Forældre er chokerede - 13 børn alene i 20 minutter i daginstitution

06:08

I Sorø Kommune har forældrene lavet en undersøgelse af, hvor mange børn der er pr. voksen i daginstitutionerne. Borgmester Gert Jørgensen svarer på kritikken.

Foto: Thomas Nielsen - TV ØST

1 af 2

En gruppe forældre har indsamlet 279 observationer over fire uger i daginstitutioner i Sorø Kommune. Der er alt for mange børn per voksen, lyder det.

- Der er ikke nok voksne ude i institutionerne.

Sådan lyder det fra Kristina Forchaw, der er administrator af Facebook-gruppen ”Stop besparelserne på børn og unge området i Sorø Kommune”.

Sammen med en stor gruppe forældre i Sorø Kommune har hun gjort en række observationer. I fire udvalgte uger har forældrene foretaget 279 observationer i kommunens daginstitutioner.

- Det her viser, at der er en problematik i Sorø Kommune, som skal håndteres, siger Kristine Forchaw.

Ny TV 2-dokumentar har igangsat debat

En ny TV 2-dokumentar afdækker med skjulte optagelser kritisable forhold i københavnske dagtilbud. Det har efterfølgende fået kritikken til at hagle ned over normeringerne i institutionerne.

- Vi har stor tiltro til alle de pædagoger og ansatte, der sidder derude nu. Men der er altså et problem, og det er, at der er ikke nok af dem, siger Kristine Forchaw.

Forældrenes observationer fra Sorø Kommune afslører, at det ikke kun er i Københavns Kommune, der er tale om kritisable forhold i daginstitutioner. For eksempel har de observeret en mor, der en morgen ventede 20 minutter på, at der kom en voksen. I mellemtiden var der ingen voksen til 13 børnehavebørn.

Og det er ikke godt nok, erkender borgmester Gert Jørgensen (K).

- Det her er jo ikke københavnske tilstande, men jeg er da selv lidt forbløffet over, hvis man kan komme som forælder og observere i 20 minutter, at der ikke er en voksen i nærheden. Det er ikke godt nok, siger han.

Praktikant alene med 17 børnehavebørn

En ugepraktikant fra 9. klasse, der var alene på stuen med 17 børnehavebørn, er også en af de observationer, forældrene har gjort sig. 

Jeg er utryg ved at aflevere mit barn og ikke vide, hvad det er for en dag, de har

Line Rosenbæk Sønderskov, administrator af Facebook-gruppen ”Stop besparelserne på børn og unge området i Sorø Kommune"

- Det er da meget alvorligt. Jeg er utryg ved at aflevere mit barn og ikke vide, hvad det er for en dag, de har, siger Line Rosenbæk Sønderskov, der også er administrator af Facebook-gruppen ”Stop besparelserne på børn og unge området i Sorø Kommune”.

Forældrene har også indsamlet observationer fra andre steder i landet. I alt er der indhentet 876 observationer fra omkring 120 byer.

- Vi har fået forældre til at melde ind hver dag, de henter og afleverer deres børn. Så skal de tælle, hvor mange voksne, der er til den stue, hvor de har afleveret, siger Line Rosenbæk Sønderskov.

Men når det er forældre, der har lavet undersøgelsen, er den så valid?

- Det er svært at tælle forkert.

1 voksen til 10 børnehavebørn

Forældrenes eget indsamlede materiale viser en helt anden virkelighed, end den hos Danmarks Statistik. Forældregruppens optælling for gennemsnitsnormeringen i børnehavealderen viser, at der er 1 voksen til 10 børn i Sorø Kommune.

Der er ikke nok hænder til at passe ordentlig på børnene

Kristina Forchaw, administrator af Facebook-gruppen ”Stop besparelserne på børn og unge området i Sorø Kommune”

Her viser Danmarks Statistik ellers, at der er 6,9 børn per pædagog.

- Det er jo ikke tilfredsstillende, for vi vil bare have de bedste betingelser ude i institutionerne for vores børn. Men samtidig giver det også et mere retvisende billede af, hvad der foregår derude, siger Kristina Forchaw.

Også når det kommer til vuggestuebørnene ser virkeligheden lidt anderledes ud.

Her har forældregruppen optalt gennemsnitsnormeringen til at være 5,4 barn per voksen. Tal fra Danmarks Statistik viser ellers, at der var 3,9 børn per pædagogisk personale.

- Der er ikke nok hænder til at passe ordentlig på børnene, siger Kristina Forchaw.

Borgmester: - Jeg ønsker også flere hænder

Borgmester Gert Jørgensen medgiver, at det ikke er en optimal normering.

- Nej, det er den ikke. Jeg ønsker også flere hænder. Men jeg vil tillade mig at sætte spørgsmålstegn ved det. Jeg er opmærksom på, at der enkelte steder er meget erfarne pædagoger, som har 21 børn på en stue, hvor der er to pædagoger, men hvor pasningstilbuddet i øvrigt fungerer. Men generelt vil jeg gerne stille spørgsmålstegn til en normering, der hedder 1 voksen til 10 børn, siger Gert Jørgensen.

En mor der venter 20 minutter, uden at der kommer nogen – det overrasker mig rigtig meget

Borgmester Gert Jørgensen

Han er noget overrasket over de observationer, som forældrene har foretaget i Sorø kommune. Derfor vil han også have afklaret, hvad årsagen er til, at det forholder sig sådan ude i institutionerne.

- En mor, der venter 20 minutter, uden at der kommer nogen – det overrasker mig rigtig meget. Nu har jeg iværksat, at jeg har bedt den her gruppe af forældre om at fremsende de observationer, de har foretaget, så vi kan undersøge baggrunden for, at den situation er opstået, så vi kan handle på det, siger Gert Jørgensen.

Artiklen fortsætter under billedet.

- Jeg ønsker også flere hænder, siger Gert Jørgensen, borgmester i Sorø Kommune. Foto: Thomas Nielsen - TV ØST

- Det er ikke det generelle billede, jeg ser, når jeg er ude

Borgmester Gert Jørgensen indrømmer, at der i nogle af observationerne ser ud til at være for få voksne til at passe børnene.

- Der kan være forskellige årsager til, at situationer som disse er opstået. Men den her med 20 minutter, hvor der ikke er nogen pædagog, den er der ingen forklaring på. For det er ikke hensigten, at børn skal være alene i 10 minutter ad gangen. Det er ikke rimeligt, at børnene skal være alene. Jeg synes heller ikke, det er rimeligt, hvis der er 9. klasses praktikant, der skal passe en børnehaveklasse alene.

Årsagen til at forældrene selv gik i gang med at indsamle observationer og normeringer var, at netop Gert Jørgensen i en artikel havde sagt, at de skrækhistorier, som forældre kom med, ikke sker i Sorø Kommune.

- Så det udsagn fik vi lyst til at udfordre, siger Line Rosenbæk Sønderskov, der er administrator af Facebook-gruppen.

Er normeringen i vuggestue og børnehave god nok i Sorø Kommune?

- Det er ikke det generelle billede, jeg kan se, når jeg er ude. Jeg besøger vores daginstitutioner flere gange, og jeg har selv børnebørn i daginstitutionerne, og jeg genkender ikke det her med, at der er 1 til 10. Så mangler der i hvert fald nogle pædagoger, og der skal vi i hvert fald have undersøgt, siger borgmesteren.

Har forældre og børn i Sorø Kommune ikke krav på bedre omsorg?

- Jeg er ikke enig i, at børnene mistrives i Sorø Kommune.

 

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App