Undersøgelse konkluderer dårligere helbred - især hos de lavest uddannede

Flere borgere i Region Sjælland oplever, at de har et dårligt helbred sammenlignet med i 2013. Samtidig er der stor ulighed i sundheden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Har du dårligt helbred, har du sikkert en kort uddannelse eller er arbejdsløs og bor i en mindre velstillet kommune længst væk fra København.

Det er bare én af de konklusioner, som fremgår af Region Sjællands omfattende undersøgelse "Sundhedsprofilen".

På samme måde kan man i undersøgelsens resultater se en tendens i forhold til rygning og uddannelsesniveau. Er du ryger, er der stor sandsynlighed for, at du har en kort uddannelse.

For 24 procent af borgerne i regionen med en kort grundskoleuddannelse ryger dagligt, mens det kun er syv procent af borgerne med en lang videregående uddannelse, der tænder en eller flere cigaretter dagligt, viser undersøgelsen.

Den store sundhedsundersøgelse "Sundhedsprofilen" er blevet gennemført hver fjerde år siden 2010. 

Nyt udvalg skal forebygge

Tallene taler sit klare sprog: Der er stor ulighed i sundheden blandt de 19.134 borgere i regionen, som har deltaget i undersøgelsen. Og det vil Region Sjælland forsøge at komme til livs. 

Ifølge regionsrådsformanden Heino Knudsen (S) vil man sætte ind for at forebygge dårlig sundhed blandt andet med et nyt udvalg.

- I Regionsrådets nye udvalg "Sundhed for alle" vil vi udarbejde en forebyggelsesstrategi, hvor vi blandt andet tager udgangspunkt i Sundhedsprofilen. Med Sundhedsprofilens unikke data i hånden kan vi afdække, hvor det er vigtigst at sætte ind, så de borgere, der har størst behov, får ekstra støtte. Vi er nødt til at finde nye veje for at løse problemerne, siger Heino Knudsen (S) i en pressemeddelelse.

Desuden viser undersøgelsen at flere borgere oplever, at de har et dårligt helbred end da undersøgelsen blev lavet i 2013. Flere borgere lider af en eller flere langvarige sygdomme.

Når det gælder kost og motion, er der flere borgere, der spiser usundt, og flere er stillesiddende i fritiden. Samtidig er flere svært overvægtige. Hvad gælder stress og søvn er der også flere borgere, der oplever, at de har et højt stressniveau eller sover dårligt. 

Ikke-rygere får sjældnere røg

Men der er også iøjenfaldende lyspunkter i undersøgelsen. For der er færre unge under 25 år, som drikker mange genstande ved samme lejlighed. Samtidig er der færre borgere i alderen 55-64 år, der har et for højt alkoholforbrug i løbet af ugen.

Når det gælder passiv rygning er der sket en markant ændring i rygevanerne. For ikke-rygere udsættes generelt sjældnere for passiv rygning. Her er der sket næsten en halvering siden 2010.

Men i hvert tiende hjem bliver der stadig røget, - dog kun i hvert tyvende hjem hvor der er børn. 

Overordnet set viser Sundhedsprofilen også, at mange borgere gerne vi ændre deres usunde vaner.

Sundhedsprofilen bliver gennemført hver fjerde år i Region Sjælland. 34.000 borgere fra regionen - 2000 i hver kommune - blev inviteret til at deltage i undersøgelsen "Hvordan har du det?". 19.134 borgere har svaret i undersøgelsen.

Man kan læse hele rapporten her.

Her er nogle af konklusionerne: