Kæmpe sygehusbyggeri sættes på pause

Regionsrådet har besluttet at sætte moderniseringen af Nykøbing Falster Sygehus på pause i et år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Politikerne i Region Sjælland blev præsenteret for en kæmpe ekstraregning, da regionsrådet forleden på et lukket møde fik resultatet fra det seneste udbud i forbindelse med byggeriet af en ny sengebygning ved akutsygehuset i Nykøbing Falster.

quote Det er virkelig træls, men priserne er 187 millioner kroner højere end forventningen

Heino Knudsen (S), regionsrådsformand i Region Sjælland

Det krigsramte Ukraine og nabolandet Rusland er nogle af verdens store udbydere af stål, og det får verdensmarkedspriserne til at stige.

Samtidig er byggebranchen overophedet med prisstigninger, lange leveringstider og mangel på arbejdskraft. Det betyder, at prisen for at bygge den nye sengebygning ved sygehuset er langt højere end ventet.

- Det er virkelig træls, men priserne er 187 millioner kroner højere end forventningen var for bare kort tid siden. Vi finder det derfor nødvendigt at annullere det nuværende udbud og lave et nyt udbud i første halvår 2023, siger regionsrådsformand Heino Knudsen (S).

Læs også
Opgradering af Nykøbing Falster Sygehus sikrer fremtiden for patienterne
Læs også
Opgradering af Nykøbing Falster Sygehus sikrer fremtiden for patienterne

Men moderniseringen af sygehuset skal gennemføres, understreger regionsrådsformanden.

- Det er vigtigt at fastslå med syvtommersøm, at vi stadig vil gennemføre den fulde udbygning og moderniseringen af Nykøbing Falster Sygehus, herunder også bygge en ny sengebygning. Det er vigtigt for at sikre et godt og fremtidssikret sygehus for vores borgere og medarbejdere på Lolland-Falster og Sydsjælland. Derfor vil byggeriet af sengebygningen blive genudbudt i 2023, siger Heino Knudsen.

Nødvendigt at modernisere sygehuset

Det var oprindeligt forventet, at sengebygningen ville koste 293 millioner kroner, men selv med det billigste tilbud ender prisen på cirka 480 millioner kroner.

Derfor er det nødvendigt at tage en tænkepause, vurderer også Jacob Jensen (V).

Prisen for at bygge en ny sengebygning på Nykøbing F. Sygehus har vist sig at blive væsentligt dyrere, efter tilbuddene på byggeriet er kommet ind.
Prisen for at bygge en ny sengebygning på Nykøbing F. Sygehus har vist sig at blive væsentligt dyrere, efter tilbuddene på byggeriet er kommet ind. Foto: Nykøbing Falster Sygehus

- Det er fornuftigt lige at vente lidt. De virksomheder, der er kommet med bud, har siddet og regnet på deres tilbud, samtidig med, at Rusland er gået ind i Ukraine. Vi havde i forvejen en forsyningskrise. Sideløbende er der et stort pres på byggebranchen.

- Det er simpelthen dårlig timing at gennemføre projektet nu. Det bliver alt for dyrt, fastslår Venstres gruppeformand Jacob Jensen.

Han forudser, at de stigende priser fremover også kan gøre det svært at få pengene til at passe på regionens anlægsbudget.

Læs også
Her er det nye akutnummer til lægevagten
Læs også
Her er det nye akutnummer til lægevagten

- Vi skyder byggeriet et år. Vi må håbe at priserne stabiliserer sig på et lavere leje. Men det er langt fra sikkert, at priserne falder markant igen. Og vi kan heller ikke bare sætte os ned og vente. Vi skal have moderniseret vores sygehuse. 

- Det betyder, at vi måske skal i gang med at prioritere, hvad vi har råd til på vores anlægsbudget. Vores holdning er, at vi skal prioritere de anlæg, der kommer patienterne til gode først, siger Jacob Jensen.

Har revet boligblok ned

Nykøbing Falster Sygehus er fra 1950’erne og allerede blevet renoveret og tilbygget i flere omgange.

Den store millioninvestering skal styrke Nykøbing Falster Sygehus som akutsygehus og skabe mere moderne faciliteter for patienter, personale og pårørende med blandt andet enestuer. Den første af to etaper af moderniseringen af sygehuset er færdige og taget i brug.

Sådan så det ud under byggeriet af den 150 meter lange tunnel ved sygehuset.

Første etape blev færdig i 2018, hvor en ny sengefløj med 85 enestuer med eget bad og toilet blev taget i brug. Tre etager rummer akutafdeling, intensivafdeling og afdelinger for hjertepatienter og mave-tarmpatienter.

Næste etape af byggeprojektet, der har en samlet anlægsbevilling på cirka 769 millioner kroner, er planlagt til at strække sig fra 2020 til 2028. Der er allerede blevet revet en boligblok ned, og der er blevet etableret en tunnel, der forbinder sygehusbygninger.

Læs også
Mangel på sygeplejersker presser sygehus - nu søger de medarbejdere i en helt anden faggruppe
Læs også
Mangel på sygeplejersker presser sygehus - nu søger de medarbejdere i en helt anden faggruppe

Næste etape er byggeriet af en seks etager høj bygning, der skal rumme 162 enestuer og en børneafdeling.

Der skal bygges endnu en bygning med nye operationsstuer og CT-scanner til akutafdelingen. De eksisterende bygninger skal renoveres, og så skal der også laves en landingsplads til helikoptere.


Nyhedsoverblik