Kommune advarer - ældre på plejecenter i Mern bør ikke drikke postevand

Drikkevandet omkring ældrecentret i Mern indeholder coliforme bakterier, der kan være sundhedsfarlige for svagelige borgere.

Beboerne på Solhøj Plejecenter i Mern bør koge vandet eller drikke flaskevand.

quote Vi er nødt til at anbefale det for en sikkerheds skyld for svækkede personer, fordi det ligger over kogegrænsen

Hanne Jørgensen, miljømedarbejder, Vordingborg Kommune

Sådan lyder opfordringen fra Vordingborg Kommune og Mern Vandværk, efter at kommunen har modtaget en analyserapport om drikkevandets kvalitet i området omkring plejecentret. Målingerne afslører, at vandet indeholder et forhøjet antal af coliforme bakterier, som overskrider miljøstyrelsens grænseværdier.

Vordingborg Kommune har i samråd med Styrelsen for patientsikkerhed (embedslægen) derfor vurderet, at vandet kan være sundhedsfarligt for svagelige borgere, som derfor hverken bør drikke vandet eller vaske op i hånden, før vandet er blevet kogt.

Det skriver Mern Vandværk på deres hjemmeside, og informationen er også blevet slået op i en lokal facebookgruppe for Mern-borgere.

- Vi er stadig ved at tage prøver, så det eneste vi ved lige nu er, at det er coliforme bakterier, som for almindelige mennesker også kaldes jordbakterier. Så der er ikke nogle tarmbakterier eller den slags overhovedet, for så havde vi reageret helt anderledes, fortæller Hanne Jørgensen, der er miljømedarbejder i Vordingborg Kommunes afdeling for Byg, Land og Miljø.

Påvirker ikke raske borgere

Der er indtil videre fundet coliforme bakterier på Solhøj Plejecenter samt på en privat adresse i Mern. Men da tallet ligger på 30 og kogegrænseværdien først overskrides ved 20, er antallet af bakterier stadig så lavt, at bakterierne ikke vil påvirke raske personer i første omgang end højst at kunne give lidt dårlig mave.

Derfor er det kun beboerne på plejecentret, der anbefales at koge vandet.

- Vi er nødt til at anbefale det for en sikkerheds skyld for svækkede personer, fordi det ligger over kogegrænsen. Men vi skal op på noget højere tal på 50- 100 stykker, før den almene forbruger vil blive påvirket af det, forklarer Hanne Jørgensen.

Ny status lørdag

De første indikationer, på at der var coliforme bakterier i vandet, blev opdaget i fredags for en uge siden. På dette tidspunkt gav målingerne dog ikke et entydigt billede, og derfor tog vandværket i Mern nye prøver i mandags, som der lå svar på onsdag. Det er på baggrund af disse prøver, at beboere på ældrecentret opfordres til at koge vandet.

Siden onsdag er der blevet taget ekstra prøver flere steder i byen, og dem foreligger der svar på senest i morgen, lørdag, hvor kommunen vil give en ny status på situationen.

- Jeg forventer, at tallene er på samme niveau i de nye prøver, men jeg håber og forventer også, at en stor del af byen er ren. Så hvis det ender med, at vi skal ud i en større afgrænsning, så håber jeg, at vi kan nøjes med at gøre det for et lille antal forbrugere, siger Hanne Jørgensen.

Mern Vandværk skriver på deres hjemmeside, at der arbejdes på at løse problemet, og at man vil holde forbrugerne orienteret på vandværkets hjemmeside www.mern-vandvaerk.dk og facebooksiden ”Mern By”. Der kan forventes nyt i sagen lørdag 20/2-2021.

Vejledning til kogeanbefaling fra Mern Vandværk: