Forældre ruster sig til kamp for minimumsnormeringer

Den 6. april vil forældre og børn i syv byer her i landsdelen demonstrere for bedre normeringer i daginstitutioner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mangel på voksne i ydertimerne af institutionerns åbningstid.

Ingen vikarer, hvis de ansatte er syge.

For få voksne til at give alle børn omsorg.

Sådan lyder nogle af de oplevelser, som får tusindvis af forældre til at gå på barrikaderne landet over lørdag den 6. april.

- Jeg er overbevist om, at mine børn går i den bedste institution med de bedste pædagoger og pædagogmedhjæpere. De er bare ikke nok, fortæller Maria Neslo Christiansen fra Kalundborg.

quote Jeg er overbevist om, at mine børn går i den bedste institution med de bedste pædagoger og pædagogmedhjæpere, men de er bare ikke nok.

Maria Neslo Christiansen, medarrangør af demonstration i Kalundborg.

Hun og tre andre forældre står for den demonstration, der vil foregå på Solskinspladsen i gågaden i Kalundborg den 6. april.

- Personalet gør det så godt, de kan, og jo, der bliver da tid til et kram til børnene, men det foregår jo, mens pædagogen også lige klarer en konflikt eller rydder op eller skifter ble på et andet barn, siger Maria Neslo Christiansen, som har to børn på to og fire år.

Dokumentar satte gang i oprør

Demonstrationen i Kalundborg bliver en af mange demonstrationer i hele landet, som er arrangeret af forældre. 

Tilskud til hjemmepasning
Læs også
Hjemmepasning er med til at løse manglen på institutionspladser
Tilskud til hjemmepasning
Læs også
Hjemmepasning er med til at løse manglen på institutionspladser

Bevægelsen begyndte, da DR2 sendte dokumentaren Hvem passer vores børn, og et flertal i Folketinget stemte imod SF's forslag om at drøfte minimumsnormeringer i daginstitutionerne.

I skrivende stund er der arrangeret demonstrationer i 43 byer, syv af dem vil foregå her i regionen.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Hvorerderenvoksen.dk

I Kalundborg har arrangørerne ikke lagt et endeligt program for demonstrationen endnu, men det begynder at forme sig:

- Der vil være lækker kaffe til de voksne, hoppeborg til børnene, der kommer en børnelegeekspert, og vi har fat i en børnepsykolog, som skal holde tale, fortæller hun.

Ønsker minimumsnormeringer

I Nykøbing Falster har 105 personer trykket deltag på demonstrationens facebookside, og 184 har vist interesse for begivenheden.

- I min søns børnehave er der ofte kun to voksne til 21 børn, men det svarer jo reelt kun til én, for den anden er måske ved at hjælpe et barn på toilettet eller er ved at få nogle børn i overtøjet, siger Jacqueline Valentin Szwiec-Berthou, som er en af fire arrangører bag Nykøbing Falster-demonstrationen.

quote Vi håber, at der kommer den her minimumsnormering, som blandt andet anbefales af BUPL. Det vil binde kommunen til at skre, at der er nok hænder til vores børn.

Jacqueline Valentin Szwiec-Berthou, medarrangør af demonstration i Nykøbing F.

Pædagogernes fagforbund, BUPL anbefaler, at der maksimum er tre børn pr. voksen i vuggestuer og maks. seks børn pr. voksen i børnehaver.

- Vi håber, at der kommer den her minimumsnormering, som blandt andet anbefales af BUPL. Det vil binde kommunen til at sikre, at der er nok hænder til vores børn. Men vi håber også, der følger penge med, for ellers ved vi jo godt, at kommunerne skal spare et andet sted, siger Jacqueline Valentin Szwiec-Berthou.

Faxe og Sorø i bund

Her i landsdelen var det i 2017 Sorø kommune, der havde den dårligste normering på vuggestueområdet med 3,9 børn pr. voksen. Altså 0,9 børn flere end BUPL's anbefaling.

Når det gælder børnehaverne, var Faxe Kommune den, der havde den dårligste normering. Her var der 7,6 børn pr. voksen. Det viser en opgørelse fra BUPL.

Artiklen fortsætter under billedet.

Nogle af de plakater, som demonstranterne i Kalundborg har fået trykt til demonstrationen 6. april.
Nogle af de plakater, som demonstranterne i Kalundborg har fået trykt til demonstrationen 6. april. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

I Sorø har en række kommunale besparelser blandt andet ramt børneområdet. En stor gruppe af forældre har været på barrikaderne flere gange:

- Jeg tror, demonstrationen den 6. april bliver vores femte demonstration siden oktober (2018, red.), siger Line Sønderskov, som er medarrangør.

Ingen vikarer

Besparelserne i 2018 betød blandt andet, at der var ansættelsesstop i kommunens daginstitutioner. Det betød også, at hvis en pædagog var syg, så blev der ikke kaldt en vikar ind.

- Sorø Kommune har lavet en massiv indsats for at få flere tilflyttere, gerne børnefamilier, til kommunen. Jeg er selv en af dem. Men man må bare sige, at man føler sig lidt snydt, når man så bliver mødt af besparelser, siger Line Sønderskov, som er medarrangør af demonstrationen i Sorø den 6. april.

Sorø er desuden en af de kommuner, der har et stigende børnetal.

quote Sorø kommune har lavet en massiv indsats for at få flere tilflyttere, gerne børnefamilier, til kommunen. Jeg er selv en af dem. Men man må bare sige, at man føler sig lidt snydt, når man så bliver mødt af besparelser.

Line Sønderskov, medarrangør af demonstrationen i Sorø

I den daginstitution, Line Sønderskovs barn går i, har politikerne netop besluttet at inddrage fællesrummet til vuggestue.

- Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal sige. Der er jo ikke brug for at putte flere børn ind i institutionerne, tværtimod. Alting er presset max. Børn på Frederiksberg i Sorø bliver tildelt daginstitutionsplads i Fjenneslev. Det er ni kilometer væk. Det holder sig lige akkurat inden for kommunens pasningsgaranti, som hedder maks. ti kilometer væk fra hjemmet, siger Line Sønderskov.

Læs også
Familie håbede på tilskud til hjemmepasning - men kommune sagde nej
Læs også
Familie håbede på tilskud til hjemmepasning - men kommune sagde nej

Ligesom de andre arrangører håber hun, at et massivt forældreopråb den 6. april kan få politikerne på Christiansborg til at reagere, så der kan blive indført bedre normeringer i daginstitutionerne.

- Der er brug for, at politikerne længere oppe i systemet tvinger kommunerne til at indføre bedre forhold for vores børn.