Nye oplysninger i drabssag – ville køre 19-årig beboer til corona-test og blev dræbt

En række nye oplysninger er kommet frem i sagen om knivdrabet på en 29-årig bosteds-medarbejder. Det fremgår af et svar fra social- og ældreministeren.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

30. december sidste år blev 29-årige Yamma Ahamadzai dræbt, da han var på sit arbejde på bostedet Ørbækskilde i Odsherred. Sagen har vakt opsigt – særligt fordi medarbejderen på drabstidspunktet var alene på det socialpsykiatriske botilbud, hvor en beboer overfaldt ham med en kniv.

Folketingets Social- og Indenrigsudvalg har efterfølgende rejst en række spørgsmål til social- og ældreminister Astrid Krag (S) i sagen og bedt om en redegørelse af den skæbnesvangre eftermiddag.

quote Når de lægger vagtplaner, så har de et ansvar for at tilrettelægge det, så det ikke er farligt for medarbejderne

Astrid Krag (S), social- og ældreminister

Ministeren har præsenteret sit svar og bringer i den forbindelse nye oplysninger i sagen.

Som TV2 ØST tidligere har kunnet fortælle, var Yamma Ahamadzai alene på bostedet, da han blev stukket med en kniv af en 19-årig mand fra bostedet.

Ifølge social- og ældreministers redegørelse skulle Yamma Ahamadzai have kørt den 19-årige mand til en corona-test. Manden var imidlertid ikke enig i dette og ønskede at blive kørt af en anden medarbejder, fremgår det af redegørelsen.

Men dette lod sig ikke gøre, hvorefter beboeren blev vred og gik til sit eget værelse, fremgår det af redegørelsen.

- Drabet sker inden for en halv time derefter, skriver ministeren.

Bør aldrig arbejde alene

Den pågældende dag var der to ansatte på arbejde. Men på tidspunktet omkring drabet var medarbejderne på hver deres adresse – idet botilbuddet har to lokationer med få kilometers afstand.

Ifølge redegørelsen skulle Yamma Ahamadzai have vurderet, at det ikke var nødvendigt at være to medarbejdere omkring beboeren.

- Medarbejderne aftalte at lade beboeren være, til han selv kom tilbage – hvilket ifølge oplysninger fra Socialtilsyn Øst er en konfliktløsningsmodel, som tidligere er aftalt med beboeren, noterer ministeren i sit svar.

quote Jeg synes, vi må være ærlige og erkende, at det ikke har været tilstrækkeligt

Astrid Krag (S), social- og ældreminister

Men står det til Astrid Krag bør en medarbejder aldrig være alene med voldelige, psykisk syge beboere. Det forklarer hun om et kommende udspil, der skal skabe sikre arbejdsvilkår i psykiatrien, til DR Sjælland.

- Når de lægger vagtplaner, så har de et ansvar for at tilrettelægge det, så det ikke er farligt for medarbejderne at gå på arbejde, siger ministeren til mediet.

Astrid Krag har ikke ønsket at stille op til interview med TV2 ØST om det kommende udspil.

Tiltag har været utilstrækkelige

I sin redegørelse til Folketingets Social- og Indenrigsudvalg fremhæver social- og ældreministeren, at allerede indførte tiltag på området ikke har rettet op på udfordringerne i psykiatrien.

- Jeg synes, vi må være ærlige og erkende, at det ikke har været tilstrækkeligt, lyder det fra ministeren.

Læs også
Stor demonstration i dag: - Lad Yamma være det sidste offer for psykiatrien
Læs også
Stor demonstration i dag: - Lad Yamma være det sidste offer for psykiatrien

Hun fremhæver, at arbejdet med en 10-årsplan for psykiatrien allerede er sat i gang – ligesom regeringen vil se på en model for ændret ansvarsfordeling for mennesker med psykiske lidelser og som samtidig har et misbrug også kaldet dobbeltbelastning.

- Det er et vigtigt skridt på vejen til en bedre psykiatri, for netop de dobbeltbelastede har i særlig grad lidt under delt behandlingsansvar mellem kommune og region, skriver Astrid Krag.

Endvidere er en "historisk" stor evaluering af det specialiserede socialområde sat i gang.

- Vi skal have langsigtede løsninger, der virker. Der er allerede meget i gang, men jeg vil se på, om der er noget, der kan gøres på den korte bane, skriver ministeren i sit svar og tilføjer:

- Jeg har derfor sat mit ministerium i gang med at se på nye løsningsmuligheder.

Strakspåbud til bosted

Den 19-årige mand er sigtet for at have begået drabet på Yamma Ahamadzai og sidder i dag varetægtsfængslet. Han nægter sig skyldig.

Læs også
Yamma blev dræbt af knivstik på sit arbejde - drabssigtet får forlænget sin varetægtsfængsling
Læs også
Yamma blev dræbt af knivstik på sit arbejde - drabssigtet får forlænget sin varetægtsfængsling

Allerede forud for ministerens redegørelse har det været fremme, at den sigtede få timer før episoden havde råbt op og været vred. Alligevel vurderede bostedet, at det ikke kunne forudsige episoden og har i en pressemeddelelse kaldt det for en akut opstået situation.

Det er også kommet frem, at beboerne havde fri adgang til knive, hvilket førte til, at Arbejdstilsynet gav to strakspåbud til bostedet.

Til DR Sjælland siger Astrid Krag, at hun forventer at kunne præsentere et mere konkret udspil senere i februar. 

Den 19-årige mand, der er sigtet i sagen, nægter sig fortsat skyldig. Han sidder stadig varetægtsfængslet i sagen.

Efter drabet på 29-årige Yamma Ahamadzai stod hans familie frem på TV2 ØST for at sætte fokus på sikkerheden blandt ansatte i psykiatrien. Se eller gense indslaget her:


Nyhedsoverblik