BUPL: Tidlig børnehavestart presser pædagogerne

Det øger arbejdspresset på pædagogerne, når børn starter tidligere i børnehave, siger BUPL, der kritiserer kommunernes overflytningsalder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Flere og flere kommuner flytter børn fra vuggestue til børnehave, inden børnene er fyldt tre år. 

Det sker på trods af, at eksperter advarer mod lavere trivsel i børnehaverne, hvor der er flere børn per voksen end i vuggestuer og dagtilbud.  

quote Det er den periode i hele menneskets udvikling, hvor kontakten med voksne betyder allermest

Charlotte Ringsmose, psykolog og professor ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse

I Børne- og ungdomspædagogernes landsforening har man længe kritiseret udviklingen. Yngre børn kræver mere omsorg og kontakt, og pædagogerne har i forvejen rigeligt at se til, fortæller Jacqueline Sporon-Fiedler, der er faglig sekretær i BUPL Sydøst og byrådsmedlem i Køge (SF). 

- Der bliver færre hænder til at løse flere opgaverne. Jo yngre børnene er, jo flere omsorgs- og plejeopgaver er der og jo kortere tid kan et barn vente på at blive imødekommet af en voksen i forhold til dets behov, siger hun.

- Der er jo ikke noget, pædagogerne hellere vil end at være omkring børnene, når de har brug for det. Det handler i bund og grund om normeringer, når man presser alderen ned. Pædagogerne ved godt, hvad børnene har brug for, og de vil gerne være der for dem, så de kan hurtigt føle sig utilstrækkelige, siger Jacqueline Sporon-Fiedler.

Hun mener, de økonomiske hensyn ofte bliver vægtet højere end hensynet til børnenes udvikling, når en kommune beslutter om et barn skal flytte fra vuggestue til børnehave.

- Det bliver tit økonomien, der er styrende, hvor det gerne måtte være hensynet til det enkelte barns udvikling, som var afgørende for, hvornår det her skifte kommer, siger hun. 

Stor betydning for barnets udvikling

I vores region venter seks kommuner med at flytte et barn i børnehave, indtil det er fyldt tre år. Det gælder Odsherred, Faxe, Kalundborg, Slagelse, Næstved, Sorø Kommuner.

I Vordingborg bliver det gjort, når barnet er to år 11 måneder, mens alderen i Ringsted, Stevns, Guldborgsund og Lolland kommuner er to år og 10 måneder. I Holbæk Kommune er overgangsalderen nede på to år og 9 måneder.

Charlotte Ringsmose, der er psykolog og professor ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse, understreger, at to til tre måneder mere i vuggestue eller dagpleje har enorm betydning på barnets udvikling.

quote Vi kan se, at der er en tendens over hele landet, også i nogle sjællandske kommuner, hvor børn hurtigere og hurtigere bliver sendt fra vuggestue til børnehave for at spare penge

Jacob Mark, folketingsmedlem og børne- og uddannelsesordfører for SF.

- Det kan godt være, at det ikke lyder af meget, men når vi ser på lige præcis den periode af et barns udvikling, så er det den periode i hele menneskets udvikling, hvor kontakten med voksne betyder allermest, fortæller Charlotte Ringsmose, der er psykolog og professor ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse og uddyber:

- Hvis barnet ikke får den nære kontakt, så kan det følge barnet videre og udvikle sig til koncentrations- og opmærksomhedsbesvær og måske endda diagnoser. Barnets mulighed for at blive stimuleret i forhold til sin intellektuelle udvikling ser også ud til at blive dannet på det her tidspunkt. Så det kan synes, som ingenting, men noget af det vigtigste, der sker i et barns udvikling, sker på dette tidspunkt, siger hun.

Forskel på kommuner

I flere kommuner er man gået tilbage til en overgangsalder på tre år, efter at have forsøgt med tidligere overflytninger. Det gælder for eksempel i Sorø Kommune, hvor man efter et år satte alderen op. 

Pia Hvid (B) er næstformand i Børne- og Undervisningsudvalget i Sorø Kommune. Hun stemte selv for at sætte alderen ned, men fortrød senere, da bekymringen steg i børnehaverne.

- Det var en dårlig beslutning at sætte alderen ned dengang. Der var mange bekymringer fra børnehaverne i forhold til at nogle børn ikke havde sluppet bleen endnu og skulle have mere hjælp og at de ikke var modne nok til at blive overflyttet. Der er selvfølgelig kun et par måneder, men de udvikler sig jo meget på nogle måneder, siger hun. 

I flere kommuner er man gået tilbage til en overgangsalder på tre år, efter at have forsøgt med tidligere overflytninger. Arkivfoto.
I flere kommuner er man gået tilbage til en overgangsalder på tre år, efter at have forsøgt med tidligere overflytninger. Arkivfoto.
Foto: TV ØST

I Guldborgsund Kommuen har man siden 2008 haft en overgangsalder på 2 år og 10 måneder. Ifølge Formand for Børn, Familie og Uddannelsesudvalget, Simon Hansen (S), er det ikke et problem for børnenes udvikling 

-  For ti år siden var det en økonomisk prioritering, men det har til gengæld vist at være noget, vi har formået at lave god løsninger på i langt de fleste tilfælde. Det eksempel du nævner er det første eksempel jeg hører om forældre, der er utilfredse med overgangen til børnehaven.

Eksperter siger, at det ikke er sundt for barnet at komme i børnehave, før det fylder tre år. Gør det ikke indtryk?

 - Jo, en lille smule. men det er skiftet for barnet, der er problematisk, og det er der, at vi i Guldborgsund Kommune arbejder med at have gode skift fra vuggestue til børnehave og fra børnehave til skole, udtaler Simon Hansen.

SF foreslår fast minimumsalder

SFs børne- og uddannelsesordfører, Jacob Mark, ser også kritisk på at kommunerne sætter overgangsalderen ned. Han ønsker at forhindre kommuner i at sende børn for tidligt i børnehave ved at indføre en minimumsalder på tre år.

Jacob Mark og SF mener, at det har store konsekvenser for børn og pædagoger, når børn bliver sendt i børnehave, før de er fyldt tre år. Foto: Steen Brogaard
Jacob Mark og SF mener, at det har store konsekvenser for børn og pædagoger, når børn bliver sendt i børnehave, før de er fyldt tre år. Foto: Steen Brogaard
Foto: Steen Brogaard

- Vi kan se, at der er en tendens over hele landet, også i nogle sjællandske kommuner, hvor børn hurtigere og hurtigere bliver sendt fra vuggestue til børnehave for at spare penge, og det kan have ret alvorlige konsekvenser for børnene, siger Jacob Mark (SF) til TV ØST og uddyber:

- Når børnene går i vuggestue, er der flere pædagoger om dem til at være der for dem, trøste dem og lege med dem, og når de så kommer op i børnehaven, hvor der er færre pædagoger og større børn, som de skal være sammen med, så kan det gøre dem utrygge i dagsinstitutionerne, siger han til TV ØST.