Mangel på sygeplejersker presser sygehus - nu søger de medarbejdere i en helt anden faggruppe

Mangel på sygeplejersker presser sygehusene her i regionen. Derfor forsøger Nykøbing Falster Sygehus nu at rekruttere social- og sundhedshjælpere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er plads til 120 patienter på medicinsk afdeling på Nykøbing Falster Sygehus,  men lige nu er 10 senge lukket ned, fordi der mangler personale.

- Vi har rigtig travlt, vi har konstant en høj belægning med rigtig dårlige patienter, og vi er i nød med personale. Vi har simpelthen ikke dem, vi har brug for, så vi udfordrer vores personale hele tiden med, at de må blive lidt længere, tage ekstra vagter eller komme ind på en fridag. De vil gerne hjælpe, men det tærer på kræfterne, fortæller Jane With Aspe, der er afdelingssygeplejerske på afdelingen.

Har fået en plads på gangen

På afdelingen er det tæt på frokosttid, der dufter af mad, og personalet går frem og tilbage til stuerne med bakker til patienterne. Det er også afskærmet med hvide skærme for flere patienter, der ikke har fået en plads på en stue. Det store pres betyder, at der dagligt er overbelægning med patienter på gangene.

- Jeg lagde mærke til det i aftes, hvor der virkelig var travlt. Der måtte virkelig arbejdes igennem for at kunne nå de enkelte ting, og det kunne mærkes på personalet. Men de var stadig venlige og fortalte, hvad der skulle ske, fortæller Lars Hansen fra Gl. Kalvehave, der er indlagt på afdelingen, men må nøjes med en plads på gangen.

Læs også
Regionrådsformand om pres på sygehusene: - Vi vil gøre alt, hvad vi kan
Læs også
Regionrådsformand om pres på sygehusene: - Vi vil gøre alt, hvad vi kan

- Det er en oplevelse, for jeg oplever jo, hvor travlt her er, fordi jeg ikke ligger på en stue, og selvfølgelig er det ikke optimalt, men situationen taget i betragtning, er det helt i orden, at jeg ligger herude, siger han.

Der er mange ekstra opgaver og mange ekstra vagter på Nykøbing Falster Sygehus. På medicinsk afdeling er 10 pladser lukket ned, fordi der ikke er nok personale.
Der er mange ekstra opgaver og mange ekstra vagter på Nykøbing Falster Sygehus. På medicinsk afdeling er 10 pladser lukket ned, fordi der ikke er nok personale. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Det daglige pres har stået på et stykke tid. Som i resten af landet er der i øjeblikket ekstraordinært mange indlagte, og når der som på Nykøbing Falster Sygehus oveni mangler personale, så får de medarbejdere, der er der, ekstra travlt. 

- Vi ved ikke præcist, hvad det handler om. Men der er flere, der har brug for at være indlagt længere. Vi ved ikke, hvad det skyldes. Men vi oplever et ekstra pres, for når der er flere patienter, som er her i længere tid, så bliver der flere opgaver, der skal løses, og når der så er færre hænder, end der er brug for, så bliver der et pres på dem, der er her, siger Inge Paamejer, der er vicedirektør på Nykøbing Falster Sygehus.

Går hjem med utilstrækkelig følelse

Arbejdsforholdene er hårde for personalet.

- Sommetider går man hjem med en følelse af, at man ikke har gjort dét, som man godt kunne tænke sig, og at det er meget utilstrækkeligt dét, man har gjort. Jeg ved også, at der er nogen, der er kede af det, når de går hjem og tænker på det i deres fritid. Der er også flere, der siger op og flere, der forlader faget, siger Maria Rasmussen, der er sygeplejerske på det ene af de tre afsnit på medicinsk afdeling.

Maria Rasmussen er sygeplejerske på medicinsk afdeling på Nykøbing Falster Sygehus. Hun er glad for at ledelsen nu forsøger at ansætte social- og sundhedsassistenter.
Maria Rasmussen er sygeplejerske på medicinsk afdeling på Nykøbing Falster Sygehus. Hun er glad for at ledelsen nu forsøger at ansætte social- og sundhedsassistenter. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

På hele sygehuset er der i øjeblikket cirka 25 ledige sygeplejerskestillinger og 20 ledige stillinger som social- og sundhedsassistent. På sygehuset er der i alt cirka 390 sygeplejersker og cirka 155 social- og sundhedsassistenter.

Ny faggruppe inviteres ind

Situationen på Nykøbing Falster Sygehus er så alvorlig, at der nu er brug for at gøre noget nyt. Derfor har sygehusets ledelse slået en række stillinger op, hvor de efterlyser en helt ny faggruppe på sygehuset - nemlig social- og sundhedshjælpere. 

Læs også
Først blev lægesekretærerne fyret – nu vil politikere ansætte flere
Læs også
Først blev lægesekretærerne fyret – nu vil politikere ansætte flere

De er uddannet til at pleje ældre mennesker og arbejder først og fremmest i hjemmeplejen og på plejehjem i kommunerne. Uddannelsen tager to år og to måneder.

- Det var i forlængelse af det med at søge ud og se hvilke opgaver, der kan løses af andre, at vi fik øje på, hvad jeg tror er et uforløst potentiale, som er lidt en win-win situation for alle parter. Der er nogle social- og sundhedshjælpere, der bliver inviteret ind i sygehuset, hvilket de aldrig har været før, og det kan forhåbentlig skabe noget rekruttering til den uddannelse på sigt, siger Inge Paamejer.

Vi inviterer nogle social- og sundhedshjælpere ind i sygehuset, hvilket de aldrig har været før, og det kan forhåbentlig skabe noget rekruttering til deres uddannelse på sigt, siger Inge Paamejer, der er vicedirektør på Nykøbing Falster Sygehus.
Vi inviterer nogle social- og sundhedshjælpere ind i sygehuset, hvilket de aldrig har været før, og det kan forhåbentlig skabe noget rekruttering til deres uddannelse på sigt, siger Inge Paamejer, der er vicedirektør på Nykøbing Falster Sygehus. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Det er ikke kun på Nykøbing Falster Sygehus, at der mangler personale - og især sygeplejersker. Nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at Region Sjælland fra december 2020 til maj 2021 forgæves har søgt 810 gange efter en sygeplejerske. Det svarer til at lidt over hvert andet forsøg mislykkes, i alt drejer det sig om 54 procent.

Forgæves jobopslag indenfor sundhedssektoren i Region Sjælland fra december 2020 til maj 2021.
Forgæves jobopslag indenfor sundhedssektoren i Region Sjælland fra december 2020 til maj 2021.

Derfor bakker Regions Sjællands ledelse op om det nye initiativ og vil følge det tæt, for det kan være en løsning, som man også kan bruge på regionens øvrige sygehuse.

- Det overrasker mig faktisk ikke, at det ser sådan ud. Det er noget, vi har arbejdet med et godt stykke tid, og som er vores absolutte højfokusområde i de kommende år. Vi ved jo, at når vi ser 10 og 20 år frem, så kommer manglen til at blive endnu større. Initiativet på Nykøbing Falster Sygehus er et spændende skridt i vores arbejde med at bruge flere faggrupper på sygehusene, siger Jesper Gyllenborg, der er koncerndirektør i Region Sjælland. 

Skal dække på tværs af sektorer

Men der er også mangel på social- og sundhedshjælperne på plejehjemmene. Undersøgelsen fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at næsten hvert andet job, der slås op i Region Sjælland, ikke bliver besat.

Læs også
Nærhospitaler skal rykke behandlinger tættere på borgeren - men det findes allerede, mener Venstre
Læs også
Nærhospitaler skal rykke behandlinger tættere på borgeren - men det findes allerede, mener Venstre

Alligevel tror Jesper Gyllenborg på, at det kan lade sig gøre at tiltrække dem til sygehusene.

- Der er mangel på personale i hele sundhedssektoren, så der er også et opmærksomhedspunkt, at vi skal prøve at dække på tværs af sektorer. Så ja, det kan godt blive en udfordring, men det kan sådan set gælde begge veje, at vi arbejder med sygeplejersker både i primærsektoren og sekundærsektoren, ligesom vi snart arbejder med social- og sundhedshjælpere på tværs, siger Jesper Gyllenborg. 

Lars Hansen fra Gl. Kalvehave har fået en seng på gangen, fordi der er overbelægning på afdelingen.
Lars Hansen fra Gl. Kalvehave har fået en seng på gangen, fordi der er overbelægning på afdelingen. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

De nye stillinger blev slået op på Region Sjællands hjemmeside fredag den 8. oktober, og sygehuset har indtil nu (den 15. oktober, red.) modtaget 32 ansøgninger. I alt skal der som minimum ansættes mellem seks-otte social- og sundhedshjælpere.

Der er masser af opgaver

På medicinsk afdeling vurderer personalet, at social- og sundhedshjælperne kan blive en stor hjælp i det daglige.

- Social- og sundhedshjælperne har basale plejeopgaver i borgernes hjem og nogle af de opgaver kan social- og sundhedshjælperne varetage her, fordi det kniber med selv at nå det. Der skal laves og serveres kaffe, tømmes en skraldespand, der skal ryddes tøj væk, der skal fyldes vogne, og man kan gå med ind og være anden person, når det skal sengebades, så kan hjælperen være med til plejen, fortæller Jane With Aspe.

Afdelingssygeplejerske Jane With Aspe er klar til at tage imod de nye medarbejdere på afdelingen og sørge for, at de får et oplæringsforløb.
Afdelingssygeplejerske Jane With Aspe er klar til at tage imod de nye medarbejdere på afdelingen og sørge for, at de får et oplæringsforløb. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

De nye medarbejdere vil blive tilbudt et oplæringsforløb, der tilrettelægges alt efter den baggrund, de har. 

- De skal selvfølgelig klædes på til opgaven, så de ikke bliver bragt i en situation, hvor de ikke kan bunde. I starten følges de med nogle af os i en tid, og så skal de øve sig i forskellige procedurer, fortæller Jane With Aspe.

Det er et godt forsøg

På medicinsk afdeling håber de nu, at situationen bliver bedre, og de ser frem til, at der kommer nye medarbejdere, der kan hjælpe.

- Vi håber, at der kommer nogle gode ansøgere, der kan se nogle muligheder i det, og som kan blive en del af vores team. Jeg tænker, at det er en mulighed for, at det kan blive bedre, det er et godt forsøg på at gøre noget, siger Maria Rasmussen.

Hvad er en social- og sundhedshjælper?

  • På sygehusene arbejder der allerede i dag social- og sundhedsassistenter, der har en uddannelse på 3 år og 10 måneder. 
  • Nu forsøger Nykøbing Falster Sygehus at rekruttere social- og sundhedshjælpere. De er uddannet til at hjælpe og pleje ældre mennesker og arbejder først og fremmest i hjemmeplejen og på plejehjem i kommunerne. 
  • Det tager 2 år og 2 måneder at uddanne sig til social- og sundhedshjælper. 



Nyhedsoverblik