Unges hærværk og svineri mod spejderhytter fortsætter: - Det bliver voldsommere

Legepladser og andre offentlige steder i Sorø er overdynget med flasker, joints, cigaretter og lattergaspatroner. Nu er en bålhytte ramt af gaffiti.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fuck popo.

Sådan stod der skrevet med graffiti på en spejderhytte i Sorø fredag morgen. Der var - igen - efterladenskaber fra en gruppe unge, der havde opholdt sig i spejderhytten.

- Det er ikke lige det fedeste at møde, når man kommer som spejder, for det er et sted, der skal være offentligt tilgængeligt, og noget vi alle sammen skal have glæde af, siger Rikke Ragnhild Lundgaard, der er bestyrelsesmedlem af Karl Riise Gruppe.

quote Det er ikke første gang, vi har set det ske hernede, og jeg synes, det bliver voldsommere jo mere tid, der går

Mia Gyrill Hald Nielsen, bor i Sorø

TV2 ØST har tidligere skrevet om, hvordan flere offentligt tilgængelige områder i Sorø er plaget af drukaffald, når unge har festet i weekenden.

Og nu er den gal igen. Spejdernes helt nybyggede bålhytte er blevet ramt af graffiti.

- Det nyeste, vi har set nu, er at de skriver forskellige ting på bålhytten. Jeg synes, det er brandærgerligt, at man ikke kan lade ting være, som de nu er og bruge det til det, som det er lavet til, nemlig at man kan komme og hygge her og være sammen venner og familie. Alle, også privatpersoner, kan bruge det i hverdagen eller i weekenden, siger Rikke Ragnhild Lundgaard.

drukaffald_soroe.jpg
Læs også
Unges fester generer børnehave og spejdere - efterlader joints og knuste flasker
drukaffald_soroe.jpg
Læs også
Unges fester generer børnehave og spejdere - efterlader joints og knuste flasker

Bålhytten, der er offentlig tilgængelig, er blevet sponsoreret med omkring 280.000 kroner fra forskellige fonde. Men nu er træværket blevet ødelagt med graffiti.

Artiklen fortsætter under billedet.

- Det nyeste, vi har set nu, er at de skriver forskellige ting på bålhytten, siger Rikke Ragnhild Lundgaard, der er bestyrelsesmedlem af Karl Riise Gruppe.
- Det nyeste, vi har set nu, er at de skriver forskellige ting på bålhytten, siger Rikke Ragnhild Lundgaard, der er bestyrelsesmedlem af Karl Riise Gruppe. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

SSP: - De udvælger steder, hvor der ikke er voksne

Siden foråret i år har spejderne oplevet problemer med, at der bliver svinet i deres bålhytte. Men egentlig har koordinator Rikke Ragnhild Lundgaard ikke noget imod, at de unge bruger hytten – den er for alle.

- Generelt set ser jeg ikke det store problem i, at de er her. Det gør jo ikke skade, at de sidder her, fester, drikker og hvad de nu gør. Det, der er problemet, er alt det affald, vi skal stå og rydde op hver eneste gang. Det er ikke kun i weekenderne, men også i hverdagen, at vi oplever det nu. Der er både graffiti, affald fra joints, cigaretter og flasker, siger Rikke Ragnhild Lundgaard.

- Der er ikke nogen respekt. Man er bare hamrende ligeglad.

quote Jeg tror, de vælger at tage sådan nogle steder hen, hvor der ikke er voksne

Rikke Thernøe, koordinator, SSP, ​​​​Sorø Kommune

Hos SSP mener man, at det er helt bevidst, at de unge udvælger udendørssteder, hvor der ikke er noget opsyn:

- Jeg tror, de vælger at tage sådan nogle steder hen, hvor der ikke er voksne. Jeg er ikke sikker på, at de vil benytte sig af det, hvis man tilbød dem en ungdomsklub syv gange om ugen, for der kan man jo heller ikke drikke eller ryge cigaretter, siger Rikke Thernøe, koordinator, SSP, ​​​​Sorø Kommune.

Artiklen fortsætter under billedet.

- Vi har omlagt nogle arbejdstimer, så vi kører opsøgende rundt om aftenen, siger Rikke Thernøe, koordinator, SSP, ​​​​Sorø Kommune.
- Vi har omlagt nogle arbejdstimer, så vi kører opsøgende rundt om aftenen, siger Rikke Thernøe, koordinator, SSP, ​​​​Sorø Kommune. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Overvågning eller afspærring kan komme på tale

De næste 60 dage rykker SSP ud for at patruljere fem gange om ugen.

drukaffald_soroe.jpg
Læs også
Unge efterlader joints og øldåser – nu skal legepladserne tjekkes fem gange om ugen
drukaffald_soroe.jpg
Læs også
Unge efterlader joints og øldåser – nu skal legepladserne tjekkes fem gange om ugen

- Vi har omlagt nogle arbejdstimer, så vi kører opsøgende rundt om aftenen. Det kommer til at foregå de fleste aftener i ugen. Vi kører ud, tager en snak med de unge, som vi plejer at gøre. Den her gang tager vi en skraldespand med, og så håber vi, at det over en periode vil have en god effekt, siger Rikke Thernøe.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan ser graffitien ud. 
Sådan ser graffitien ud. 

- Nogle af dem ved vi godt, hvem er. Det er helt almindelige unge, der måske bare har glemt, at de skal rydde op efter sig selv.

quote I sidste ende kan det resultere i at afspærre bålhytten fuldstændig

Rikke Ragnhild Lundgaard, bestyrelsesmedlem af Karl Riise Gruppe

Samtidig er politiet blevet kontaktet vedrørende det seneste graffiti og de vil nu patruljere i området. Det er et forsøg på at komme hærværket og affaldet til livs.

- I bestyrelsen er der blevet snakket om at opsætte overvågning. I sidste ende kan det resultere i at afspærre bålhytten fuldstændig. Jeg vil personligt synes, at det er rigtig ærgerligt, for det er jo ikke det, der er hensigten med det. Det var tænkt, som noget vi alle kunne være fælles om og nyde Sorøs natur, siger koordinator Rikke Ragnhild Lundgaard.

Mor i Sorø: - Det bliver voldsommere

I Sorø Kommune har borgerne ret til at bruge legepladserne, og børn og forældre kan bruge dem i weekenderne.

- Der er en gang imellem nogen, der fester. Det er ikke et problem, vi synes, er voldsomt, men det er et problem, vi tager alvorligt.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
 

Mia Gyrill Hald Nielsen, der bor i Sorø, synes ellers, at problemet har grebet om sig.

- Vi kommer tit herned, fordi vi har en søn, der elsker at bruge legepladsen og det, vi kommer til, er, at man kan se, at nogle har holdt en fest, røget sig skæve og drukket vin. Det er ikke første gang, vi har set det ske hernede, og jeg synes, det bliver voldsommere jo mere tid, der går.

- Det gør mig vred, at man skal komme til sådan noget svineri, lyder det fra Mia Gyrill Hald Nielsen.
- Det gør mig vred, at man skal komme til sådan noget svineri, lyder det fra Mia Gyrill Hald Nielsen. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Hun synes, det er et stort problem, at de unge ikke rydder op efter sig og efterlader skrald og flasker på legepladser, hvor børnene skal kunne færdes frit i hverdagene.

- Det gør mig vred, at man skal komme til sådan noget svineri, for børnene kan få fingre i det, og der kan også være smadrede glas. Jeg har selv fået smadret mine fingre ved at fjerne det. Det er bare noget, som børn skal være en del af overhovedet.


Nyhedsoverblik