Fire år efter vaskeribrand og langt politisk slagsmål - enighed om ny placering

Politikerne i Region Sjælland er blevet enige om placeringen af et nyt sygehusvaskeri, som bliver flyttet fra Jyderup til Holbæk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En efterhånden fire år lang debat omkring placeringen af Region Sjællands sygehusvaskeri har i dag nået et foreløbigt punktum. Et flertal i Forretningsudvalget har besluttet, at vaskeriet i modsætning til den oprindelige aftale om et sygehusvaskeri ved Tornved nær Jyderup skal placeres i Tuse ved Holbæk.

- Jeg er glad for, at vi er blevet enige om at pege på placeringen i Tuse som den rette løsning for regionen. I første runde var Tuse ikke i spil, og vi valgte at give det en runde mere, blandt andet med mere fokus på det grønne. Jeg vil sige, både Tornved og placeringen i Tuse, som vi nu har indstillet til regionsrådet, er meget lig den vurdering, som COWI har lavet, siger regionsrådsformand Heino Knudsen (S) til TV2 ØST.

Beslutningen beror således på en større analyse, som COWI har udarbejdet for Region Sjælland. Her er fem mulige placeringer blevet målt og vejet på parametre herunder klima, transport, forsyning og energi fremgår det af beslutningsgrundlaget.

- Grunden i Tuse scorer højest samlet set. Derfor er vi landet der med et bredt flertal i forretningsudvalget, og det er jeg meget tilfreds med – så vi kan komme videre, siger regionsrådsformanden.

Placeringen af sygehusvaskeriet var ellers afgjort af et flertal tilbage i 2020. Men i januar 2021 pustede Det Konservative Folkeparti atter liv til debatten og regionsrådsmedlem Christian Wedell-Neergaard (K) lykkedes her med at rejse flertal til at genåbne sagen.

Regionens sygehusvaskeri i Holbæk brændte tilbage i juni 2018. Siden har der været lange politiske diskussioner om, hvor det nye vaskeri skulle placeres.
Regionens sygehusvaskeri i Holbæk brændte tilbage i juni 2018. Siden har der været lange politiske diskussioner om, hvor det nye vaskeri skulle placeres. Foto: Michael Nordborg

Genåbnet i miljøets tjeneste

Godt et år efter, at Region Sjælland genåbnede sagen om placeringen af et nyt sygehusvaskeri, er politikerne nået til enighed om at flytte vaskeriet fra Jyderup til Holbæk. Ifølge politikerne er den nye placering mere miljøvenlig.

quote Jeg har stemt for den grønneste løsning af de placeringer, vi blev præsenteret for i dag

Christian Wedell-Neergaard (K), medlem af forretningsudvalget, Region Sjælland

Sagen blev genoplivet af de konservative netop med henvisning til, at "en anden ny oplysning er, at det er muligt at drive vaskeri på baggrund af miljørigtig energi som biodiesel, sol, vind eller biomasse".

- Vi vil gerne have en energikilde, der er mere grøn end naturgas, således at vi lever op til alle de fine ord. Vi skal jo leve med vaskeriet i mindst 20 år, sagde Christian Wedell-Neergaard dengang til TV2 ØST.

Læs også
Region genoptager sag om placering af sygehusvaskeri til 60 millioner kroner
Læs også
Region genoptager sag om placering af sygehusvaskeri til 60 millioner kroner

Alligevel er det med Christian Wedell-Neergaards stemme, at forslaget nu er blevet stemt igennem, til trods for at den nye placering vil blive et vaskeri varmet op på naturgas.

- Jeg har stemt for den grønneste løsning af de placeringer, vi blev præsenteret for i dag, siger han og tilføjer:

- Det er den løsning, der har den mindste CO2 effekt i forhold til omgivelserne og er derfor også den rigtige placering.

Christian Wedell-Neergaard (K), medlem af forretningsudvalget i Region Sjælland, fik genåbnet sagen tilbage i 2021.
Christian Wedell-Neergaard (K), medlem af forretningsudvalget i Region Sjælland, fik genåbnet sagen tilbage i 2021.

Hvordan adskiller placeringen i Tuse sig fra placeringen i Tornved, hvor der også blev fyret med naturgas – og på hvilken baggrund, krævede I sagen genbehandlet?

- Det adskiller sig ved, at det bliver flyttet til Tuse, hvor det trafikalt er centralt beliggende. Det er en grønnere løsning, fordi der er kortere afstande, og det er et sted, hvor det er nemmere at rekruttere medarbejdere, siger Christian Wedell-Neergaard.

Konservativ splittelse

Det lå netop de konservative på sinde, at få vendt og drejet de miljømæssige konsekvenser ved de enkelte forslag.

quote Jeg er rigtig lettet og glad for, at der endelig er truffet en beslutning, og at vaskeriet lander i Holbæk Kommune

Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester, Holbæk Kommune

Men i analysen fra COWI fremgår der ikke CO2-beregning for driften af selve vaskeriet – altså CO2 udslip fra den gas, som brændes af versus opvarmning fra et fjernvarmeværk, der opvarmes på flis som i Svebølle.

Hvorfor har I ikke fået undersøgt det samlede CO2 udslip fra afbrændingen af naturgas i den analyse, som I har truffet beslutningen på baggrund af?

- Vi har valgt den grund i dag, der er den mest optimale i forhold til CO2-udslip for transport og et vaskeri, der kan fungere. Vi havde ingen alternativer med den kendte teknologi. Fordi vand leveret til vaskeriet skal være 180 grader varmt og ved 8-9 bar ifølge sagsfremstillingen. Det kan i dag ikke leveres på anden vis, siger Christian Wedell-Neergaard, som peger på, at man nødvendigvis også har måttet føje sig for dette hensyn.

- Men vi har skrevet i sagen, vi ønsker gas udfaset som fyringsmiddel så hurtigt som muligt til fordel for andre opvarmningsmetoder, påpeger han.

Læs også
Socialdemokratisk regionsrådsformand: - Vi ønskede ikke at genoptage sag om placering af sygehusvaskeri
Læs også
Socialdemokratisk regionsrådsformand: - Vi ønskede ikke at genoptage sag om placering af sygehusvaskeri

Det var ikke en samlet konservativ gruppe, der stemte for placeringen på Tuse. Helge Adam Møller (K) havde hellere set, at man i stedet helt havde droppet planerne om et sygehusvaskeri i regionalt-regi.

- Jeg synes, man skulle have konkurrenceudsat vaskerierne, som man har gjort i næsten alle andre regioner. Der har de fleste regioner aftaler med private vaskerier – nogle af de store som Det Danske Dampvaskeri og Berendsen.

- Det er lidt underligt, at nu er det næsten fire år siden, at sygehusvaskeriet brændte, og det nye skal være klar i 2024 – det vil sige, i seks år har man klaret sig med private løsninger – og været stort tilfreds med det. Men i stedet vil man brænde 70 millioner af på et nyt sygehusvaskeri.

Jubel i Holbæk

Han mener ikke, det er en regional kerneopgave at drive sygehusvaskeri – og henviser til hvordan blandt andre Region Syd har opnået besparelser på 30 millioner kroner om året, ved at udlicitere sygehusvaskeri til private aktører.

Derimod hilser borgmester i Holbæk Christina Krzyrosiak Hansen (S), nyheden velkommen:

- Jeg er rigtig lettet og glad for, at der endelig er truffet en beslutning, og at vaskeriet lander i Holbæk Kommune. Man skal huske på, at vaskeriet brændte helt tilbage i 2018, så vi har ventet længe på beslutningen. Og det er en sag som jeg, kommunalbestyrelsen og embedsmændene i kommunen har brugt store ressourcer på, siger hun til TV2 ØST og tilføjer:

- Jeg har også noteret mig, at der tegner et bredt flertal bag beslutningen. Det er jeg yderst tilfreds med, det er et godt fundament for det videre arbejde med vaskeriet.

Det er Regionsrådet, der skal træffe endelig beslutning på baggrund af Forretningsudvalgets indstilling. Dette finder sted den 8. marts.


Nyhedsoverblik