¨

Kommuner ramt af hærværk - stribevis af biler punkteret

01:07

Video: I alt 18 biler er blevet udsat for hærværk i Kalundborg i løbet af weekenden.

29 kommunale biler i Næstved og Kalundborg har indenfor de seneste to døgn været udsat for hærværk.

 Natten til søndag klokken 2.50 blev 18 af Kalundborg Kommunes biler udsat for hærværk. Dækkene blev punkteret og ødelagt ved, at der blev stukket hul i dem med en spids genstand.

Bilerne holdt på parkeringspladsen ved rådhuset på Holbækvej, og hos Kalundborg Kommune er frustrationen til at tage at føle på.

- Det er penge op af kassen i Kalundborg Kommune. I værste fald koster det 130.000 kroner. Det er skatteborgerne, der kommer til at betale det. Det er ærgerlige penge.

Sådan lyder det fra kommunikationschef Mads Damkjær, der står på den næsten tomme parkeringsplads ved Rådhuset på Holbækvej. Langt de fleste biler er på værksted til reparation. 

Artiklen fortsætter under billederne.

Her holder bilerne klar til reparation på værkstedet i Kalundborg. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Men ét er penge og besvær. Noget andet er den utryghed, som hændelsen afføder.

- Det værste er at vide, at der render nogen rundt om natten på ens arbejdsplads med et skarpt instrument og punkterer biler, siger Mads Damkjær.

Ud over hærværket mod bilerne blev flere overvågningskameraer ødelagt. På overvågningsvideoen kan man ifølge kommunikationschefen se en mørkklædt mand med et bat, der smadrer kameraet. Derfor er der ikke noget brugbart i optagelserne.

Artiklen fortsætter under billedet.

I Kalundborg blev overvågningskameraerne også smadret. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Hændelsen får nu kommunen til at kigge på, om noget skal laves om i forhold til sikkerheden. 

- Er der noget omkring overvågning og sikkerhed? Skal man låse tingene inde? Det er i hvert fald en drøftelse, man kommer til at tage. Der er ikke noget, der er afgjort endnu, siger Mads Damkjær.

Det værste er at vide, at der render nogen rundt om natten på ens arbejdsplads med et skarpt instrument og punkterer biler

Mads Damkjær, kommunikationschef, Kalundborg Kommune

Politiet genkender gerningsmand i Næstved

Ét døgn efter episoden i Kalundborg var den gal i Næstved.

Natten til mandag begik en person hærværk mod 11 kommunale biler, der holdt foran kommunens administrationsbygning i Rådmandshaven. Hærværket blev begået mellem klokken 03 og 03.15, og i denne sag er alle dæk - ligesom i Kalundborg – blevet stukket i stykker med en skarp genstand.

- 44 dæk er skåret op. Det var det syn, der mødte os, da vi mødte ind om morgenen. Dækkene stod på flade fødder, fortæller Søren Bo Lyderik, der er risikokoordinator i Næstved Kommune. 

Ifølge ham løber skaderne på bilerne op i cirka 50.000 kroner. Bilerne kører nu midlertidigt på sommerdæk. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Bilerne i Næstved har midlertidigt fået sommerdæk på, efter vinterdækkene blev punkteret af en gerningsmand. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Politiet i Næstved har kigget på videoovervågningen fra hærværket, og ifølge fungerende politikommissær hos Sydsjællands- og Lolland Falsters Politi, Peter Hvidberg, har politiet et godt bud på, hvem gerningsmanden er.

- Det er en, vi har kendskab til i forvejen. Det er ikke lykkedes at finde manden, fortæller han.

Ikke første gang med hærværk mod kommuner

At nogen vender deres vrede mod en kommune og begår hærværk sker med jævne mellemrum.

Sydsjællands- og Lolland Falsters Politi har registreret syv sager, hvor kommunale biler er blevet udsat for hærværk i politikredsen de seneste tre år.  

De er vandalsikrede. De er ikke lige til at få ud af kurs

Kasper Nygaard Petersen, risikostyringskonsulent, Slagelse Kommune

Og i Slagelse Kommune har videoovervågning haft en stor forebyggende effekt. For seks år siden oplevede man problemer med hærværk mod hjemmeplejebiler i Smedegade i Slagelse - et lidt øde sted, hvor der blandt andet blev knust ruder på bilerne. Så blev der sat kameraer op, og problemet stoppede.

- Det virker fantastisk, lyder det fra Kasper Nygaard Petersen, der er risikostyringskonsulent i kommunen.

Han fortæller, at der hænger 420 kameraer rundt omkring i kommunen. Kameraer, der ikke sådan lige går i stykker.

- De er vandalsikretde. De er ikke lige til at få ud af kurs. Nytårsaften skød unge kanonslag mod et kamera. Billedet flimrede lidt, men så virkede det fint igen.

I Slagelse har man også indført en mobil overvågningsenhed, som kan flyttes hen, hvor utrygheden er størst. Kasper Nygaard Petersen fremhæver også samarbejdet med politiet som præventivt.

Jobcenter ramt af hærværk

I Holbæk har kommunen nogle få gange været mål for hærværk.

- Jobcentret ligger ved stationen, og der har været to-tre gange, hvor ruder er blevet smadret. Men vi kan ikke være sikre på motivet til hærværket, for vi har ikke fundet gerningsmanden, lyder det fra Henrik Schmidt, der er kommunikationskonsulent i Holbæk Kommune.

I Vordingborg kastede en 32-årig mand to sten gennem en rude på jobcentret i 2018. Stenene landede på et skrivebord, men ingen medarbejdere kom noget til.

Det er vores hypotese, at de to sager har noget med hinanden at gøre

Peter Hvidberg, Sydsjællands- og Lolland Falsters Politi

Den største sag er fra 2011 i Kalundborg, som altså nu igen er blevet ramt af hærværk. Dengang udøvede en 46-årig mand ad flere omgange hærværk mod biler i hjemmeplejen og hældte syre ud over bilerne. I 2012 blev han sigtet for 105 forhold.

Sammenhæng mellem sagerne

Nu venter et opklaringsarbejde for regionens to politikredse i de seneste sager fra Kalundborg og Næstved.

Og Peter Hvidberg fra Sydsjællands- og Lolland Falsters Politi synes, det er påfaldende, som de to sager ligner hinanden.

- Det er vores hypotese, at de to sager har noget med hinanden at gøre. Hærværket bliver begået på sammen tidspunkt på døgnet, det er samme type biler og fremgangsmåde. Der må siges at være en lighed, og det er mystisk.

Sydsjællands- og Lolland Falsters Politi vil nu tage kontakt til kommunen og høre, om de har kendskab til borgere, der er særligt utilfredse med kommunen. 

Politiet hører gerne fra vidner, der har set eller hørt noget til hærværket de seneste to døgn. Politiet kan kontaktes på telefon 1-1-4. 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App