Overvejer én rengøring hos ældre hver tredje uge - kommune på vej med store besparelser

Ældre kan muligvis se frem til mindre rengøring. Det er en del af et sparekatalog på 37 punkter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I den seneste tid har det været en særlig politisk disciplin at gå budgetter efter med lup for at finde manglende millioner. 

I februar meldte Holbæk Kommune ud, at høje energipriser og inflation har betydet, at der skal spares 45 millioner i 2023.

Tidligere på måneden vedtog politikerne i Sorø Kommune en handlingsplan for besparelser på 33 millioner kroner.

quote Det er efter min opfattelse en del af den værdighed, de ældre har i hverdagen, at man har et pænt og ordentligt hjem

Ole Møller Jung, formand, ældrerådet, Næstved Kommune

Nu er turen kommet til Næstved. Her har kommunens socialudvalg netop behandlet et sparekatalog, for at finde 32 millioner kroner på dette års budget og yderligere 42 millioner kroner på næste års budget. Sparekataloget indeholder 37 punkter på ældre- og handicapområdet.

- Jeg tror, at der er noget større i spil, fordi det er stort set alle kommuner i vores område og på landsplan, der åbner særligt ældrebudgetterne, så vi ser bare ind i en tid, hvor vi kommer til at tænke anderledes, fordi vi skal have tingene til at hænge sammen, lyder det fra formand for socialområdet i Næstved Kommune, Michael Perch (S).

Mindre rengøring hos ældre

Ifølge sparekataloget kan kommunen spare 4,6 millioner kroner, hvis rengøringen hos ældre ændres fra at blive gjort hver anden uge til hver tredje. Hvis der kun gøres rent hver tredje uge kan der spares 4,6 millioner kroner.

Netop at ændre på frekvensen af rengøringen er noget kommunens ældreråd har advaret mod.

- Det er efter min opfattelse en del af den værdighed, de ældre har i hverdagen, at man har et pænt og ordentligt hjem. Også så man føler, at man kan have gæster, lyder det fra formand, ældrerådet, Næstved Kommune Ole Møller Jung, som fortsætter:

- Modsat er der også ældre, der ikke får gæster, og som faktisk lever i ensomhed, og der er det vigtigt, at der med jævne mellemrum kommer nogle udefra, som kan være med til at observere, hvordan udviklingen er for den enkelte ældre i eget hjem. 

20220331-194144-5-8167x5444ma
Læs også
Store besparelser i Slagelse: - Det er resultatet af en uansvarlig økonomisk politik
20220331-194144-5-8167x5444ma
Læs også
Store besparelser i Slagelse: - Det er resultatet af en uansvarlig økonomisk politik

I 2016 blev forholdene forbedret i Næstved Kommune, så de ældre borgere gik fra rengøring hver tredje uge til hver anden uge. 

- Det er et lavere serviceniveau, end det vi har i dag, omvendt er der kommuner, hvor det er væsentligt lavere, så jeg vil lade det være op til andre at vurdere, om det er et højt eller lavt serviceniveau, siger Michael Perch. 

Sparekataloget indeholder også en lukning af aflastningspladserne på Tommerupvej, der er et botilbud til voksne, der har varigt nedsat psykisk funktionsevne.

Klippekortsordningen til borgere i plejeboliger, der giver mulighed for ekstra, selvvalgt hjælp står også til at blive afskaffet.

Sparekatalog finder ikke alle pengene

Ifølge udvalgsformanden har socialudvalget peget på områder, som ikke forringer vilkårene for de ansatte på ældreområdet: 

- Vi har en massiv udfordring i at skaffe kvalificeret arbejdskraft, så de forslag, vi har kunne vælge, hvor vi har været bekymrede for medarbejdernes arbejdsmiljø, har vi afvist som en førsteprioritet, for at sikre at vi har de hænder, vi skal bruge i fremtiden. 

Med sparekataloget har udvalget fundet besparelser på 12,475 millioner kroner i 2023 og 22,949 millioner kroner i 2024. Dermed er der stadig et stykke vej til at finde 32 millioner kroner på dette års budget og yderligere 42 millioner kroner på næste års budget.

Næste skridt er, at sparekataloget skal behandles først i økonomiudvalget og derefter byrådet. Hvornår det sker, er endnu ikke bestemt.

Når politikerne skal tage stilling til sagen til den tid, skal det besluttes, om sparekataloget finder besparelser nok, eller om der skal laves endnu et sparekatalog.


Nyhedsoverblik