Kommune laver legestue - kun for fædre med små børn

Slagelse Kommune har lavet en legestue med inputs for små børn, der passes hjemme eller er på barsel med deres far.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I disse år er der stort fokus på fædre, og deres mulighed for at være sammen med børnene. Snart er der øremærket barsel på vej - og nu er en legestue åbnet - kun for fædre og deres børn på biblioteket i Slagelse.

- I dagens anledning har jeg sådan nogle mariekiks og så nogle frugtsnacks med, siger Frederik Mouritzen, der er på barsel med sin datter Luna.

Læs også
Lokal barselscafé skal skabe nyt netværk for børn og forældre
Læs også
Lokal barselscafé skal skabe nyt netværk for børn og forældre

Han er en af de fædre, der er mødt op på biblioteket i Slagelse for at prøve kommunens nye tilbud - en legestue udelukkende til fædre og deres børn fra 0-3 år

En oplagt mulighed for Patrick Jebsen - som hjemmepasser Freja på 14 måneder.

- Jeg vil gerne bygge en god relation op til hende, som jeg ikke ellers ville kunne. Og så synes vi, at det er det bedste for min datter.

Kun for fædre og deres børn

Legestuen er et tilbud udelukkende målrettet fædre og deres børn - og sådan et tilbud har manglet i Slagelse Kommune, mente både sundhedsplejen og det lokale bibliotek.

- Det er sådan en kunde, vi måske ikke ser så meget til i forvejen her. Snart skal flere fædre til at være på barsel, og vi vil gerne være med til at skabe rammerne for, at de kan komme her og være i fællesskab med andre fædre i lignende situationer, siger Heidi Schjøtt Grummesgaard, der er faglig koordinator på Slagelse Biblioteker og Borgerservice.

Til august træder de nye regler om mere øremærket barsel til far i kraft - og 48 ugers orlov skal deles ligeligt mellem forældrene.

Sundhedsplejerskerne håber, at de kan skabe et sted, hvor far kan blive klogere på andre i samme situation.

Læs også
Far skal i centrum på Holbæk Sygehus - nu er der fødselsforberedelse kun for mænd
Læs også
Far skal i centrum på Holbæk Sygehus - nu er der fødselsforberedelse kun for mænd

- Hvordan er det at være far hjemme? Er det okay, og hvad tænker omverden om det? Og hvad med mødrene? Er der nogle ting, som fædrene har brug for at tale sammen om om mødrene? spørger Dorthe Larsen, der er sundhedsplejerske i Slagelse Kommune.

- Jeg synes, at det er et fedt tilbud. Også fordi jeg er ny i byen og ikke kender nogen. Så skal vi bare lige lokke nogle flere herned, siger Frederik Mouritzen.

Skal give plads til far-rolle

Slagelse Kommune har fået inspiration fra projekt Far for Livet som siden 2018 har arbejdet målrettet med at etablere både legestuer over hele landet og for mere fokus på far generelt.

- Farrollen skal have den plads, som farrollen hele tiden har skullet have. Det handler om, at vi er med til at skabe nogle forhold og nogle rammer, så fædrene kan udfylde deres rolle og være fædre på en måde, som de har lyst til, siger Mie Møller Nielsen, der er sekretariatsleder i Forum for Mænds Sundhed.

Frederik Mouritzens Luna på knap halvandet hjemmepasses også, mest af mor, men også mange dage af far, som arbejder som vikar.

Læs også
Regeringen vil have mest mulig barselsfrihed til familierne
Læs også
Regeringen vil have mest mulig barselsfrihed til familierne

- Det der med, at det bare er mors rolle at passe børn, det synes jeg altså er noget pjat. Jeg ved godt, at der er mange mænd, der synes det er svært. Jeg har også selv bøvlet med, at de er så små, og man ikke kan lure dem. Men det giver også bare så meget igen og det er ligesom noget, der er værd at tage med, siger han.

Engagerede fædre vinder frem

Ifølge sundhedsplejerskerne har de længe set en tendens i mere engagerede fædre - og det er en god udvikling, siger de.

- Det ene er jo, at man får nogle børn, der er meget mere robuste, og som tør nogle flere ting fordi at fædre gør tingene på en anden måde. Mødre kan måske godt nogle gange være lidt forsigtige med nogle ting - mens fædrene måske bare springer ud det måske bare sådan uden at tænke på hvad der egentlig lige sker, siger sundhedsplejerske Dorthe Larsen.

Læs også
Nu åbner legestue for fædre
Læs også
Nu åbner legestue for fædre

Patrick Jebsen har helt sikkert tænkt sig at vende tilbage til legestuen.

- Ja, mest for at komme ud og lege lidt. Det er fedt at møde nogle andre børn - det er jo også et behov, i en vis grad, siger han.

Vigtigst af alt er det at få en en masse tid med de små.

- Jeg får bare et fantastisk dejligt bånd med hende altså vi hygger os, det er fars pige, siger Frederik Mouritzen.


Nyhedsoverblik