Varmestue i Slagelse bliver overrendt: - Det er svært at nå hele vejen rundt

Flere hjemløse og ensomme har behov for at bruge varmestuerne rundt om i regionen. I Slagelse har Kirkens Korshær oplevet en tredobling af brugerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I Kirkens Korshærs varmestue i Slagelse er det ved at være frokosttid.

Her kan de ansatte mærke, at flere og flere kommer forbi varmestuen for at få et måltid mad eller en snak med de andre på stedet. Men det kan sommetider presse personalet.

På få år er antallet af hjemløse, der opsøger varmestuen, tredoblet.

Det er ikke ualmindeligt, at op mod 70 brugere som for eksempel hjemløse, misbrugere og folk med psykiske problemer kigger forbi varmestuen om dagen, fortæller den daglige leder Hanne Pedersen.

quote Det er svært at nå hele vejen rundt. Hvis jeg gerne vil tale med den enkelte, så er det svært at nå alle, når der er så mange

Hanne Pedersen, daglig leder i Kirkens Korshærs varmestue

- Det kan jeg mærke, at besøgstallet er steget kraftigt de seneste tre år. Vi er gået fra at have haft cirka 25 daglige besøgende, til at vi nu på en dag, hvor der er virkelig travlt, når helt op mod 70 stykker. Nogle gange over. På en gennemsnitlig dag er vi cirka 55 til 60 besøgende. Det, synes jeg, taler for sig selv, siger hun.

Men når der er rigtig mange brugere i huset, så kan personalet til tider godt have svært ved at følge med.

- Det er svært at nå hele vejen rundt. Hvis jeg gerne vil tale med den enkelte, så er det svært at nå alle, når der er så mange. Det er også svært at nå dem, som har det sværest, samtidig med at man også gerne vil nå dem, som ikke har sin evne til at gøre synligt opmærksom på sig selv, siger Hanne Pedersen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Hanne Pedersen er daglig leder i varmestuen i Slagelse, og hun føler, at det til tider er svært at nå rundt om alle brugerne.
Hanne Pedersen er daglig leder i varmestuen i Slagelse, og hun føler, at det til tider er svært at nå rundt om alle brugerne. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

I dag har Kirkens Korshærs Varmestue tre fastansatte og 30 frivillige. Der er åbent alle hverdage fra klokken 9.30 til 15.

quote Det er rigtig vigtigt, for mange gange er det rart at komme herned, hvis man keder sig. Så får man lige et smil med på vejen

C.K., bruger af Kirkens Korshærs varmestue

Kommer for socialt samvær

En af dem, der ofte kommer i varmestuen, er C.K. Han optræder anonymt, men han vil gerne fortælle, hvad han får ud af at komme i varmestuen.

- Jeg kommer herned på grund af socialt samvær sammen med folk, man ikke kender. Så lærer man nogen at kende, og man har det godt hernede. De laver aktiviteter mange gange hernede og andre gange er her fuldstændigt dødt. Det kommer an på vejret. Jeg kan godt lide at komme her, siger C.K.

Læs også
Socialt værested får fire millioner kroner: - Det har været en drøm altid
Læs også
Socialt værested får fire millioner kroner: - Det har været en drøm altid

- Det er rigtig vigtigt, for mange gange er det rart at komme herned, hvis man keder sig. Så får man lige et smil med på vejen og sidder og snakker og har det sjovt, tilføjer han.

Men for at sikre, at der er åbent for alle som C.K., har de brug for endnu flere ressourcer.

Behovet er nemlig så stort, at det ifølge leder Hanne Pedersen er umuligt at nå at få ordentlig tid til alle brugerne.

- Det kan jo betyde, at hvis der sidder nogen, som er selvmordstruet, voldsomt depressive eller bare ikke er i stand til at gøre at gøre særligt meget opmærksom på sig selv, så kan de jo forsvinde i mængden. Fordi der er mange andre, som har virkelig store og markante problemer, der kommer til at tage alt vores opmærksomhed og fokus, siger Hanne Pedersen.

Artiklen fortsætter under billedet.

C.K. kommer ofte i Kirkens Korshærs varmestue i Slagelse.
C.K. kommer ofte i Kirkens Korshærs varmestue i Slagelse. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Stort problem over hele regionen

Ifølge tal fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Vive, var der i 2017 853 borgere i Region Sjælland uden noget sted at bo.

Det viste opgørelsen Hjemløshed i Danmark 2017. Det svarede til, at regionen havde 35 procent flere hjemløse i 2017 i forhold til 2015. Der var der nemlig 628 personer uden egen bolig.

Hjemløse får briller
Læs også
En tredjedel flere hjemløse i Region Sjælland
Hjemløse får briller
Læs også
En tredjedel flere hjemløse i Region Sjælland

Billedet med fyldte varmestuer og travlhed blandt de ansatte og frivillige går igen over hele landet. Det kan man også se her i regionen.

Alene Kirkens Korshær har varmestuer i Slagelse, Holbæk, Ringsted, Korsør, Skælskør og Nykøbing Falster.

Alle steder er der stor efterspørgsel fra forskellige brugere. Det fortæller Susanne Lodberg, der er regionschef hos Kirkens Korshær.

- Tendensen er stigende i forhold til antallet af brugere, som kommer hver dag i vores varmestue. Tendensen er også stigende i forhold til den kompleksitet, som vores brugere har. Det vil sige, at generelt bliver de dårligere og dårligere, siger Susanne Lodberg.

Læs også
Spareplan rammer de allersvageste: Varmestue skal spare de næste to år
Læs også
Spareplan rammer de allersvageste: Varmestue skal spare de næste to år

- Vores brugere er jo psykisk syge, folk som har fysiske skavanker. Det er hjemløse, ensomme og fattige. Og så er det unge og ældre. Generelt må vi bare sige, at deres kompleksitet i forhold til, hvad det er deres udsathed eller udfordring er – den er også stigende, tilføjer hun.

Kommune vil give ekstra støtte

Varmestuerne er afhængige af kommunal støtte for at kunne hjælpe hjemløse og andre socialt udsatte.

I Slagelse håber de på at få øget tilskuddet fra Slagelse Kommune med 370.000 kroner årligt. På den måde vil de kunne ansætte endnu en medarbejder og eventuelt udvide åbningstiden.

Hanne Pedersen har selv prøvet at møde på arbejde, hvor en hjemløs person lå og sov foran varmestuens indgang. Samtidig stod flere i kø, og den slags situationer påvirker hende dybt.

- Det påvirkede mig meget som menneske, fordi det siger mig, at behovet er meget synligt. Det er ikke rart at vide, at der er mennesker, der absolut ikke har et sted at gøre af sig selv. Det er jo reelt hjemløse, som har rigtig mange udfordringer, siger Hanne Pedersen.

- Hvis de ikke har noget sted at gå hen og starte den kontakt op ind til systemet – for eksempel vores skadessygeplejerske, præst eller socialrådgiver fra kommunen eller en af mine medarbejdere i huset. De er den første og vigtigste kontakt videre ind i systemet. Og så kan man sige, hvad så hvis ikke vi er her, tilføjer hun.

Politiker mener varmestuer er vigtigt fokus

Det er politikerne i byrådet, der skal tage stilling til, om varmestuen skal have tilskuddet hævet med 370.000 kroner om året under de kommende budgetforhandlinger.

Formanden for Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser, Steen Olsen (S), er ikke i tvivl om, at et ekstra tilskud til varmestuen i Slagelse vil være givet godt ud.

- Jeg tror på det, for alt andet vil være tosset. Det stykke arbejde, der bliver gjort allerede, men som også vil blive gjort for de her penge – dem får vi mangedoblet igen. Det er jo udsatte borgere, vi har med at gøre her og desværre bliver der væsentligt flere af dem. Det kan vi jo se inden for det kommunale system, i gadebilledet og vi ved også, at måden de agerer på, bliver mere og mere voldsom og udadreagerende.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Steen Olsen mener derfor, at det er et vigtigt område for politikerne at have fokus på.

- Det er vanvittigt vigtigt, fordi der er nogle menneskeskæbner bag. Der er nogle afledte konsekvenser, hvis vi ikke får bakket op omkring det her og får imødegået nogle af disse ting. Det er i den grad også vigtigt for den frivillige indsats, som Kirkens Korshær også gør. Men for den sags skyld også vores egne medarbejdere i hverdagen, siger Steen Olsen.

Brugere hygger sig med kortspil og samvær

Tilbage i varmestuen håber brugerne som blandt andre C.K., at de fortsat får mulighed for at komme på varmestuen.

- Jeg ville være ked af det, hvis det skulle forsvinde. Det er helt sikkert. Det hjælper folk og de gør mange gode ting hernede. Det skal bare have lov til at fortsætte, siger han.

quote Jeg ville være ked af det, hvis det skulle forsvinde. Det er helt sikkert

C.K., bruger af Kirkens Korshærs varmestue

Han får selv meget glæde af at komme der, selvom han ikke altid er så social med de andre.

- Nogle gange sidder jeg måske for mig selv, fordi jeg har lyst til at være alene. Andre gange spiller vi måske kort med personalet, rafler, spiller bordtennis eller billard, hvis man har lyst til det. Og så har de også et hvilerum, så man kan gå ind og hvile sig. Der er så mange ting. Og så kommer man hinanden ved. Og hvis man ikke har lyst til at være sammen med nogen, så kan man passe sig selv, siger C.K.

Nu krydser Hanne Pedersen og hendes kolleger fingre for, at byrådet vil finde de ekstra penge til Kirkens Korshærs varmestue. Så vil de kunne et par ekstra hænder, og det vil gøre tingene nemmere.

- Hvis det lykkes, det, som jeg hører, der er tale om, så kunne det jo betyde, at vi fik en medarbejder mere. Det vil helt klart gøre en forskel, siger hun.

Et sted som jer vil jo gerne have flere penge, men det er der mange steder, som gerne vil. Kunne man ikke sige, at så skal I bare prioritere lidt hårdere, end I gør i dag?

- Jo, det kunne man godt. Men så bliver prioriteten netop, at så må vi afgrænse vores åbningstider, lukke nogle dage, og så må vi sige, at så er det sådan, det er. Det er da en mulighed, men det er ikke en mulighed, som jeg hilser velkommen, siger hun.


Nyhedsoverblik