Vordingborg Kommune skal spare - nu prøver borgerne at redde skolerne

Der skal spares i Vordingborg Kommune. Nu indkalder lokalsamfund til borgermøde i kampen mod skolelukninger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Bæredygtigt skolevæsen.

Sådan kalder Vordingborg Kommune en rapport, som i den grad har skabt røre i de lokale andedamme. 

Rapporten, der er udarbejdet af Sekretariatet for Børns Trivsel og Læring i Vordingborg Kommune, lægger op til tre scenarier, hvor alle scenarier indeholder skolelukninger. 

quote Alle tre scenarier er dårlige, og jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor man vælger at lukke velfungerende lokalskoler

Regitze Spenner Ishøy, skolebestyrelsesmedlem, Svend-Gønge Skolen

Det har fået de berørte lokalsamfund op på barrikaderne. Heriblandt Bårse-Beldringe Lokalfora. De har indkaldt til stormøde i Ørslev Minihal torsdag aften.

- Alle tre scenarier er dårlige, og jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor man vælger at lukke velfungerende lokalskoler. Det hænger slet ikke sammen med, at man gerne vil tiltrække flere skatteborgere til Vordingborg Kommune - og dermed også ud i lokalsamfundene, siger skolebestyrelsesmedlem på Svend-Gønge Skolen, Regitze Spenner Ishøy.

-Kommunens efterslæb går ud over børnene, siger Regitze Spenner Ishøy.
-Kommunens efterslæb går ud over børnene, siger Regitze Spenner Ishøy. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Svend-Gønge Skolen består af to afdelinger, hvoraf den ene, Bårse Skole, står til at lukke uanset hvilket scenarie, kommunen vælger i forhold til besparelser.

- Der er jo reelt set ikke noget valg, for der lægges op til, at minimum tre skoler i kommunen lukkes uanset hvad. Baggrunden for, at man nu står i den her situation, er, at kommunens ejendomsservice i årtier har ignoreret løbende renoveringer og vedligeholdelse – så nu står kommunen med et efterslæb på over 130 millioner kroner. Deres fejl skal så gå ud over børnene, siger Regitze Spenner Ishøy, der også er næstformand i Skole og Forældre.

Skolerne trænger til istandsættelse

Ifølge rapporten lægger man op til tre scenarier. Scenarie et er lukning af tre skoler:

Bårse, Mern og Fanefjord skole. 

Læs også
Trecifret millionefterslæb skaber frygt for skolelukninger i Vordingborg
Læs også
Trecifret millionefterslæb skaber frygt for skolelukninger i Vordingborg

I scenarie to lukkes - udover de tre førnævnte - også Hjertebjerg og Ørslev Skole, og i scenarie tre lukkes de fem skoler plus Marienberg, Kastrup og Nyråd. 

Hvis byrådet beslutter sig for at gå med scenarie tre, kan otte lokalsamfund altså miste deres skole.

Møn rammes hårdt

På Møn Skole lukker mindst en af afdelingerne, Fanefjord, men man risikerer to skolelukninger, da både Fanefjord og Hjertebjerg skole lukkes, hvis scenarie to bliver valgt af politikerne. Det bekymrer skolebestyrelsesformand på Møn Skole, Pernille Ahlmann.

- Det er mega-ærgerligt, og det kommer til at ramme lokalmiljøet hårdt. Lokalskolerne bliver også ofte brugt uden for skoletid til en lang række sociale arrangementer – eksempelvis øvelokaler. De vil forsvinde, og det bliver væsentligt sværere at tiltrække nye borgere og holde på de eksisterende, siger Pernille Ahlmann.

Ifølge skolebestyrelsesformanden har man de sidste par år oplevet befolkningstilvækst i lokalsamfundet på Møn, så de eventuelle lukninger kommer på et dårligt tidspunkt.

- Jeg har forståelse for, at man skal spare, men de små velfungerende skoler her på øen er også med til at tiltrække unge familier fra især hovedstaden. For eksempel startede syv elever i 0. klasse for nogle år siden. Sidste år var det 17, og i år er det 16, der starter. Jeg er bekymret for, at man risikerer at affolke området, hvis de lokale skoler lukker.

Formand for Børn- og Familieudvalget i Vordingborg Kommune, Else-Marie Langballe Sørensen (SF).
Formand for Børn- og Familieudvalget i Vordingborg Kommune, Else-Marie Langballe Sørensen (SF). Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Intet er endeligt besluttet

Ifølge formanden for Børn- og Familieudvalget i Vordingborg Kommune, Else-Marie Langballe Sørensen (SF), så indeholder rapporten kun eksempler på løsninger. Intet er endeligt vedtaget endnu.

- Jeg vil gerne understrege, at det kun er eksempler, som fremgår i rapporten. Vi har hverken afgjort eller vedtaget noget. Vi vil meget gerne i dialog med borgerne og høre deres indvendinger og få deres input. De input tager vi så med videre til vores udvalgsmøder. Derfor er vi også mange politikere, der kommer til borgermødet. Vi synes, at det er en rigtig god måde at få en god dialog og måske også få fjernet nogle misforståelser, siger formanden.

Læs også
Omdiskuteret rådhusbyggeri bliver 21,5 millioner dyrere
Læs også
Omdiskuteret rådhusbyggeri bliver 21,5 millioner dyrere

Else-Marie Langballe Sørensen medgiver, at der skal spares, og pengene skal findes et eller andet sted. Men hun understreger, at intet er endeligt afgjort, og politikerne gerne vil høre borgerne i de berørte lokalsamfund. Og også gerne deltage i flere borgermøder.

Men det argument køber Regitze Spenner Ishøy ikke.

- Når kommunen ikke kommer officielt ud med andet end den rapport, så må vi jo naturligvis gå ud fra, at det er de besparelser, kommunen har i støbeskeen. I skolebestyrelserne har vi ikke hørt om andre forslag. Faktisk har vi ikke hørt særligt meget. Hvis kommunen havde andre løsningsforslag, så havde man vel også præsenteret dem for os, inden man offentliggjorde rapporten, siger Regitze Ishøy Spenner.



Nyhedsoverblik