehuse
Cirka klokken 21.00 var el-tavlen tør, og strømmen var atter tilbage på hele universitetshospital.
Under strømafbrydelsen overvejede personalet, hvorvidt patienterne på de berørte afdelinger skulle flyttes, hvis ikke strømmen snart ville kunne tilbage.
Samtidig blev nabosygehusene orienteret om situationen og tog ekstraordinært imod flere akutte patienter.
Universitetshospitalet i Roskilde tog dog stadig imod patienter med behov for akut hjælp efter for eksempel hjertestop.
Natten igennem til fredag den 2. december var der påvirkning af det udstyr, der kræver behandlet vand til blandt andet instrumentvask. Men det har hospitalet efterfølgende fundet en løsning på.