Kommune sparer på cykelstier og toiletter - skal rette op på massive budgetoverskridelser

Onsdag skal kommunalbestyrelsen i Vordingborg endeligt beslutte, om en række anlægsprojekter skal lægges i graven for at sikre budgettet for 2023.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vordingborg Kommune tilslutter sig rækken af kommuner, som skal gå deres budgetter efter i sømmene for at få det hele til at hænge sammen.

Grunden, til de er havnet der, er, at der er brugt alt for mange penge på velfærden i både 2021 og 2022. Det skyldes blandt andet, at kommunen har haft store udgifter til vikarer.

quote Det er faktisk rigtig ærgerligt, at vi er nødt til den øvelse her

Mikael Smed (S), borgmester, Vordingborg Kommune

- Det er faktisk rigtig ærgerligt, at vi er nødt til den øvelse her. Omvendt kan vi se, at andre kommuner er ude og genåbne deres budgetter og spare på deres velfærd, lyder det fra borgmester Mikael Smed (S).

- Vi vil i stedet annullere nogle anlægsprojekter, så vi stadig kan beholde prioriteringerne på skoler, daginstitutioner og ældreområdet, tilføjer han.

Helt konkret har kommunalbestyrelsen kigget på en liste med 38 anlægsprojekter, som skal aflyses og yderligere en række projekter, som skal udskydes for at frigøre penge til kommunekassen.

Venstre kalder det forkert prioritering

Det er projekter, hvor der endnu ikke er en kontrakt, og derfor kan sættes i bero.

De projekter, som skal aflyses, er blandt andet nye, offentlige toiletter, nyetablering af cykelstier og tennisfaciliteter ved Mønshallerne.

Aflyste anlægsprojekter

Her er et udpluk af de anlægsprojekter, som bliver aflyst:

  • Renovering af Vordingborg stadion

  • Streetsportsområde i Vordingborg

  • Signalanlæg ved sukkerfabrikken i Stege

  • Istandsættelse af broer og tunneler

  • Faglokaler på skolerne

Alle projekterne kan findes her.

SN.dk har talt med formanden for Møn Tennisklub, som ærgrer sig over, at de 1,7 millioner kroner, de fik i 2020 til nye tennisbaner, nu ser ud til at forsvinde:

- Vi har mange, som efterspørger padel, også folk, som ikke medlem af klubben, siger Morten Rikard til mediet og tilføjer:

- Vi håber, at beslutningen bliver ændret, eller at pengene bliver afsat igen, når økonomien er bedre.

Michael Seiding Larsen fra Venstre synes, at det er ærgerligt, at borgere er blevet sat noget i vente, som de ikke får.
Michael Seiding Larsen fra Venstre synes, at det er ærgerligt, at borgere er blevet sat noget i vente, som de ikke får. Foto: Ida Valsted

Planerne om at skære i anlægsprojekter møder da også kritik fra Venstre:

- Vi kommer nok til at stemme for forslaget alligevel. Men vi synes stadig, at det er et forkert signal til vores borgere, som har gået og glædet sig til de her anlægsinvesteringer. Det er et udtryk for dårlig styring og en forkert prioritering, forklarer Michael Seiding Larsen.

Hvorfor kommer i så til at stemme for?

- Vi er også realistiske. Vi kan se, at kommunens økonomi er så ringe, så vi har ikke noget alternativ.

Udsigter til yderligere besparelser

Det er beslutningen om opførelsen af et nyt rådhus, som Michael Seiding Larsen henviser til, når han kalder det dårlig prioritering. Men han er også bekymret for, at aflysningen af anlægsprojekterne ikke løser noget på den lange bane: 

- Det, vi også kan være nervøse for, er, at man bare skubber tingene ud i fremtiden. Der er ikke meget, der tyder på, at kommunens økonomi de næste par år bliver meget bedre. Vi kan risikere at stå i samme situation om et eller to år, hvor vi må udskyde projekterne endnu en gang. Det er ærgerligt. 

Borgmester Mikael Smed er dog mere optimistisk:

- Min forventning er, at vi kan tage de her projekter op igen. Vi beholder dokumentet med alle de gode ting, og så tager vi dem med til senere politiske forhandlinger.

Besparelser i kommunerne

Flere kommuner har meldt ud, at der skal spares mange millioner i disse år:

Sidste år vedtog Slagelse byråd, at der skulle spares 115 millioner kroner. I 2023 er det 323 millioner kroner.

I februar meldte Holbæk Kommune ud, at høje energipriser og inflation har betydet, at der skal spares 45 millioner i 2023.

Tidligere på måneden vedtog politikerne i Sorø Kommune en handlingsplan for besparelser på 33 millioner kroner.

Næstveds socialudvalg har behandlet et sparekatalog, for at finde 32 millioner kroner på dette års budget og yderligere 42 millioner kroner på næste års budget.

Udover de anlægsprojekter, som nu bliver lagt på hylden, går alle udvalgene i den kommende uge i gang med at arbejde med sparekataloger med forslag til, hvor der kan sættes ind, hvis budgetterne ser ud til at skride:  

- Jeg regner med, at vi holder budgettet for 2023. Men det er en svær øvelse, og det er derfor, de laver de handlekataloger for at imødegå den 20 millioners overskridelse, der ellers ville komme, hvis man ikke reagerer, forklarer Mikael Smed.

Med en risiko for at overskride budgettet med 20 millioner kroner, regner Michael Seiding Larsen med, at sparekatalogerne skal tages i brug: 

- Det kommer til at betyde serviceforringelser for borgerne. Det bliver nogle meget stramme år, og det bliver ikke særlig sjovt at være borger i Vordingborg Kommune.


Nyhedsoverblik