Sygeplejerske forlod sit fag: - Jeg følte mig til grin, når jeg gik på arbejde

Anja Refsgaard fra Holbæk er en af de sygeplejersker, der har valgt helt at forlade sit fag, fordi hun var utilfreds med lønnen. I det private tjener hun alene på grundlønnen over 3000 kr. mere om måneden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når Anja Refsgaard kigger ud af vinduet fra sin altan i lejligheden i Holbæk, kan hun skimte taget på Holbæk Sygehus, den arbejdsplads som hun valgte at forlade i december sidste år. 

- Det tog mig tre minutter at gå derop, fortæller hun. 

Anja Refsgaard har arbejdet som sygeplejerske i 13 år, på blandt andet sygehusene i Roskilde og Slagelse, og senest har hun været ansat som operationssygeplejerske på Holbæk Sygehus. Men selv om arbejdspladsen lå lige rundt om hjørnet, valgte hun altså at sige op.  

quote hvad fanden rendte jeg rundt oppe på sygehuset for og sled mig selv ihjel

Anja Refsgaard, tidligere operationssygeplejerske

 - Det var ikke sjovt mere. Jeg følte mig lidt til grin, når jeg gik på arbejde på grund af min løn og mine arbejdsvilkår. Jeg synes ikke, at mit ansvar, arbejdsopgaver og min uddannelse passede med den løn, jeg fik, fortæller hun. 

I dag arbejder hun som operatør, hvor hun klargør og rengør maskiner til fremstilling af medicin i en stor international medicinalvirksomhed. Hendes kolleger har mange forskellige baggrunde, hvor det ikke kræver nogen form for uddannelse.

I dag arbejder Anja Refsgaard som operatør og klargør og rengør maskiner til fremstilling af medicin i en stor international medicinalvirksomhed.
I dag arbejder Anja Refsgaard som operatør og klargør og rengør maskiner til fremstilling af medicin i en stor international medicinalvirksomhed. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

I det nye job er selve grundlønnen, før diverse tillæg for eksempelvis aften- og weekendarbejde, over 3000 kroner højere pr. måned. 

- Den anden lønseddel, jeg fik, hvor jeg havde en hel månedsløn, der tænkte jeg - undskyld mit franske - hvad fanden rendte jeg rundt oppe på sygehuset for og sled mig selv ihjel, fortæller hun. 

Anja Refsgaard er ikke den eneste sygeplejerske, der har sagt op og forladt sit fag. 

Det viser en medlemsundersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd fra efteråret 2021, hvor hver 10. sygeplejerske gav udtryk for, at de havde sådanne overvejelser. Dansk Sygeplejeråd Kreds Sjælland vurderer, at tallet i dag, et år senere, er højere.  

- Det er mit indtryk, at det er blevet klart forværret. De sygeplejersker, der mangler, de er der, men de er andre steder i andre brancher og laver andre ting. Sygeplejerskerne føler sig ikke anerkendt og hørt. Strejken sidste år skabte en masse vrede, fortæller Anne Marie Holst Sommer, der er forkvinde i Dansk Sygeplejeråd, Kreds Sjælland. 

Anja Refsgaard forrest med fanen under sygeplejerskestrejken i sensommeren 2021.
Anja Refsgaard forrest med fanen under sygeplejerskestrejken i sensommeren 2021. Foto: Jesper Sandbirk - TV2 ØST

Samtidig viser en ny opgørelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, at 55 procent af de forsøg, der har været på at ansætte en sygeplejerske i Region Sjælland, ikke er lykkedes.

Undersøgelsen er baseret på jobopslag i perioden december 2021 til maj 2022, og helt konkret har det betydet, at 1.150 stillinger ikke er blevet besat.

Søger over i vikarbureauer 

Manglen på gode arbejdsforhold og utilfredshed med lønnen har også fået flere og flere sygeplejersker til at søge over i vikarbureauerne. 

- Der får de helt klart bedre arbejdsvilkår, for de bestemmer selv, hvornår de går på arbejde, og hvor lang tid de går på arbejde, og så har de ikke det samme ansvar, og de kan lægge det, når de har fri og gå hjem og passe familien, siger hun. 

Anja Refsgaard var en af de sygeplejersker, der var aktiv under sygeplejerskestrejken for et år siden (Konflikten begyndte den 19. juni 2021 og varede 10 uger. red). Hun har svært ved at se, hvordan politikerne kan løse de udfordringer, og hun følte sig dybt skuffet ovenpå strejken.

- De havde stået og lovprist os under pandemien, og vi skulle lige yde lidt ekstra flere gange, men når alt kom til alt, var de ligeglade, siger hun. 

Anne Marie Holst Sommer er forkvinde i Dansk Sygeplejeråd Kreds Sjælland.
Anne Marie Holst Sommer er forkvinde i Dansk Sygeplejeråd Kreds Sjælland. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Regeringen har nu meldt ud, at de vil kigge på velfærdspersonalets løn. Præcist hvilke grupper, regeringen mener, skal have mere i løn, er ikke meldt ud endnu. Men statsminister Mette Frederiksen (S) har meldt ud, at man arbejder på en plan for flere faggrupper i det offentlige.

Anja Refsgaard tror dog ikke på, at det vil kunne matche hendes nuværende løn. Derfor har hun heller ingen planer om at vende tilbage til sit fag, for hun ved, at hendes lønkrav vil være for store. 

- Jeg skal i hvert fald have 35.000 som grundløn. Men det tror jeg aldrig nogensinde, at de vil betale for en sygeplejerske. Så, det tror jeg ikke, kommer til at ske, siger hun.


Nyhedsoverblik