Sophia sagde sin mening - og så væltede det ind med had og trusler

To unge blev pludselig centrum for en hed debat på Facebook, da deres klasse forleden fik besøg af statsministeren.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

15-årige Sophia Krogh stod lørdag frem på TV2 ØST, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) dagen forinden besøgte hendes klasse, 9.A, på Bavneskolen i Dalby i Faxe Kommune. 

Her blev der taget et billede af Mette Frederiksen med eleverne i baggrunden. På billedet holder en af eleverne - Nick Larsen - sin langefinger frem mod kameraet, og mens flere hyldede hans optræden, kaldte Sophia Krogh det for respektløst og pinligt. 

quote Så meget had skal du fandme forvente at få, når du ikke kan holde din kæft

Messenger-besked til Sophia Krogh

Ikke alle syntes dog om hendes holdning, og siden har hun modtaget flere ubehagelige beskeder og kommentarer på Facebook.

Blandt andet ringede en person til hende via Messenger og lagde besked om, at "hun skulle tænke sig om nu".

- Det var en kvinde, der kom med en trussel om, at jeg skulle til at passe på, hvad jeg sagde, og at jeg ikke skulle sige noget, siger Sophia Krogh.

Lige så meget kærlighed, din kammerat har fået, lige så meget had skal du fandme forvente at få, når du ikke kan holde din kæft, lyder det i lydbeskeden sendt af en ung kvinde fra Næstved.

- Det er selvfølgelig ikke rart. Man kommer jo lidt til at tænke på, om folk rent faktisk kommer til at gøre noget, eller om det bare er tomme trusler, og sådan burde det jo ikke være, fordi man har sagt sin mening, siger 9. klasseseleven.

Læs også
9.A fik besøg af statsministeren: - Hvornår får vi vores ungdom tilbage?
Læs også
9.A fik besøg af statsministeren: - Hvornår får vi vores ungdom tilbage?

Hyldet og kritiseret

Der blev skrevet tusinder af kommentarer på sociale medier efter statsministerens besøg. Adskillige medier - herunder TV2 ØST - tog historien til sig, bragte billedet og delte historierne på deres Facebook-sider. 

Det affødte massevis af kommentarer, der både hyldede og kritiserede 9. klasses-eleven.

Læs også
Mette Frederiksen har slettet meget omtalt Instagram-billede
Læs også
Mette Frederiksen har slettet meget omtalt Instagram-billede

Flere kaldte handlingen respektløst og et tegn på dårlig opdragelse, mens andre roste ham for at bruge sin ytringsfrihed.

'Stikker' og 'dengse'

Dagen efter, billedet kom frem, stod Sophia Krogh så frem her på TV2 ØST og kaldte klassekammeratens gestus for "pinlig". Også den historie kom på Facebook, og her kunne hun følge med i, hvordan hun nu blev genstand for kommentarerne.

Hun fik blandt andet at vide, at hun var "klassens dengse", en "stikker" og at hun bare skulle "losses i hovedet". Beskeder, som kort efter blev slettet af TV2 ØST, der blokerede for de pågældende brugere.

- Man skal ikke kunne lide alle, og man skal heller ikke forvente, at alle kan lide én, men derfor behøver det ikke blive til personlige angreb. Det er lidt synd, at nogle voksne mennesker går ned på så lavt et niveau, siger 15-årige Sophia Krogh.

Se video fra statsministerens besøg på Bavneskolen her:

'En uopdragen unge'

TV2 ØST sætter sammen med TV2 og de øvrige regioner denne uge fokus på tonen på de sociale medier. Både Sophia Krogh, Nick Larsen og hans far Tim Larsen blev i løbet af kort tid omdrejningspunkt for flere debatter på de sociale medier.

Læs også
Klassekammerat kritiserer 'fuck'-hilsen: - Det er pinligt, uhøfligt og uopdragent
Læs også
Klassekammerat kritiserer 'fuck'-hilsen: - Det er pinligt, uhøfligt og uopdragent

Tim Larsen forsvarede sin søns fuckfinger, hvilket vakte harme hos flere. Blandt andet skrev Kjeld Nørregaard sådan: En uopdragen unge - der er hjernevasket af sin far. Når faren ligger og tilbeder en plastikdukke - kan man så forvente andet.

TV2 ØST har været i kontakt med Kjeld Nørregaard om kommentaren.

- Om jeg tænker, de bliver kede af det, jeg skriver....normalt ja. Men da fader åbenbart har udtrykt stolthed over sit barns opførsel, tror jeg ikke, de bliver kede af det, skriver Kjeld Nørregaard, der i sit svar også uddyber, at kommentaren om plastikdukken var en hentydning til Nye Borgerliges leder Pernille Vermund. 

Flere holder sig fra debatter

En megafonmåling foretaget for TV2 viser, at 68 procent af danskerne afholder sig fra at deltage i debatter og samtaler på de sociale medier, fordi de oplever, at tonen er hård. 

I 2016 var det tal 50 procent, og Sophia Krogh vil da også en anden gang overveje, om hun har lyst til at ytre sin holdning i medierne.

- Jeg fortryder ikke, at jeg stod frem. Respekt er en vigtig del af samfundet, og vi skal kunne være ordentlige mod hinanden - også selv om vi er uenige, men man overvejer da lidt, om man gider have den opmærksomhed igen. Der kommer mange gode beskeder, men også mange negative, siger Sophia Krogh.


Nyhedsoverblik