Tiltalt for drab på pædagog: - Jeg følte mig glemt og overset

Retten i Holbæk påbegyndte fredag retssag mod 20-årig psykisk syg, der er tiltalt for drabet på en 29-årig pædagog.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det var længere tids konflikter med socialpædagogen Yamma Ahamadzai, der i sidste ende førte til, at den 29-årige Ahamadzai blev stukket med en springkniv, mens han var på arbejde på bostedet Ørbækskilde i Fårevejle. 

Det fortæller den 20-årige tiltalte mand, der under fredagens retsmøde i Retten i Holbæk afgiver forklaring.

quote Jeg ville stikke ham i armen. Jeg ville ikke slå ham ihjel

Forklaring fra tiltalte i retten

Som han sidder i vidneskranken, let foroverbøjet med foldede hænder, virker den unge mand i hvid skjorte og jeans lidt stille. Med rolig stemme svarer han villigt på anklager Hanne Christensens spørgsmål, og fortæller om en hverdag på Ørbækskilde, der bliver mere og mere præget af den konflikt, der - ifølge den tiltalte - udspiller sig mellem socialpædagogen og de øvrige beboere på bostedet for psykisk udfordrede voksne.

Den 30. december 2020 går det galt. En video, optaget igennem et badeværelsesvindue af en af de andre beboere på Ørbækskilde i Odsherred, viser, at den tiltalte og socialpædagogen skændes i den lille gårdhave, der findes på bostedets matrikel. På videoen ser man, at de to mænd taler sammen og to gange skubber den tiltalte til pædagogen. I slutningen af klippet, der er et minut og 24 sekunder langt, fornemmer man, at den tiltalte lander på jorden.

- Det var Yamma, der skubbede mig. Jeg røg ned. Da jeg rejste mig op, tog jeg den springkniv, jeg havde i lommen. Jeg stak ham i armen, forklarer den unge mand roligt. 

Tiltalt erkender, at det var ham, der stak pædagog

Ifølge den tiltalte løb pædagogen forskrækket ud mod vejen, og han løb selv efter med kniven i hånden. Først gled og faldt pædagogen i græsset, derefter faldt den tiltalte selv. De lå ved siden af hinanden. Tiltalte stak derefter igen Yamma Ahamadzai med kniven. Bagefter løb han ind til sin kammerat, der også er beboer på Ørbækskilde, og fortalte, hvad der var sket.

Den 20-årige mand erkender altså, at det var ham, der stak pædagogen ned. Det har han faktisk også fortalt både en medbeboer på Ørbækskilde, en medarbejder og politiet umiddelbart efter knivstikkeriet. Han erkender dog ikke, at han havde til hensigt at slå pædagogen ihjel.

- Jeg ville stikke ham i armen. Jeg ville ikke slå ham ihjel, siger den unge mand under sin forklaring.

Den 20-årige, der er blevet diagnosticeret paranoid skizofren, har boet på forskellige opholdssteder, siden han var 15 år. Han flyttede ind på Ørbækskilde i december 2019. Omkring april 2020 blev Yamma Ahamadzai ansat som pædagog. 

Tog sin kniv, når dræbt pædagog havde vagt

De første måneder forløb fint, men derefter fik både tiltalte og de øvrige beboere på Ørbækskilde tiltagende konflikter med pædagogen. Dels, fordi han, ifølge den tiltalte, stillede større krav til beboerne, der alle er psykisk udfordrede, end de andre pædagoger gjorde, og dels var det måden, han talte til dem på. 

Faktisk var den tiltalte bange for pædagogen, og begyndte at gå med kniv, når Yamma Ahamadzai havde vagt på bostedet, fortæller han i retten.

- Fortalte du nogen, at du var bange for Yamma, spørger anklager Hanne Christensen. 

- Altså, jeg talte med lederen om, at jeg var bange for ham. Men jeg fortalte ikke, at jeg havde en kniv, siger den tiltalte under sin forklaring.

Kaldte tiltalt for et "pattebarn"

Den tiltalte forklarer, at planen var, at han den 30. december skulle testes for corona. Det var Yamma Ahamadzai, der skulle køre ham, hvilket han var utilfreds med. Aftalen var, at de skulle køre klokken 14, men Yamma Ahamadzai var i stedet ude at hente cigaretter med to andre beboere. Det blev den tiltalte vred over.

Da pædagogen kom en time efter, havde tiltalte ødelagt en dør og var gået ind på sit værelse.

- Det fik mig til at føle mig overset og glemt. Jeg har meget svært ved at håndtere mine følelser, jeg er meget udadreagerende, siger han.

Ifølge den tiltalte ville pædagogen vide,  hvorfor han havde ødelagt døren. Han kaldte tiltalte for et pattebarn, og sagde, at han ikke kunne finde ud af noget som helst.

Fuck af, sagde tiltalte til Yamma Ahamadzai, der igen insisterede på at få at vide, hvorfor tiltalte havde ødelagt døren. Tiltalte sagde ”lad mig være” og skubbede til pædagogen flere gange.

Overvejede du at gå? spørger anklager Hanne Christensen den tiltalte.

- Ja, men han blev ved med at tale til mig, svarer den tiltalte.

VIDEO: Efter 29-årige Yamma Ahamadzai blev dræbt på sit arbejde, var der demonstration ved bostedet, hvor hans bror blandt andet deltog. 

Der var ikke kemi

At der var mange konflikter med Yamma Ahamadzai og beboerne, bekræfter en af de øvrige beboere under dagens retsmøde.

- Vi beboere havde ikke det bedste forhold til Yamma. Det blev værre og værre. Det var arbejdsrelateret, det fungerede ganske enkelt ikke. Det fungerede godt med det andet personale. Det er vigtigt, at der er kemi, når man bor på et bosted. Og det var der ganske enkelt ikke, når vi taler om Yamma, siger vidnet og fortsætter: 

- Jeg havde selv en alvorlig samtale med Yamma Ahamadzai om, at han fik X (den tiltalte, red.) til at føle, at han var en dårlig muslim, fordi han ikke fulgte islams love og blandt andet spiser svinekød.

Den pædagog, der var på arbejde sammen med Yamma Ahamadzai den 30. december 2020, bekræfter i retten, at der var en samtale med Yamma Ahamadzai i forhold til, hvad han forventede af beboerne.

- Han kom fra et opholdssted for unge under 18 år, og vi snakkede med ham om, at der er forskel på at være på et sted for børn, og så på Ørbækskilde, hvor beboerne er voksne mennesker. Der er flere ting, vi ikke kan bestemme for dem. Det var som om, han følte, at han ikke fik den respekt fra beboerne, som han havde regnet med, siger vidnet under fredagens retsmøde.

Du dør ikke af et knivstik i armen

Et vidne fortæller, at der på tidspunktet for knivstikkeriet var fire beboere på bostedet i Fårevejle. Han var selv meget gode venner med den tiltalte, som han og de øvrige beboere holdt meget af. Det var ham, den tiltalte løb ind til, efter at han havde stukket pædagogen ned.

Ifølge vidnet var den tiltalte helt ved siden af sig selv, da han sagde, at han havde stukket pædagogen i armen. Han sad med en kniv i hånden, som de gemte bag vidnets skab.

- Det var godt, at det ”kun” var i armen, sagde jeg til ham, og gav ham et knus, fortæller vidnet.

- Hvorfor sagde du det til ham? – knivstikkeri er vel aldrig godt, spørger forsvareren for den 20-årige, Erbil Kaya.

- Ja, det sagde jeg jo, fordi du dør ikke af et knivstik i armen, siger vidnet.

Anklager Hanne Christensen viser under dagens retsmøde et billede af afdøde, hvor man kan se, hvor kniven er gået ind. Der er flere knivstik på armen, ligesom der er knivstik på siden af brystkassen, lige ved siden af armen. 

Både da hun viser billedet, og især videosekvensen, bryder flere familiemedlemmer sammen i gråd. En kvinde græder så voldsomt, at retsformanden må bede hende om at gå udenfor for at samle sig.

Jeg har det ad helvede til

Den kvindelige ansatte, der vidner i retten, var tiltaltes kontaktperson, og hende, der skulle tale med ham om alt lige fra fremtidsplaner og de udfordringer, der måtte være. Hun kan godt huske, at den tiltalte havde et anspændt forhold til Yamma Ahamadzai, men hun husker ikke at have hørt, at den tiltalte skulle være bange for pædagogen. 

– Han kunne ikke lide ham, det sagde han, siger hun under sin vidneforklaring.

Hun fortæller, at hun kort efter knivstikkeriet blev ringet op af en beboer på Ørbækskilde. Hun opholdt sig på daværende tidspunkt på bostedets anden adresse, Bøgebjergvej. Da hun ankom til bostedets afdeling på Riisvej i bil, kunne hun se Yamma Ahamadzai ligge på vejen. Han lå med åbne øjne og så død ud, siger hun i retten.

Derefter gik hun ind mod huset. To af beboerne bad hende om at gå ind til den tiltalte, der gerne ville tale med hende. I stedet kom han ud til hende. 

- Vi talte måske sammen i et par minutter, inden politiet kom. Han sagde: "Det var mig, der gjorde det. Må jeg få et knus?" fortæller pædagogen i retten.

Direkte adspurgt af anklageren om, hvordan den tiltalte selv har det med hele sagen, svarer han:

- Jeg har det ad helvede til over det, det var slet ikke meningen, at det her skulle ske.

Retssagen fortsætter den 10. september, der forventes dom den 15. september.