Trecifret millionefterslæb skaber frygt for skolelukninger i Vordingborg

Forældre i Vordingborg Kommune frygter, politikerne vil ty til lukninger af skoler for at imødegå et vedligeholdelsesefterslæb på 140 millioner kroner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En ubekvem nyhed er blevet forelagt politikerne i Vordingborg Kommune. Det drejer sig om vedligehold – eller rettere sagt mangel af samme – på kommunens i alt 13 folkeskoler.

Politikerne skal frem mod sommerferien tage stilling til, hvordan et vedligeholdelsesefterslæb på 139,8 millioner kroner skal imødegås.

Allerede nu frygter forældre til børn i kommunens mindre skoler, at lukninger kan blive en vej ud af den økonomiske kattepine.

- Jeg kan godt se, det nok er de små lokale skoler, der står for skud igen. Jeg synes ikke, vi i Vordingborg Kommune har råd til at lukke flere lokalsamfund, siger Regitze Spenner Ishøy, der er forældrerepræsentant på Svend Gønge-Skolen.

quote Jeg kan godt blive frustreret som forælder over, at det igen er børnene, der skal betale for, at der er nogen, der ikke passer, det de skal

Regitze Spenner Ishøy, forældrerepræsentant, Svend Gønge-Skolen.

Her er der på den store afdeling for 357 elever i Lundby behov for både et nyt tag og et nyt varmeanlæg for i alt 11,6 millioner kroner, imens der på den lille afdeling for 34 elever i Bårse, er et efterslæb på godt 1,6 millioner kroner.

Det er samtidig i Bårse, man har det største besparelsespotentiale per kvadratmeter, hvis skolen nedlægges, fremgår det af en gennemgang af kommunes 13 skoler, hvilket underbygger forældrerepræsentantens frygt:

- Nu har jeg ikke selv børn på Bårse Skole, men jeg kender folk der, og folk som decideret er flyttet til kommunen på grund af Bårse Skole. Jeg synes, det vil være så ærgerligt (hvis Bårse Skole risikerer at blive lukket, red.), for den kan noget helt særligt, siger Regitze Spenner Ishøy.

I alt løber efterslæbet på vedligehold af Vordingborg Kommunes skoler op i 140 millioner kroner. Alene Svend Gønge-Skolen i Lundby, som ses her, skal have nyt tag og nyt varmeanlæg for over 11 millioner kroner.
I alt løber efterslæbet på vedligehold af Vordingborg Kommunes skoler op i 140 millioner kroner. Alene Svend Gønge-Skolen i Lundby, som ses her, skal have nyt tag og nyt varmeanlæg for over 11 millioner kroner. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Hun mener, at politikerne burde have reageret langt før – da skolebestyrelserne har gjort opmærksom på problemet ad flere omgange.

- Det er ikke nogen overraskelse for os, at der er noget, der har behov for at blive lavet, siger hun og tilføjer:

- Jeg kan godt blive frustreret som forælder over, at det igen er børnene, der skal betale for, at der er nogen, der ikke passer, det de skal.

Læs også
Omdiskuteret rådhusbyggeri bliver 21,5 millioner dyrere
Læs også
Omdiskuteret rådhusbyggeri bliver 21,5 millioner dyrere

Skolelukninger kommer dog ikke på tale, hvis det står til Venstres gruppeformand, Karina Fromberg:

- Her i kommunen snakker vi om, at vi rigtig gerne vil have øget bosætning. En af de ting, som folk flytter efter, det er blandt andet skolerne. Så hvis man går ud og siger, nu skal vi lige lukke en skole – så piller man ved bosætningen, og det er ikke noget, vi ønsker.

Skolelukninger kommer ikke på tale, hvis det står til Venstres gruppeformand, Karina Fromberg.
Skolelukninger kommer ikke på tale, hvis det står til Venstres gruppeformand, Karina Fromberg. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

At efterslæbet på kommunens matrikler er løbet op i et trecifret millionbeløb, kommer bag på Venstre-formanden.

- Når man tænker på, der er et efterslæb på 140 millioner kroner – som der står i rapporterne – så burde man jo nok have været ude at kigge på det noget før, siger hun og tilføjer:

- Jeg tænker også på, at i tidernes morgen har man taget nogle penge fra skolerne og lagt over i det lokale ejendomscenter for, at de så skulle vedligeholde. Så er det, man tænker – hvad bliver de penge så brugt til?

Faktaboks: Efterslæb på vedligehold set i forhold til besparelsespotentiale pr. kvadratmeter

 • Gåsetårnskolen - Marienberg: 9,9 mio. kr. / 501 kr./kvm.
 • Svend Gønge-Skolen - Bårse: 1,7 mio. kr. / 813 kr./kvm.
 • Kulsbjerg Skole - Mern: 10,1 mio. kr. / 276 kr./kvm.
 • Gåsetårnskolen - Ørslev: 28,7 mio. kr. / 352 kr./kvm.
 • Gåsetårnskolen - Kastrup: 7 mio. kr. / 307 kr./kvm.
 • Møn Skole - Hjertebjerg: 17,3 mio. kr. / 239 kr./kvm.
 • Svend Gønge-Skolen - Lundby: 17,3 mio. kr./338 kr./kvm.
 • Møn Skole - Fanefjord: 4,6 mio. kr. / 231 kr./kvm.
 • Præstø Skole: 8,1 mio. kr. / 436 kr./kvm.
 • Gåsetårnskolen - Iselinge: 13,3 mio. kr. / 310 kr./kvm.
 • Møn Skole - Stege: 6,4 mio. kr. / 237 kr./kvm.
 • Kulsbjerg Skole - Nyråd: 8,2 mio. kr. / 363 kr./kvm.
 • Kulsbjerg Skole - Stensved: 13 mio. kr. / 549 kr./kvm.


Kilde: Vordingborg Kommune

Formand for Børn- og Familieudvalget i Vordingborg Kommune, Else-Marie Langballe Sørensen (SF), mener, at ansvaret ligger hos alle medlemmerne af kommunalbestyrelsen gennem de seneste 12 år:

- Og i sidste periode var Karina Fromberg også en af dem, som var med, pointerer hun.

Formand for Børn- og Familieudvalget i Vordingborg Kommune, Else-Marie Langballe Sørensen (SF).
Formand for Børn- og Familieudvalget i Vordingborg Kommune, Else-Marie Langballe Sørensen (SF). Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Else-Marie Langballe Sørensen kan ikke afvise, at skolelukninger kan komme på tale – men afviser samtidig, at spørgsmålet om vedligehold vil være eneste grund til en skolelukning:

- Det handler også om faldende børnetal og de midler, vi har til rådighed.

Om der bliver tale om at lukke skoler eller ej i Vordingborg, skal Børn- og Familieudvalget tage stilling til den 8. juni.