Blev dræbt af knivstik på bosted – i dag blev 29-årige Yamma begravet

Den knivdræbte socialpædagog fra bostedet Ørbækskilde i Fårevejle er fredag blevet begravet i Aarhus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Omkring 50 familiemedlemmer og venner til den 29-årige Yamma Ahamadzai, der blev dræbt mens hans passede sit arbejde som socialpædagog, var fredag samlet for at sige et sidste farvel. Her blev Yamma Ahamadzai nemlig begravet på Vestre Kirkegaard i Aarhus.

Generelt gælder det, at man må samles 50 personer, så længe begravelsen foregår udenfor.

- Det har været en ekstrem sørgelig og svær dag. Jeg tror, det er en af de mørkeste dage for familien, og det siger meget, når de er flygtet fra Afghanistan hertil. De har taget den sidste afsked med deres søn og bror og derfor også en form for accept af, at han ikke kommer og banker på døren mere, siger Ahmad Walid Rashidi, talsmand og pårørende til familien.

- Vi har følelserne uden på tøjet på hver vores måde. Der er blevet grædt en del, der er blevet råbt, og der er blevet skreget. Masser af gange er der blevet råbt ”hvorfor”.

Faren, de to brødre og vennerne bærer kisten hen imod rustvognen med tunge skridt og nedbøjede hoveder.
Faren, de to brødre og vennerne bærer kisten hen imod rustvognen med tunge skridt og nedbøjede hoveder.

Familie håber på bedre psykiatri i fremtiden

Efter drabet er det kommet frem, at Yamma Ahamadzai var den eneste ansatte, der var på arbejde på matriklen, da overfaldet fandt sted og, at beboerne har haft adgang til knive på bostedet.

 - Mange har en følelse af en falsk retfærdighed. Familien føler, at bostedet og politikere erkender, at der har været mangel på hjælp, men de savner handling, siger talsmand Ahmad Walid Rashidi.

- Det er ikke første gang, det her sker inden for psykiatrien, men familien håber, at det kan blive den sidste og at Yamma kan blive det her lys inden for psykiatriprioritering, som der mangler.

Siden 2012 har der været seks drab på ansatte på bosteder i socialpsykiatrien.

Ahmad.1


Han fortæller i øvrigt, at coronapandemien har gjort det ekstra svært for familien at afholde begravelsen i dag, som de ønskede:

- Det har været en dans på line, og det har været rigtig svært. Yamma var meget vellidt, så der var mange, der gerne ville deltage. Vi har fået masser af hjælp fra politiet

Blev stukket ihjel foran bosted

Yamma Ahamadzai mistede livet på tragisk vis, da han blev stukket ned med kniv af en beboer på bostedet Ørbækskilde i Fårevejle, hvor han arbejdede som socialpædagog. Overfaldet skete om eftermiddagen den 30. december på vejen foran bostedet, der ligger på Riisvej. Her blev den 29-årige fundet liggende livløs af ambulancepersonalet, efter at en beboer havde slået alarm.

Ambulancepersonalet ydede førstehjælp, og den Yamma Ahamadzai blev hentet af lægehelikopteren og fløjet til Holbæk Sygehus. Skaderne var dog så alvorlige, at hans liv ikke stod til at redde, og han blev erklæret død på sygehuset.

Kort tid efter hændelsen anholdt politiet en 19-årig beboer på opholdsstedet, som er blevet varetægtsfængslet i surrogat til den 26. januar 2021.

De efterladte savner nu, at der bliver gjort noget for, at noget lignende ikke sker i fremtiden, fortæller talsmanden for familien.

- Familien ønsker at ansvaret bliver placeres de steder, det skal. De mener ikke, at der bare er et spørgsmål om en psykisk syg 19-årig, der har dræbt ham. Politiet har sigtet ham for det, og nu venter vi på en domstol træffer afgørelse. Men der mangler at blive placeret et strukturelt ansvar.  

Video: Bror til Yamma Ahamadzai fortæller, at familien er fuldstændig i chok:

Drab førte til to strakspåbud

Efter drabet på Yamma Ahamadzai har Arbejdstilsynet derfor udstedt to strakspåbud til Ørbækskilde. De går på, at de ansatte ikke længere må arbejde alene, og at der ikke må være let adgang for beboere til ting, der kan bruges som våben.

Forholdene på Ørbækskilde har også fået fagforeningen FOA til at rejse kritik af bostedet. Fagforeningen fremhæver begge de forhold, som bostedet har fået strakspåbud for, men hæfter sig også ved, at der i Arbejdstilsynets rapport står, at medarbejderne på bostedet ikke havde overfaldsalarmer. De brugte kun mobiltelefoner, og dét mener fagforeningen heller ikke er tilfredsstillende:

- Man kan ikke i en situation, hvor man pludselig bliver overfaldet være afhængig af, at man skal have fat i sin mobiltelefon. Der skal være en overfaldsalarm, så man kan tilkalde øjeblikkelig hjælp, har forbundsformanden i FOA, Mona Striib, tidligere udtalt til TV2 ØST.

Begravelsen af Yamma Ahamadzai fandt sted fredag formiddag klokken ti på Vestre Kirkegaard i Aarhus. Familien og og øvrige pårørende til den dræbte har også arrangeret en demonstration foran Ørbækskilde i Fårevejle lørdag den 9. januar klokken 12:00.