Borgmester kickstarter forskningsprojekt - 600 borgere skal teste konditionen

Næstved er blevet centrum for et stort internationalt forskningsprojekt om folks sundhed. Og det skød borgmesteren i gang i dag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Borgerne i Næstved Kommune har fået en central rolle i et nyt forskningsprojekt.

Det handler om at forbedre folks sundhed med hjælp af teknologien. Det blev skudt i gang fredag med projektets allerførste testperson.

Næstveds borgmester, Carsten Rasmussen (S), tog hul på testene, da han deltog i en såkaldt steptest i Næstved Sundhedscenter. Her fik han udleveret et pulsur, som skal måle hans søvn-, stress- og motionsniveau i cirka en uge.

quote Det var meget sjovt. Det var måske lidt mere hårdt, end jeg lige havde troet

Carsten Rasmussen (S), borgmester, Næstved

Og dagens test skulle vise, hvor god borgmesterens kondition er. 

- Det var meget sjovt. Det var måske lidt mere hårdt, end jeg lige havde troet. Jeg tænkte: Nå, det er bare op og ned. Det gik rigtig stærkt til sidst – højre – venstre – og du skal jo op med begge ben og rette benene, siger han.

Testen afslørede, at Carsten Rasmussen er i rigtig god form.

Hans kondital lå nemlig på 55,9. Tallet angiver hans evne til at optage og transportere ilt rundt i kroppen under maksimal pres, og 55,9 er meget højt for hans alder.  

Vil undersøge søvn og aktivitetsniveau

Bag projektet, kaldet NorDigHealth, står forskere fra Sjællands Universitetshospital. De skal undersøge folks søvnmønstre og fysiske aktivitet.

undersoegelse.jpg
Læs også
Lolland-Falster kortlægger børnefamiliers fysiske aktivitet
undersoegelse.jpg
Læs også
Lolland-Falster kortlægger børnefamiliers fysiske aktivitet

Det bliver alt sammen målt med teknologiske hjælpemidler som apps, aktivitetsure og andre devices. Det fortæller Troels W. Kjær, som er hjerneforsker og overlæge ved Neurofysiologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital.

- Vores NorDigHealth-projekt går ud på at undersøge al den teknologi, der vælter ind over os. Hvad kan den gøre af gode ting og af mindre gode ting, siger han og tilføjer:

- Når vi tager teknologien i brug, så vil der altid være nogle ting, som måske ikke er undersøgt ordentligt. Og en af de ting, der har været rigtig meget fokus på, er, forstyrrer brugen af mobiltelefoner børns evne til at begå sig socialt eller til at høre efter i timerne?

Artiklen fortsætter under billedet.

Borgmester Carsten Rasmussen (S) undersøger sammen med folkene bag det EU-finansierede forskningsprojekt, hvordan teknologien fungerer med apps og pulsur.
Borgmester Carsten Rasmussen (S) undersøger sammen med folkene bag det EU-finansierede forskningsprojekt, hvordan teknologien fungerer med apps og pulsur. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Forskerne har dog ikke fokus på børns påvirkning af teknologi i dette projektet. Her skal den brede befolkning undersøges.

- Det er ikke lige det, vi har fokus på. Vi har mere fokus på den brede befolkning og ser på, hvad gør teknologien i form af natlige opvågninger for eksempel, når man glemmer at slukke mobilen, mens man sover, siger han og fortsætter:

- Eller findes der nogle løsninger, der kan hjælpe os med at detektere epileptiske anfald eller motionere mere. Og det er noget, vi har fokus på i NorDigHealth.

Fakta om forskningsprojektet NorDigHealth

Projektet NorDigHealth står for Novel Regional Digital Solutions for Improving Health.

Formålet med projektet er forebyggelse og dermed færre indlæggelser på hospitalerne.

 

Der er fokus på mange ting - blandt andet:

 

- At forbedre søvn og øge fysisk aktivitet. Det skal blandt andet undersøges, hvad det gør ved vores søvn at have en mobiltelefon liggende ved hovedpuden, og om man kan få folk til at være mere fysisk aktive ved at måle deres data med et pulsur.

 

- At opdage øjensygdommen AMD (som rammer hver 5. dansker over 60) tidligere og dermed forøge chancen for ikke at blive blind.

 

- At kunne forudsige epileptiske anfald og bedre advare epileptikere om et forestående anfald. Det vil betyde en væsentligt større frihed i dagligdagen for de ca. 50.000 danskere, som lider af epilepsi.

 

- At forebygge komplikationer efter stråleterapi på kræftpatienter.

 

Kilde: Region Sjælland og Sjællands Universitetshospital

Vil undersøge teknologiens fordele og ulemper

Formålet med projektet er dels at gøre folk bevidste om, at de kan få gavn af teknologien til at holde sig sunde. Desuden er målet at skabe forebyggelse og dermed færre indlæggelser på hospitalerne i fremtiden.

quote Vi er bange for, at der er nogle borgere, som simpelthen sover dårligere på grund af teknologien. Der er noget, som hedder <em>fear of missing out</em>, og det er i virkeligheden nok det, som specielt unge mennesker har 

Troels W. Kjær, hjerneforsker, Sjællands Universitetshospital

Men projektet vil også undersøge, hvordan teknologien kan være farlig for mennesker. For der er ikke kun positive konsekvenser ved at bruge nutidens teknologi som for eksempel smartphones. Det understreger hjerneforskeren.

- Vi er bange for, at der er nogle borgere, som simpelthen sover dårligere på grund af teknologien. Altså de føler, at de altid skal være på. Der er noget, som hedder fear of missing out, og det er i virkeligheden nok det, som specielt unge mennesker har. Teknologien og mobiltelefonen skal være tændt, siger Troels W. Kjær.

Britta Ortiz
Læs også
Regioner kortlægger borgernes sundhed i kæmpe undersøgelse
Britta Ortiz
Læs også
Regioner kortlægger borgernes sundhed i kæmpe undersøgelse

Undersøgelserne er en del af forskningsprojekt, der er finansieret af EU. Og der er flere grunde til, at Næstved er blevet udvalgt.

Ifølge Troels W. Kjær er Næstved en god afgrænset by, hvor de både har mange rige og mindre rige borgere. Desuden er der en god blanding af velfungerende og mindre velfungerende borgere.

Og udover borgerne i Næstved skal borgere fra den tyske by Lübeck også deltage i projektet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Hjerneforsker Troels W. Kjær er tilknyttet forskningsprojektet, som 600 danskere og 600 tyskere skal deltage i over halvandet år.
Hjerneforsker Troels W. Kjær er tilknyttet forskningsprojektet, som 600 danskere og 600 tyskere skal deltage i over halvandet år. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Indsamler data fra 600 danskere og tyskere

Der deltager 600 danskere fra Næstved Kommune og 600 tyskere fra Lübeck i NorDigHealth.

quote Det er da med til at sætte Næstved på sundhedslandkortet som endnu et projekt, hvor vi er med til at forske i folkesundheden, så det er rigtig spændende

Carsten Rasmussen (S), borgmester, Næstved

De bliver alle udstyret med et sportsur, der kan måle folks aktivitetsniveau og søvnrytme, så man får de mest præcise data. Det skal de gå med i tre måneder.

Og borgmesteren er meget tilfreds med, at byen er blev udpeget til dette projekt.

- Det, synes jeg, er rigtig interessant, og det er det samme med Lübeck. Og det er da med til at sætte Næstved på sundhedslandkortet som endnu et projekt, hvor vi er med til at forske i folkesundheden, så det er rigtig spændende, at Næstved har sagt ja til det, siger Carsten Rasmussen (S).

100114_rygning.jpg
Læs også
Undersøgelse konkluderer dårligere helbred - især hos de lavest uddannede
100114_rygning.jpg
Læs også
Undersøgelse konkluderer dårligere helbred - især hos de lavest uddannede

Forskningsprojektet løber over halvandet år, og Næstveds borgmester håber, at mange borgere vil melde sig frivilligt og trække i træningstøjet. Samtidig har han et håb om, at forskningen vil gøre os klogere på livsstilssygdomme.  

- Det er jo spændende for os, hvad grunden er til at mange af de her hjertekarsygdomme, som vi kender i dagens Danmark, som man ikke kendte før i tiden, siger han.

- Er det manglende søvn, er det stress? Mange siger, at de er stressede, men er det bare noget vi siger fordi vi har travlt eller er der noget om det.

Projektet kører parallelt i Tyskland og Danmark. Og de indledende forsøg er netop startet, men til efteråret vil de rigtige forsøg gå i gang.

Man kan tilmelde sig forsøget ved at sende en mail til nordighealth@regionsjaelland.dk.


Nyhedsoverblik