Socialminister om drab på bosted: - Der skal ske noget

Socialminister Astrid Krag (S) erkender over for TV2 ØST, at der ikke er sket nok inden for socialpsykiatrien, efter en medarbejder har mistet livet på et bosted.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Familie og pårørende til den dræbte 29-årige Yamma Ahamadzai var lørdag mødt op til demonstration i Fårevejle for at skabe opmærksomhed på sikkerheden for de ansatte i psykiatrien.

Læs også
Stor demonstration i dag: - Lad Yamma være det sidste offer for psykiatrien
Læs også
Stor demonstration i dag: - Lad Yamma være det sidste offer for psykiatrien

Den 29-årige mand mistede livet den 30. december, da han var på arbejde på bostedet Ørbækskilde. Han blev stukket ned af en beboer, og en 19-årig mand er nu sigtet i sagen.

quote Det her handler jo grundlæggende om at sikre, at der ikke er nogle borgere, der er for dårlige til at være i socialpsykiatrien

Astrid Krag (S), socialminister

TV2 ØST har talt med socialminister Astrid Krag (S) om episoden, og hvad hun mener, der bør gøres politisk for at skabe bedre arbejdsvilkår for de ansatte i socialpsykiatrien.

Socialminister: -  Det er jo dybt tragisk

Hvad er dit budskab til dem, der demonstrerede i dag?

- For det første vil jeg sige, at det er utrolig stærkt, at man midt i sorgen og tabet over et familiemedlem og en ven kan finde overskuddet til at stille sig op og kæmpe for alle de andre borgere og medarbejdere, der er i vores socialpsykiatri. Det, synes jeg, er utrolig stærkt. Jeg vil også sige meget klart til familien og de mennesker, der var mødt op: Jeg mener ikke, vi har gjort det tilstrækkeligt. Vi er ikke lykkedes med de ting, vi har sat i søen de senere år, når sådan en situation her igen opstår, og derfor skal vi tage mere grundlæggende fat, end vi har gjort de seneste år.

VIDEO: Her kan du se billeder og reaktionen fra dagens demonstration.

Hvad er din reaktion på, at en ansat nu igen har mistet livet, imens han var på arbejde?

- Det er jo en dybt, dybt tragisk sag. Det skal ikke være sådan, at når man går på arbejde og skal stå for at drage omsorg for nogle af de allermest sårbare mennesker, at man gør det med livet som indsats. Det må simpelthen ikke ske.

Hvad vil I konkret gøre nu?

- Det helt ærlige svar her er, at vi løbende har gjort forskellige ting. Skiftende regeringer og brede flertal i Folketinget har sat ting i søen i forhold til at sikre et tryggere arbejdsmiljø. Men vi må jo konstatere, at det ikke er nok, og det ikke har været tilstrækkeligt. Derfor vil jeg heller ikke udelukke noget som helst. Jeg vil bare slå fast, at det ikke må være sådan, at der er så farligt et arbejdsmiljø for de mennesker, der tager sig af nogle af de borgere, der er allermest dårlige og psykisk syge, så vi skal have løftet sikkerheden i socialpsykiatrien.

Har I nogle konkrete bud på nu, hvordan I vil gøre det?

- Det her handler jo grundlæggende om at sikre, at der ikke er nogle borgere, der er for dårlige til at være i socialpsykiatrien, og at der i socialpsykiatrien både er de rigtige kompetencer, og at der er medarbejdere nok. Og hvis mennesker er meget dårlige, skal de måske slet ikke være i socialpsykiatrien. Så har de behov for at være indlagte og få den hjælp, man kan få i hospitalspsykiatrien. Det betyder jo, at det her kræver både et fokus på psykiatrien inde på hospitalerne, men også på vores socialpsykiatri.

Var alene på arbejde - kollega var 2,5 kilometer væk

Yamma Ahamadzai var alene på arbejde den dag, knivdrabet skete den 30. december. Bostedet har efter hændelsen fået to strakspåbud fra Arbejdstilsynet.

Læs også
Medarbejder knivdræbt på bosted – var alene på vagt med voldelig beboer
Læs også
Medarbejder knivdræbt på bosted – var alene på vagt med voldelig beboer

I det ene påbud står der ifølge en aktindsigt, som TV2 ØST er i besiddelse af:

"Virksomheden påbydes at sikre, at alenearbejde med beboere med kendt udadreagerende adfærd på Ørbækskilde planlægges, tilrettelægges og udføres således, at risikoen for vold imødegås. Kan faren ikke imødegås, må den ansatte ikke arbejde alene.”

29-årige Yamma Ahamadzai var alene, da overfaldet skete. Hvad tænker du om det?

- Helt grundlæggende har man et kæmpestort ansvar på et botilbud fra ledelsens side, når man laver vagtplaner, og når man planlægger hvordan arbejdet skal tilrettelægges. Når man har nogle borgere, som pludselig bliver meget dårlige, hvor der måske kan være stofmisbrug involveret - det ved vi kan give øget risiko for farlige situationer og vold - så skal man tilrettelægge arbejdet sådan, at medarbejdere ikke kommer i fare. Det grundlæggende ansvar er der i dag, men spørgsmålet er selvfølgelig, om man er i stand til at leve op til det ansvar. Kan det eksempelvis være for svært at få borgere indlagt, som er meget syge og dårlige? Er der de rette medarbejderkompetencer?

quote Der har været sat en lang række ting i søen i forlængelse af de tragiske episoder, der har været siden 2012

Astrid Krag (S), socialminister

Siden 2012 har der været seks drab på bosteder. Mange af reaktionerne fra demonstration i dag gik på, hvorfor der ikke er sket noget for længe siden. Hvorfor sker der først noget nu?

- Der har været sat en lang række ting i søen i forlængelse af de tragiske episoder, der har været siden 2012. Nogle af dem har virket, men vi må også bare konstatere, at det ikke har virket godt nok, når vi kan se en situation som det tragiske drab her. Så vi bliver nødt til at gøre noget mere grundlæggende på, om man har de rette ressourcer og den rigtige viden. Er borgerne nogle gange for dårlige til at være på de tilbud, de er? Kan vi gøre noget bedre for de borgere, der både har svær psykisk sygdom og misbrug? Svaret på alle de spørgsmål er, at det skal vi gøre bedre, og det skal vi have løftet, og det er regeringen i gang med.

Vil du love, at der kommer noget konkret?

- Der skal ske noget. Vi skal have løftet vores socialpsykiatri, sikret at der er de rigtige kompetencer derude, at der er den rigtige bemanding og at der ikke er borgere, der er for dårlige til at være på de tilbud, de er på.

TV2 ØST har forsøgt at få en kommentar fra ledelsen på bostedet, men de ønsker ikke at udtale sig i dag.


Nyhedsoverblik