Spareplan rammer de allersvageste: Varmestue skal spare de næste to år

Der skal spares i Varmestuen i Næstved de næste to år. Men det vil gå ud over åbningstider og faglig ekspertise, lyder kritikken.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Varmestuen i Næstved er den eneste varmestue i byen, som er et værested for hjemløse og misbrugere af stoffer, alkohol eller medicin.

Den huser nogle af de allersvageste borgere i samfundet, men nu skal den spare. I år skal der spares 250.000 kroner og i næste år skal der spares 500.000 kroner.

Det har Omsorgs- og Forebyggelsesudvalget i Næstved Kommune besluttet efter den seneste budgetkontrol. Men besparelsen vil få stor betydning for brugerne, vurderer Anne-Mette Kistrup, der er centerleder for Center for Socialt Udsatte.

- Den besparelse, som man taler om, den betyder en væsentlig ændring i og med at man har et budget, og det budget skal man spare 12-13 procent på. Og det er klart, at det har en omkostning. Det vil have en omkostning på nogle åbningstider, medarbejdertider og det vil måske også have omkostninger på noget af det indhold, vi har i varmestuen, siger Anne-Mette Kistrup.

Omsorgs- og Forebyggelsesudvalget vil have flere frivillige

quote Vi vil gerne benytte frivillige i højere grad til nogle af de aktiviteter med madlavning med borgerne og ture ud af huset

Michael Perch (S), udvalgsformand for Omsorgs- og Forebyggelsesudvalget i Næstved Kommune

Spareplanen er en del af en større plan, hvor der i alt skal spares 14 millioner kroner på en lang række områder. 

- Det er en længere politisk diskussion om, hvordan vi gerne vil have, at varmestuen skal være. For vi oplever også nogle udfordringer med den. Så det er lidt over et års tid siden, vi begyndte at tale om, hvordan varmestuen skal være i fremtiden, siger Michael Perch (S), udvalgsformand for Omsorgs- og Forebyggelsesudvalget i Næstved Kommune.

Hjemløse får briller
Læs også
En tredjedel flere hjemløse i Region Sjælland
Hjemløse får briller
Læs også
En tredjedel flere hjemløse i Region Sjælland

Han mener blandt andet, at spareplanen er mulig ved i højere grad at benytte sig af frivillige kræfter.

- Vi vil gerne benytte frivillige i højere grad til nogle af de aktiviteter med madlavning med borgerne og ture ud af huset. Men det er vigtigt at sige, at fagligheden er ligeså meget i spil, som den hele tiden har været. Der skal bare være nogle mere fokuserede arbejdsstillinger.

Artiklen fortsætter under billedet.

Lederen for center for socialt udsatte er bekymret for den spareplan, der rammer varmestuen i Næstved.
Lederen for center for socialt udsatte er bekymret for den spareplan, der rammer varmestuen i Næstved.

Center for socialt udsatte er bekymret for fagligheden

Formanden for Omsorgs- og Forebyggelsesudvalget mener ikke, at flere frivillige vil gå ud over fagligheden.

- Det mener jeg ikke, det vil gøre. Det har selvfølgelig noget at gøre med, hvordan det her lander. Men kigger vi til vores nabokommuner, hvordan de har struktureret deres varmestuer, der er det drevet med frivillige, som en del af det. Og efter min vurdering er det også nogle rigtig gode varmestuer, siger Michael Perch.

quote Jeg synes, man skal holde fast i, at man har nogle faglige, veluddannede medarbejdere. Nogle, som har arbejdet med den her målgruppe i mange år

Anne-Mette Kistrup, centerleder for center for socialt udsatte

Lederen for Center for Socialt Udsatte er også fortaler for at bruge frivillige, så længe de frivillige er med til at løse nogle af de praktiske opgaver.

- Man skal bruge de frivillige til at løse nogle af tingene, som madlavning, rengøring og andre praktiske ting, siger Anne-Mette Kistrup, centerleder for center for socialt udsatte.

- Og så synes jeg, man skal holde fast i, at man har nogle faglige, veluddannede medarbejdere. Nogle, som har arbejdet med den her målgruppe i mange år. De har nogle kompetencer til at arbejde med det pædagogiske og det relationelle, og det er vigtigt at fastholde, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

- Det er fuldstændig åndssvagt, siger Lars balle, der bor i Næstved og er bruger af varmestuen.
- Det er fuldstændig åndssvagt, siger Lars balle, der bor i Næstved og er bruger af varmestuen. Foto: Mathilde Reimer - TV ØST

Bruger af varmestue: - Det er en dårlig idé

Spørger man dem, det drejer sig om, er der ikke meget at tage fejl af:

- Det er fuldstændig åndssvagt, lyder det fra Lars Balle, der er bruger af varmestuen.

- Vi skal spare 250.000 i år og en halv million næste år. De flytter bare udgifterne ud i byen. Det er jo et fingerknips, så sender vi en narkoman og en alkoholiker ud på 100 gadehjørner, og så kan politiet bruge tid på dem. Det er fuldstændig åndssvagt. Det er det forkerte sted at spare.

Lars Balle har benyttet sig af varmestuen i fem år. Og det er ikke noget, han har i sinde at stoppe med.

- Det betyder meget. Nogle gange betyder det meget, nogle gange betyder det mindre. Men jeg vil absolut ikke undvære det. Det er fedt at kunne komme ned en eftermiddag og få noget kage og en kop kaffe, lige læse avisen, siger Lars Balle.

quote Det er jo et fingerknips, så sender vi en narkoman og en alkoholiker ud på 100 gadehjørner

Lars Balle, bruger af Varmestuen i Næstved

Han tror at besparelserne på sigt vil gå ud over dem, der bruger stedet.

- Jeg klarer mig fint, som det er nu, men jeg tænker, at andre hernede måske er mere afhængige af stedet og kan komme ned og få gratis morgenmad. At de kan få et billigt aftensmåltid. At der er medicinudlevering. Hvis de begynder at skære ned, så tror jeg faktisk, at det vil gå ud over alt det, som folk kender som varmestuen. At det vil gøre det dårligt for dem, at det måske vil gøre deres liv værre, hvis det er slemt, siger Lars Balle.

Frivillige kan være med til at nedbryde fordomme

For at kunne gennemføre besparelserne, foreslår formanden for Omsorgs- og Forebyggelsesudvalget at ansætte flere frivillige. Det forslag er Jesper Michael Jensen, der bruger varmestuen til dagligt, mere til:

- Jeg tror egentlig, det vil være meget godt, siger han. 

- Dem, der er uddannet og som arbejder her, har en idé om, hvilke folk der kommer her, og de kan godt se mennesket bag misbruget, hvis man har sådan et. Hvor jeg tror, det kunne åbne frivilliges øjne, som måske ikke er så meget inde i den her verden. Det kunne dræbe nogle af de fordomme, som de måske kunne fortælle andre – at de er sgu ikke så slemme, siger Jesper Michael Jensen.

 
  Foto: Mathilde Reimer - TV ØST

Nyhedsoverblik