Politiet vil rejse sigtelse efter forurening på byggeplads til Storstrømsbroen

Italiensk byggeentreprenør fik i december påbud efter alvorlig forurening med flyveaske. Politiet forfølger sagen og skrider snart til afhøringer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I december blev en sag om alvorlig miljøforurening føjet til den lange liste af problemer på opførelsen af den nye Storstrømsbro. Sagen udløste først et standsningspåbud og dernæst en politianmeldese fra Vordingborg Kommune af den italienske hovedentreprenør.

quote Vores udgangspunkt er, at sagen vil medføre en sigtelse af firmaet.

Mads Justesen, politikommissær, Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi

Nu går politiet videre med sagen og forventer at sigte det italienske byggekonsortium SBJV for brud på miljølovgivningen, skriver Fagbladet 3F.

Det fortæller politikommissær i Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi Mads Justesen til Fagbladet 3F.

- Vi har vurderet den anmeldelse, vi fik fra kommunen, og vores udgangspunkt er, at sagen vil medføre en sigtelse af firmaet. Nu skal vi afhøre de relevante parter, heriblandt den juridisk ansvarlige i SBJV. Det vil formentlig ske inden for et par måneder, siger politikommissæren.

Mads Justesen fortæller, at sager om overtrædelse af miljøloven typisk medfører bødestraf.

- Bødens størrelse afhænger af, om virksomheden har fået en økonomisk gevinst ved at overtræde loven. Hvis det er tilfældet, så vil det være en skærpende omstændighed. Det er noget af det, vi nu skal have klarlagt, siger han.

Ignorerede anvisnigner

Som TV2 ØST tidligere har fortalt, løfte Vordingborg Kommune for første gang pegefingeren overfor det italienske konsortium, Storstrøm Bridge Joint Venture tilbage i november måned.

Kommunen indskærpede overfor konsortiet ad to omgange brugen af flyveaske, der bliver brugt som fyldmateriale i forbindelse med vejbygning samt i cement, beton og gasbeton. Asken består af finkornede partikler, der bliver udskilt fra røggasserne fra kulfyrede kraftværker, og indeholder en række tungmetaller.

Flyveaske Storstrømsbroen
Læs også
Miljøbelastende affald er røget i havet - italienske brobyggere får påbud
Flyveaske Storstrømsbroen
Læs også
Miljøbelastende affald er røget i havet - italienske brobyggere får påbud

3. december 2019 blev der udstedt et standsningspåbud, da kommunens henvendelser i november ikke førte til handling. 

Den store mængde flyveaske, som konsordiet har haft liggende i depot på Masnedø, kombineret med meget nedbør i november har betydet, at en del af flyveasken er flydt ud over depotet og røget ned i havet og deraf skabt en forurening.

Flere negative historier

Havforureningen en i en række af af negative sager, der rammer Storstrøm Bridge Joint Venture og byggeriet af den fire kilometer lange bro, der skal forbinde Sjælland og Falster.

Tilbage i november 2019 afslørede TV2 ØST, at Arbejdstilsynet har givet 87 strakspåbud til byggeriet, hvoraf nogle af påbuddene handlede om nedstyrtningsfare for de ansatte. 

Byggeri Storstrømsbro
Læs også
Byggeriet af Storstrømsbro har fået 87 strakspåbud
Byggeri Storstrømsbro
Læs også
Byggeriet af Storstrømsbro har fået 87 strakspåbud

Tidligere har to af de tre firmaer bag Storstrøm Bridge Joint Venture været sat i forbindelse med korruption. Det drejer sig om firmaerne Condotte og Grandi Lavori Fincosit (GLF), som efterfølgende fik en symbolsk rolle i konsortiet. De to firmaer har samtidig haft bøvl med økonomien.

De italienske brobygger kom igen i modvind, da det i foråret kom frem, at de havde hyret to meget kontroversielle selskaber, der tidligere har underbetalt hundredvis af ansatte på metrobyggeriet i København. Men ifølge 3F viser de månedlige tjek, at firmaerne denne gang lever fuldt op til de danske krav og regler.

Siden er projektdirektør Ennio Buson trådt tilbage som dirktør for det italienske byggekonsortium Storstrøm Bridge Joint Venture (SBJV), der opfører Storstrømsbroen mellem Sjælland og Falster.

Italiensk chef for Storstrømsbroen stopper
Læs også
Italiensk chef stopper på Storstrømsbroen
Italiensk chef for Storstrømsbroen stopper
Læs også
Italiensk chef stopper på Storstrømsbroen

Nyhedsoverblik