Lolland-Falster kortlægger børnefamiliers fysiske aktivitet

I Lolland-Falster Undersøgelsen er man netop kommet til en vigtig brik. Nu skal det nemlig kortlægges, hvor aktive børnefamilierne er i deres hverdag

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I den store Lolland-Falster Undersøgelse er man netop gået i gang med lidt af en milepæl.

Nu skal det nemlig kortlægges, hvor aktive eller inaktive børnefamilierne i området er i deres hverdag.  

Derfor er de første testfamilier ud af i alt 1.250 nu blevet udstyret med en lille, sort dims, som kan overvåge al bevægelse.

quote Vi synes, det er en unik mulighed at være med i den her undersøgelse

Stine Arnesen, mor i familien fra Nykøbing Falster

Den lille dims skal fortælle forskere og andet sundhedspersonale, hvor fysisk aktive familierne i Lolland og Falster egentligt er. Blandt andre familien Arnesen. 

- Vi synes, det er en unik mulighed at være med i den her undersøgelse og forskning og blive lidt klogere på os selv, siger Stine Arnesen, mor i familien fra Nykøbing Falster, til TV ØST.

Skal kortlægge helbredet hos indbyggere

Planen med den store Lolland-Falster Undersøgelse er at kortlægge helbredet hos i alt 25.000 indbyggere og her er den fysiske aktivitet i børnefamilierne en vigtig brik. 

Det næste halvandet år skal 1.250 familier have testet, hvor aktive de er i hverdagen. 

- Dem, jeg har mødt, har taget positivt imod det. Absolut, siger Emilie Marqvorsen, sygeplejerske ved Lolland-Falster Undersøgelsen.

- De synes, det er lidt sjovt og mærkeligt. Mange har spørgsmål om, om man nu kan gå i bad med den og sådan nogle ting. Men det kan man jo sagtens.  

quote Det synes jeg er meget spædende. Også at finde ud af, om der er arvelige sygdomme

Liv Arnesen, datter i familien fra Nykøbing Falster

Lever kortere tid

På Lolland og Falster lever man i gennemsnit fire år kortere end i resten af landet. Derfor har Region Sjælland i gangsat den storstilede folkeundersøgelse, som skal skabe ny viden om sundhed og trivsel i området. 

Men udover at få målt deres fysiske aktivitet bliver familien Arnesen også tjekket på andre barometre.

- Det synes jeg er meget spændende. Også at finde ud af, om der er arvelige sygdomme eller et eller andet, siger Liv Arnesen, datter i familien fra Nykøbing Falster.

De næste syv dage bliver al bevægelse ved mor og datter nu registreret. Først om halvandet år vil alle dato om børnefamliiernes fysiske aktivitet dog være inddamlet. 

For mange er inaktive

quote Vi ved, at fysisk aktivitet hjælper på samtlige sundhedsparametre

Therese N. Olsen, ph.d.-studerende ved Lolland-Falster Undersøgelsen

I Danmark er fysisk inaktivitet skyld i syv til otte procent af alle dødsfald. Og undersøgelsen skal give et indblik i niveauet af den gennemsnitlige børnefamilie. 

- Den kan give os en pejling på, i hvilken retning folkesundheden skal gå i, hvor skal kommende interventioner være, siger Therese N. Olsen, der er ph.d.-studerende ved Lolland-Falster Undersøgelsen. 

- Vi ved, at fysisk aktivitet hjælper på samtlige sundhedsparametre. Derfor er det en rigtig vigtigt faktor at komme ind og kigge på. 

I den store Lolland-Falster Undersøgelse vil der blive forsket i alt fra kræft til diabetes, nyresygdomme, livskvalitet og social ulighed.