Kommune hæver lønnen i kampen om ansatte

Faxe Kommune og FOA har indgået en særlig aftale, der sikrer ansatte i ældreplejen mere i lønningsposen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Folk er glade. Det er længe ventet og en god start. Det kan gøre kommunen mere attraktiv for SOSU'er.

Sådan siger SOSU-assistent Tina Martinsen, efter Faxe Kommune og FOA har indgået en aftale om at hæve lønnen for de ansatte SOSU'er i ældresektoren i kommunen. 

Aftalen betyder, at de ansatte hvert år får 2,8 millioner kroner udbetalt til sammen i en særlig fastholdelsesordning, der skal sikre, at Faxe Kommune lønmæssigt ikke er mindre attraktiv end nabokommunerne.

quote De ligger fortsat lavt i Faxe Kommune

Pia Paaske, sektorformand i FOA

- Der er tit blevet snakket om, at vi er det, man kalder en nul-kommune. Det er en kommune, der ikke giver tillæg ud over grundlønnen for andet end særlige funktioner. Og folk har talt om, hvad de kunne få, hvis de tog til Næstved eller Stevns, siger Tina Martinsen. 

Helt konkret, så betyder den nye ordning, at ansatte i ældreplejen med to års anciennitet får 7.000 kroner mere om året i tillæg. Har de ansatte fem års anciennitet, så stiger tillægget til 10.000 kroner.

SOSU-assistent Tina Martinsen er rigtig glad for den nye ordning. Hun bor selv i en kommune, hvor lønnen er højere end i Faxe.
SOSU-assistent Tina Martinsen er rigtig glad for den nye ordning. Hun bor selv i en kommune, hvor lønnen er højere end i Faxe. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

- Jeg er rigtig glad for mit arbejde. Men jeg bor i Stevns Kommune, hvor man tjener lidt mere, Og nogen gange har jeg da tænkt på, om det måske ville give mere mening at arbejde på plejecenteret i den by, hvor jeg bor - også økonomisk, siger hun. 

Løn på niveau med nabokommuner

Ordningen betyder, at lønnen til SOSU'er i Faxe Kommune er på gennemsnittet i forhold til nabokommunerne. Det er desuden 3.000 mere om måneden til de ansatte i Faxe Kommune i forhold til Næstved Kommune - den kommune blandt nabokommunerne, der betaler mindst. 

Ordningen blev til som led i et politisk forlig, der ville gøre det lettere at tiltrække og fastholde ansatte i ældreplejen i Faxe Kommune.

- Vi lavede et arbejde for at finde ud af, hvordan vi bedre kunne tiltrække ansatte til ældreplejen. Her kunne vi se, at en del af udfordringen var, at vi sakkede bagud på lønnen i forhold til vores nabokommuner, siger Morten Just, der er centerchef for center for social sundhed og pleje i Faxe Kommune.

Læs også
Skal du have mere i løn? Her er regeringens plan
Læs også
Skal du have mere i løn? Her er regeringens plan

Som led i sidste års budgetforlig valgte politikerne derfor at sætte de 2,8 millioner kroner ekstra af til de ansatte i ældreplejen. Derefter blev fagforbundet FOA inviteret til forhandlinger om, hvordan pengene klogest kunne deles mellem de ansatte.

- Vi ville gerne have en fordeling af pengene, så de ansatte faktisk ville kunne mærke, at de kom - og så det samtidig ville hjælpe og med at rekruttere og fastholde de ansatte, siger han.

Når Faxe Kommune kommer op på gennemsnittet for kommunerne i området, så vil det ifølge Morten Just forhåbentlig betyde, at det bliver gode arbejdsvilkår og og bedre muligheder for faglig udvikling, der bliver afgørende, når de ansatte skal vælge job.

Glad for aftale

Hos FOA er man selvsagt glade for aftalen.

Læs også
Thurayya drømmer om at hjælpe andre - nu er hun del af et særligt skoleforløb
Læs også
Thurayya drømmer om at hjælpe andre - nu er hun del af et særligt skoleforløb

- Vi er virkelig glade og tilfredse med aftalen, og den gode proces, der er gået forud for godkendelsen, siger Pia Paaske, der er sektorformand i FOA, og som har indgået i forhandlingerne.

Hun roser Faxe Kommune for rent faktisk at agere på, at de lå lavest i lønstatistikken.

- Det er vi glade for. Det er klart, at lønnen også spiller en rolle, når man taler om, hvor attraktiv en arbejdsplads er, siger hun.

Special proces

Pia Paaske kalder processen lidt special, fordi politikerne i langt højere grad end normalt er med i kulissen omkring forhandlingsbordet.

- Det gav en noget anderledes dynamik end normalt, men vi er glade for det resultat, der er kommet ud af aftalen, siger hun.

Hun ser trækket fra Faxe Kommune som et led i en kamp om de ansatte kommunerne imellem.

Pia Paaske mener, at det er en god ting, at lønnen hæves for SOSU-ansatte i ældreplejen i Faxe Kommune.
Pia Paaske mener, at det er en god ting, at lønnen hæves for SOSU-ansatte i ældreplejen i Faxe Kommune. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

- Lige nu er det en kamp, at vise sig lidt bedre end nabokommunen. Det skyldes, at det er så svært at rekruttere. Og det er klart, at det er lettere for en foregangskommune, der kendes for sine gode eksempler, at tiltrække flere, siger hun.

Læs også
Flere ældre sætter sundhedsvæsnet under pres
Læs også
Flere ældre sætter sundhedsvæsnet under pres

Hun håber dog, at Faxe kommune fremover også vil tænke på at tiltrække ansatte til andre dele af det område, hvor borgere modtager pleje.

- Som det er nu, så bliver dem, der for eksempel hjælper handicappede eller som arbejder i socialpsykiatrien ikke løftet. De ligger fortsat lavt i Faxe Kommune, så dem vil vi naturligvis kæmpe for næste gang, siger hun, men understreger, at det her var penge målrettet ansatte på ældreområdet.

En nyuddannet Social- og sundhedshjælper tjener ifølge indkomsten.dk i dag omkring 23.045 kroner i gennemsnit om måneden - afhængigt af tillæg, der kan være fremkaldt af ens konkrete arbejdsopgaver.


Nyhedsoverblik