Politikere enige om grønt sygehusvaskeri: - Vi skal vælge klimavenlige løsninger

Der var glæde blandt flere politikere efter den grønne aftale om regionens nye sygehusvaskeri.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Placeringen af regionens nye sygehusvaskeri er nu endegyldigt på plads. Et flertal i regionsrådet besluttede tirsdag eftermiddag, at vaskeriet skal ligge i Tuse nær Holbæk.

Samtidig besluttede flertallet, at det ikke skal være naturgas, der skal sikre varmt vand i vaskemaskinerne.

- Vi ønsker et grønt vaskeri, og vi ønsker den mest rigtige løsning på alle de parametre, vi kigger på, sagde regionsrådsformand Heino Knudsen (S) efter mødet.

Placering af vaskeriet

Placeringen af sygehusvaskeriet har været meget omdiskuteret. Det oprindelige vaskeri brændte i 2018, og siden har man arbejdet på at finde en placering til et nyt vaskeri. 

I sidste uge besluttede Forretningsudvalget i Region Sjælland på baggrund af en rapport udarbejdet af COWI, der vurderede fem mulige placeringer, at vaskeriet skal placeres i Tuse ved Holbæk.

Læs også
Flertal i regionsrådet er enige - nyt sygehusvaskeri må ikke drives på fossile brændstoffer
Læs også
Flertal i regionsrådet er enige - nyt sygehusvaskeri må ikke drives på fossile brændstoffer

Beregningerne gik på en række forskellige parametre herunder CO2-udledning ved transport. Dog var der ikke beregninger på, hvad CO2-udligningen ville være ved drift og forskellige energiformer. Udgangspunktet for beregningerne var nemlig, at vaskeriet skulle drives ved gas, og det fik flere eksperter til at kritisere beslutningen.

Det er kun én uge siden, at du til TV2 ØST sagde, at gas var en forudsætning for at komme i gang med vaskeriet. Hvad er der sket i mellemtiden?

- Der sker engang i mellem det, at vi skal skubbe så meget politisk til fagfolkene, som det overhovedet kan lade sig gøre, og derfor har vi ved den her beslutning sagt to ting: Vi vil bruge al den overskudsvarme, der er. Både i vores eget vaskeri, men også i et samarbejde med kommunen, og så vil vi også have et vaskeri, som kan køre uden gas. Det, tror jeg, kan lade sig gøre med de nye teknologier, vi kender til. Vi skal i Danmark blive fri af gas, og det vil vi gerne bidrage til i Region Sjælland, siger Heino Knudsen.

De grønne konservative 

Ét af de partier, der har været med til at skubbe beslutningen i en grøn retning, er Det Konservative Folkeparti.

I 2020 besluttede regionsrådet nemlig, at det nye sygehusvaskeri skulle bygges i Tornved i udkanten af Jyderup. Det mente de Konservative dog ikke var en god ide. De ville have en grønnere og mere klimavenlig løsning. I januar 2021 fik de støtte af et snævert flertal, og så begyndte jagten på alternative placeringer.

Læs også
Nyt sygehusvaskeri på naturgas møder massiv kritik: - Ser politikerne i regionsrådet ikke fjernsyn?
Læs også
Nyt sygehusvaskeri på naturgas møder massiv kritik: - Ser politikerne i regionsrådet ikke fjernsyn?

Tirsdag blev det så et nej tak til et vaskeri på fossile brændstoffer, og det glæder Konservatives Christian Wedell-Neergaard.

- Jeg er stolt over, at Det Konservative Folkeparti var en vagthund for grønne løsninger. At vi så problemet, og nu står vi med en løsning, hvor nyt sygehusvaskeri bliver uden brug af fossile brændstoffer, herunder naturgas, siger Christian Wedell-Neergaard (K).

Christian Wedell-Neergaard (K) var glad efter dagens beslutning.
Christian Wedell-Neergaard (K) var glad efter dagens beslutning. Foto: TV2 ØST

Anderledes var humøret hos Dansk Folkeparti, der undlod at stemme. De så gerne, at vaskeriet blev placeret et andet sted. 

- Vi har hele tiden peget på en løsning i Svebølle, som er en plug-and-play-løsning, så man fra dag ét kan køre på grøn energi. Nu hører jeg flertallet sige, at vupti, nu vil de gerne have grøn energi og ikke bruge naturgas. Det er lidt sidste dages hellige, men lad os nu se, om det bliver så grønt, som de egentlig går og drømmer om, siger Gitte Simoni (DF).

Læs også
Fire år efter vaskeribrand og langt politisk slagsmål - enighed om ny placering
Læs også
Fire år efter vaskeribrand og langt politisk slagsmål - enighed om ny placering

Socialdemokratiet, Venstre, Radikale, SF, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti stemte for. Dansk Folkeparti undlod at stemme, mens Nye Borgerlige og Helge Adam Møller fra Det Konservative Folkeparti stemte imod.

Den endelige beslutning om energikilden til det nye vaskeri tages først i forbindelse med udbudsprocessen, og det er derfor endnu ikke fastlagt, hvilken løsning Region Sjælland vælger.

Det er planen, at det nye sygehusvaskeri skal være klar til drift i august 2026.


Nyhedsoverblik