Disse kommuner vil have nærhospitaler - nu begynder slåskampen

Fredag var der frist for at ansøge om at få et nærhospital til kommunen. 7 af de 12 kommuner her i sendeområdet har søgt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kampen om nærhospitalerne er i gang. Natten mellem fredag og lørdag udløb fristen for at sende en ansøgning om et nærhospital, der skal sikre borgerne kortere afstand til en lang række sygehusfunktioner. 

Og her i sendeområdet har syv af de 12 kommuner lagt billet ind på at få et nærhospital lige netop hos dem. 

Kalundborg Kommune er en af dem, og her har man været klar til et nærhospital, lige siden de hørte om konceptet første gang.

- Da man i sin tid introducerede idéen om nærhospitaler, der tænkte vi, 'Det er lige os', siger Peter Jacobsen (DF), der er formand for Ældre- og Sundhedsudvalget i Kalundborg Kommune.

I Kalundborg er de ganske klar til at få sundhedsvæsnet tættere på borgerne, siger Peter Jacobsen, der er formand for kommunens Ældre- og Sundhedsudvalg.
I Kalundborg er de ganske klar til at få sundhedsvæsnet tættere på borgerne, siger Peter Jacobsen, der er formand for kommunens Ældre- og Sundhedsudvalg. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

Udover Kalundborg har Faxe, Lolland, Næstved, Odsherred, Ringsted og Vordingborg også ansøgt om at få et nærhospital.

Disse kommuner har søgt om at få et nærhospital

  • Odsherred Kommune

  • Kalundborg Kommune

  • Ringsted Kommune

  • Næstved Kommune

  • Faxe Kommune (med støtte fra Stevns Kommune)

  • Vordingborg Kommune

  • Lolland Kommune


Tre byer udpeget på forhånd

Muligheden for at få et nærhospital blev præsenteret, efter den tidligere regering i maj sidste år indgik en bred politisk aftale om en sundhedsreform med fire milliarder sat af til at placere 25 nærhospitaler rundt om i landet. 

quote Vi har rigtig langt til nærmeste sygehus

Holger Schou Rasmussen, borgmester i Lolland Kommune

Sundhedsministeriet har selv udpeget tre steder i regionen, som de mener, kunne være oplagte steder at placere nærhospitaler. Det er Kalundborg, Næstved og Nakskov. 

I Lolland Kommune er borgmester Holger Schou Rasmussen (S) helt på linje med Sundhedsministeriet. I hvert fald når det kommer til to af de tre nævnte byer. 

- Når man ser på geografien på Sjælland, er det oplagt, at Kalundborg og Nakskov er relevant for det her, siger han. 

Lollands borgmester Holger Schou Rasmussen mener, at Lolland er et oplagt valg, når der skal tildeles midler til nærhospitaler. Arkivfoto.
Lollands borgmester Holger Schou Rasmussen mener, at Lolland er et oplagt valg, når der skal tildeles midler til nærhospitaler. Arkivfoto. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Det er især den store afstand til sygehuse og borgernes sundhedsprofil, der ifølge Holger Schou Rasmussen gør hans egen kommune til en oplagt kandidat.

- Vores fordel i forhold til ansøgningen er, at vi har rigtig langt til nærmeste sygehus. I Lolland Kommune har der tidligere været to sygehuse, som er lukket indenfor de sidste 20 år, som så har gjort, at mange skal transportere sig, siger han og tilføjer: 

- Samtidig med, at sundhedsvæsnet er flyttet fra Lolland, er der flyttet rigtig mange borgere hertil, som har udfordringer sundhedsmæssigt. Derfor har vi brug for, at sundhedsvæsnet kommer tættere på igen.  

To kommuner søger sammen

I Stevns har man valgt ikke at søge om et nærhospital, men i stedet støtte en anden kandidat. Nemlig nabokommunen Faxe.

- Kommunalbestyrelsen fik et brev fra Ole, borgmester i Faxe, hvor han spørger, om vi vil bakke op om deres ønske om at etablere et nærhospital i det gamle Faxe Sygehus. Det har vi drøftet, og det bakker vi op om, fortæller Stevns borgmester, Henning Urban Dam Nielsen (S).

Stevns borgmester håber, at nabokommunen Faxe får tildelt midler til et nærhospital. Arkivfoto.
Stevns borgmester håber, at nabokommunen Faxe får tildelt midler til et nærhospital. Arkivfoto. Foto: Mahmoud Al-Tamir - TV2 ØST

Når Stevns Kommune ikke selv søger, men hægter sig på Faxe, så skyldes det ifølge borgmesteren flere ting.

- Vi tror på, at vi står stærkere sammen end hver for sig. Hvis både Faxe og Stevns søger, så er der en chance for, at man kigger forbi os. Og så tænker vi, at Faxe ligger fint i forhold til borgerne på Stevns. 

- Da sygehuset i Store Heddinge blev nedlagt i sin tid, blev vi vant til at køre til Faxe Sygehus, og dengang blev der faktisk anlagt en ny vej, som skabte en hurtigere forbindelse mellem Store Heddinge og Faxe. Så der er også noget historisk i det.

- Vi har heller ikke faciliteterne til det. Faxe har faktisk faciliteter, der ret nemt kan fungere fra dag et og som har udviklingsmuligheder, siger Henning Urban Dam Nielsen. 

Hvad er et nærhospital?

Tanken med nærhospitalerne er, at de skal kunne:

  • Modtage patienter til røntgen, blodprøver eller måle hjerterytme.

  • Modtage patienter med type 2-diabetes, KOL eller hjertekarsygdom, der i dag går til kontrolbesøg på sygehusene.

  • Modtage ældre medicinske patienter, der har behov for opfølgning efter, at de har været indlagt.

  • Der er ikke planen, at patienter skal indlægges på nærhospitalet.

  • Region Sjælland har allerede i dag en række sundhedshuse med sundhedstilbud uden for sygehusene, hvor der er mulighed for tilbud som blodprøver og røntgen, og hvor der også er kommunale tilbud til borgerne. Disse tilbud skal ifølge forslaget udbygges med en pulje på fire milliarder kroner.

Kilde: Region Sjælland, Indenrigsministeriet.

I løbet af februar vil regionen foretage en udvælgelse blandt de syv ansøgerkommuner. Det er planen at de første midler til etablering af nærhospitalerne bliver uddelt i 2023. 


Nyhedsoverblik