Regeringen vil have mest mulig barselsfrihed til familierne

Ifølge minister vil regeringen sikre mest mulig frihed til familier og øge ligestillingen i ny barselsaftale.

Regeringen er grundlæggende imod at skulle lovgive om barsel. Men et EU-direktiv kræver det, og derfor vil beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) sørge for, at der bliver lavet en aftale, som giver mest mulig frihed til familierne.

Det fortalte han fredag efter det første møde i forhandlingerne om fremtidens barselssystem.

- For regeringen har vi det synspunkt, at vi må forsøge at få det bedste ud af det og gøre på en måde, som rummer mest mulig fleksibilitet for de enkelte familier, siger han.

Hummelgaard understreger, at det aldrig har været regeringens kop te at få "trukket noget ned over hovedet fra EU's side".

Et balanceret forslag

Han så hellere, at det var arbejdsmarkedets parter selv, der forhandlede barselsregler.

- Men nu står vi overfor at skulle implementere det, og så er vores mål at få det bedste ud af det og sørge for, at det også fører mere ligestilling med sig, siger Peter Hummelgaard.

EU-direktivet kræver, at mor og far skal have mindst ni ugers øremærket barsel hver.

Fagbevægelsens Hovedorganisation blev sammen med Dansk Arbejdsgiverforening i sidste uge enige om en mulig barselsmodel, der overholder direktivet.

Og den er beskæftigelsesministeren grundlæggende positiv overfor.

- Vi synes, det er et meget balanceret og grundigt forslag, arbejdsmarkedets parter er kommet med, som både læner sig op ad det, direktivet kræver og gør det nemmest muligt for forældrene at tilrettelægge barslen, som de gerne vil.