Flertal i regionsrådet er enige - nyt sygehusvaskeri må ikke drives på fossile brændstoffer

Det nye sygehusvaskeri må ikke drives på naturgas. Det er et flertal i regionsrådet tirsdag blevet enige om.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det nye sygehusvaskeri skal være så grønt som overhovedet muligt og må ikke drives på fossile brændstoffer, såsom kul, olie og ikke mindst naturgas.

Det er et flertal i Region Sjælland bestående af Socialdemokratiet, Venstre, Radikale, SF, Enhedslisten og Konservative blevet enige om tirsdag eftermiddag. Uden for aftalen står Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Helge Adam Møller fra Det Konservative Folkeparti.

Netop energikilden til det nye sygehusvaskeri har været til stor diskussion. De beregninger, der har dannet grundlag for at træffe beslutningen om, hvor vaskeriet skal placeres, har nemlig taget udgangspunkt i, at vaskeriet skal drives på naturgas. Men det skal det altså ikke, slår et flertal af partierne fast. 

Læs også
Fire år efter vaskeribrand og langt politisk slagsmål - enighed om ny placering
Læs også
Fire år efter vaskeribrand og langt politisk slagsmål - enighed om ny placering

Udover, at energikilden skal være grøn, så har politikerne også besluttet, at man skal finde en smart måde at udnytte den overskudsvarme, der kommer af at drive vaskeriet. Derudover er man blevet enige om, at vaskeriet skal ligge i Tuse ved Holbæk, da det er her, ud fra beregningerne, der vil være det laveste CO2-aftryk i forhold til transport og infrastruktur.

Hvor skal vaskeriet ligge?

Det er næsten fire år siden, at det oprindelige sygehusvaskeri brændte ned. Siden har der været meget diskussion om, hvor det nye vaskeri skal placeres.

I Region Sjællands Forretningsudvalg blev politikerne i sidste uge enige om, at vaskeriet skal placeres i Tuse, og det var altså det, man i dag skulle diskutere i Regionsrådet.

Undervejs har der været mange forskellige placeringer i spil. I februar 2021 besluttede Regionsrådet at gå videre med fem forskellige muligheder. Det gjaldt en grund i Svebølle, en grund i Vig, Svinninge, Tornved ved Jyderup og Tuse ved Holbæk.

Efterfølgende udarbejdede virksomheden COWI en rapport, hvor de fem forskellige grunde vurderes ud fra en række forskellige kriterier såsom påvirkning af omgivelserne, CO2-påvirkning og ressourceforbrug og økonomisk konsekvens.

På baggrund af disse beregninger besluttede et flertal i Forretningsudvalget altså, at vaskeriet i modsætning til den oprindelige aftale om et sygehusvaskeri ved Tornved nær Jyderup skal placeres i Tuse ved Holbæk.

- Jeg er glad for, at vi er blevet enige om at pege på placeringen i Tuse som den rette løsning for regionen. I første runde var Tuse ikke i spil, og vi valgte at give det en runde mere, blandt andet med mere fokus på det grønne. Jeg vil sige, både Tornved og placeringen i Tuse, som vi nu har indstillet til regionsrådet, er meget lig den vurdering, som COWI har lavet, sagde regionsrådsformand Heino Knudsen (S) til TV2 ØST i sidste uge efter beslutningen.

Frem til 2021 var det dog placeringen i Tornved, der var den fortrukne. Det fik Det Konservative Folkeparti dog lavet om på, da de fik genåbnet diskussionen om placeringen med ønsket om at lave et grønnere vaskeri.

- Vi vil gerne have en energikilde, der er mere grøn end naturgas, således at vi lever op til alle de fine ord. Vi skal jo leve med vaskeriet i mindst 20 år, sagde Christian Wedell-Neergaard til TV2 ØST i 2021.

Alligevel stemte Christian Wedell-Neergaards for forslaget i Tuse, til trods for at den nye placering så ud til at blive et vaskeri varmet op på naturgas.

- Jeg har stemt for den grønneste løsning af de placeringer, vi blev præsenteret for i dag, sagde han og tilføjede.

- Det er den løsning, der har den mindste CO2 effekt i forhold til omgivelserne og er derfor også den rigtige placering.

Beregningerne fra COWI tog dog kun udgangspunkt i transporten til og fra vaskeriet og altså ikke selve driften, og hvilken energi der vælges. 

Tog udgangspunkt i naturgas

Forretningsudvalgets beslutning om at ligge vaskeriet i Tuse fik dog i sidste uge stor kritik. Først og fremmest fra Kalundborg Kommune, der bød ind med placeringen i Svebølle, hvor byens varmeværk ifølge kommunen ville kunne levere varme til sygehusvaskeriet med et langt mindre CO2-aftryk end naturgas.

quote Ser politikerne i regionsrådet ikke fjernsyn? Jeg mangler næsten ord

Lars Aagaard, direktør for Dansk Energi

Naturgas har nemlig hele vejen igennem været det, man har taget udgangspunkt skulle være energikilden på det nye vaskeri, til trods for at flere politikere har udtrykt, at de gerne vil have et grønt vaskeri. Naturgas er dog vejen frem, slog regionrådsformand Heino Knudsen (S) fast tirsdag i sidste uge.

- Det, vores fagfolk siger, er, at der er behov for at have en sikkerhed i gas for at komme op på den temperatur, man skal på nuværende tidspunkt. Vi bliver nødt til at lytte til de råd, der kommer fra fagfolk. Det, vi siger politisk, er, at vi vil meget gerne skabe andre energikilder, og så snart vi kan undvære gas på energiproduktionen, så vil vi gerne gøre det, sagde Heino Knudsen.

Det undrede dog borgmester Martin Damm i Kalundborg Kommune.

- Man siger, man meget gerne vil have et grønt vaskeri, og så lægger man til grund, at det skal være på sort energi – naturgas – som i øvrigt er ufattelig dyrt og med en masse forsynings-usikkerhed. Det er, som om man vælger fortidens energikilde til fremtidens vaskeri, sagde Martin Damm (V).

Læs også
Nyt sygehusvaskeri på naturgas møder massiv kritik: - Ser politikerne i regionsrådet ikke fjernsyn?
Læs også
Nyt sygehusvaskeri på naturgas møder massiv kritik: - Ser politikerne i regionsrådet ikke fjernsyn?

Kritikken blev desuden yderligere styrket efter krigen mellem Rusland og Ukraine er brudt ud. Prisen på gas er siden steget eksplosivt, og så er der snak om, at man skal gøre sig uafhængig af russisk gas.

- Vi står overfor en forsyningskrise, hvor vi har behov for at nedbringe forbruget af naturgas. I den situation ser det underligt ud, at regionen vil træffe en beslutning om at øge forbruget af naturgas, sagde Lars Aagaard, der er direktør for Dansk Energi, og tilføjede:

- Ser politikerne i regionsrådet ikke fjernsyn? Jeg mangler næsten ord. Det er vildt, at de i den situation er på vej mod at træffe en beslutning om at bruge mere naturgas.

Noget tyder dog på, at kritikken er blevet hørt på tirsdagens møde i Regionsrådet. Konklusionen blev, at det nye vaskeri ikke må drives på naturgas, hvilket også vil blive et krav i det kommende udbudsmateriale.

Vaskeri bør være privat

Det var dog ikke alle partier, der var enige om den beslutning.

Både Nye Borgerlige og Det Konservative Folkepartis Helge Adam Møller stemte nej, da de undervejs har argumenteret for, at regionens vaskeriopgaver burde konkurrenceudsættes, som de bliver i nogle andre regioner. Helge Adam Møller har tidligere pointeret, at Region Syd har opnået besparelser på 30 millioner kroner om året ved at udlicitere sygehusvaskeri til private aktører.

- Jeg synes, man skulle have konkurrenceudsat vaskerierne, som man har gjort i næsten alle andre regioner. Der har de fleste regioner aftaler med private vaskerier – nogle af de store som Det Danske Dampvaskeri og Berendsen, sagde Helge Adam Møller (K) i sidste uge:

- Det er lidt underligt, at nu er det næsten fire år siden, at sygehusvaskeriet brændte, og det nye skal være klar i 2024 – det vil sige, i seks år har man klaret sig med private løsninger – og været stort tilfreds med det. Men i stedet vil man brænde 70 millioner af på et nyt sygehusvaskeri.

Dansk Folkeparti undlod at stemme, da de er imod placeringen i Holbæk. Den skyldes , at de mener, at vaskeriet er bedre placeret et andet sted. Her forslår de selv placeringen i Svebølle, da de mener, der er gode trafikale forhold, og der vil være færre støjgener for de omkringliggende beboere.  

VIDEO: Se eller gense indslaget om kritikken af valget af naturgas som energikilde til det kommende vaskeri.

Den endelige beslutning om energikilden til det nye vaskeri tages først i forbindelse med udbudsprocessen, og derfor er det endnu ikke fastlagt, hvilken løsning Region Sjælland vælger.

Når vaskeriet står færdigt, vil det hovedsageligt være vasketøj fra Holbæk Sygehus samt Sjællands Universitetshospital i Køge og Roskilde, der skal håndteres på det kommende vaskeri.


Nyhedsoverblik