Minister besøgte halvø for at se opskriften på vild natur

En halvø uden hegn og med masser af levesteder for vilde dyr, insekter og planter. Det var på programmet for mandagens ministerbesøg i Vordingborg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det er helt fantastisk at se det vinderprojekt, som Danmarks Vildeste Kommune, Vordingborg, har meldt ind. Det er et meget, meget stort område, som nu bliver endnu bedre for naturen i fremtiden.

Sådan sagde miljøminister Lea Wermelin (S), da hun mandag under en overskyet himmel besøgte Knudshoved Odde ved Vordingborg.

Odden – og især det store miljøgenopretningsprojekt på den – var en meget stor del af det, der gjorde, at Vordingborg Kommune i sidste uge blev udråbt som vinder af konkurrencen Danmarks Vildeste Kommune.

Vordingborg bliver landets vildeste kommune
Læs også
Vordingborg vinder prisen som Danmarks vildeste kommune
Vordingborg bliver landets vildeste kommune
Læs også
Vordingborg vinder prisen som Danmarks vildeste kommune

Hjem for truede arter

På Knudshoved Odde er 200 hektar landbrugsjord nu lavet om til fri natur – især til gavn for sjældne padder og krybdyr i området.

Lea Wermelin (S) under besøget på Knudshoved Odde.
Lea Wermelin (S) under besøget på Knudshoved Odde. Foto: Per Rasmussen

Området er allerede blevet hjemsted for en lang række sjældne fugle, og den sjældne klokkefrø yngler i vandhuller på odden.

Samtidig er en hårdfør ponyrace ved navn Exmoor sat ud for at græsse i området. Hestene har et tørt sted at ligge og får mad, hvis det kniber med det naturlige græs – men fordi alle hegn er fjernet, så kan hestene gå frit på området – hvilket giver en afgræsning, der yderligere hjælper den truede klokkefrø med at få det bedre.

Det er exmore-ponyer som denne, der er sat ud på Knudshoved Odde.
Det er exmore-ponyer som denne, der er sat ud på Knudshoved Odde. Foto: Det Gamle Land

Samtidig er der blevet sået en række vilde planter i området – et arbejde der fortsatte mandag, da Lea Wermelin besøgte Vordingborg.

Alle var med

Den store konkurrence Danmarks Vildeste Kommune er arrangeret af Miljøministeriet har været i gang i mere end et år. Samtlige danske kommuner har deltaget i konkurrencen, hvor der blev konkurreret i at lave de bedste projekter til at fremme biodiversiteten.

Foruden titlen har deltagerne dystet om at vinde én million kroner. Pengene kommer fra Den Danske Naturfond, der arbejder for at fremme et Danmark med bedre plads til vilde dyr og planter.

Knudshoved er en halvø ved Vordingborg, hvor et stort naturgenopretningsprojekt er blevet gennemført.
Knudshoved er en halvø ved Vordingborg, hvor et stort naturgenopretningsprojekt er blevet gennemført. Foto: Mika Hänninen - TV2 ØST

Ti kommuner på landsplan blev udvalgt til en finale – heraf kom de tre fra vores landsdel. Ud over Vordingborg var også Odsherred Kommune og Lolland Kommune med i opløbet om at vinde konkurrencen.

Starter lokalt arbejde

Konkurrencen blev vundet af Vordingborg Kommune – men også på Lolland fik man hæder. 

Her blev der uddelt en ekstrapris for at være nytænkende, når man omdanner haverne omkring nedrevne huse til små, vilde naturperler.

Læs også
Faldefærdige huse på Lolland bliver forvandlet til paradis for insekter
Læs også
Faldefærdige huse på Lolland bliver forvandlet til paradis for insekter

Og Lea Wermelin er generelt begejstret for konkurrencen.

- Noget af det, som jeg glæder mig rigtig meget over, er den samtale, som er startet. Ikke kun lokalt, men over hele Danmark. Der er alle mulige initiativer i gang, der hjælper naturen på vej, siger hun. 

De vilde frø, der spredes på Knudshoved Odde. Arkivfoto.
De vilde frø, der spredes på Knudshoved Odde. Arkivfoto. Foto: Per Rasmussen

Nyhedsoverblik