Efter halvandet års ventetid – modstandere af biogasanlæg får medhold i miljøklager

Flere forhold skal undersøges til bunds i forbindelse med en ny miljøgodkendelse. Det drejer sig blandt andet om støj- og lugtgener.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I mere end 18 måneder har de ventet – men nu er der kommet svar. En gruppe borgere ved Køng lidt nord for Vordingborg sendte i sommeren 2019 deres klage over den miljøgodkendelse, som har banet vejen for et biogasanlæg i deres baghaver.

Borgerne frygter, at anlægget vil skabe både lugtgener og støj, som vil ødelægge nattesøvnen. Byggeriet er allerede gået i gang. Helle Pia Nielsen, talsperson for protestgruppen mod biogasanlægget ved Køng, blev derfor også noget overrasket, da svaret fra Miljø- og Fødevareklagenævnet dumpede ind i går, fredag.

quote Det er aldrig de små, der får medhold, det er altid de store der vinder – men en lille sejr har vi vundet

Helle Pia Nielsen, talsperson

- Miljø- og Fødevareklagenævnet ophæver Vordingborg Kommunes afgørelse af 27. juni 2019 om miljøgodkendelse til biogasanlæg, kunne hun læse på side 1 – og længere inde har klagenævnet givet medhold i flere af borgernes klagepunkter.

Det drejer sig dels om lugtgenerne og om støjgenerne fra lastbilerne, der skal køre gennem byen ud til biogasanlægget, når det står færdigt.

- Jeg har det rigtig godt. Det var en god nyhed, vi fik. Det er aldrig de små, der får medhold, det er altid de store, der vinder – men en lille sejr har vi vundet ind til videre, siger hun.

Byggeriet er allerede gået i gang. Borgerne havde derfor ikke meget tiltro til, at der var noget at komme efter i den klage, de havde indgivet.
Byggeriet er allerede gået i gang. Borgerne havde derfor ikke meget tiltro til, at der var noget at komme efter i den klage, de havde indgivet. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

Håber, men tror ikke på det

Bolden er nu spillet tilbage til Vordingborg Kommune, som skal tage stilling til, om miljøgodkendelsen fra juni 2019 kan laves, så den lever op til Miljø- og Fødevareklagenævnets kritikpunkter.

- Nu er det Vordingborg Kommune – igen – der skal tænke over, om de vil fortsætte, og om de mener, de skal lave en ny miljøgodkendelse. Og så skal det igennem hele processen en gang til. Nature Energy (bygherrer red.) kan også trække stikket, hvis de har lyst til det, men det ved vi ikke noget om, siger Helle Pia Nielsen.

Læs også
Behandling af klagesager over biogasanlæg trækker ud - beboere føler sig fastlåst
Læs også
Behandling af klagesager over biogasanlæg trækker ud - beboere føler sig fastlåst

Men selvom ophævelsen af miljøgodkendelsen slår en bremse i byggeriet, så har hun ikke den store tro på, at den uønskede nabo slår sig ned et andet sted.

- Jeg håber på det, men jeg tror ikke på det. Og så må lokalbefolkningen i gang med endnu en gang at kigge efter, om der er fejl, mangler og lovbrud i den nye miljøgodkendelse, der kommer, og så må man klage i høringsperioden, siger Helle Pia Nielsen.

Mikael Smed (S), borgmester i Vordingborg Kommune, forventer, at miljøgodkendelsen kan rettes til, så den overholder loven. Dette vil kunne få betydning for de vilkår, biogasanlægget må drives under.
Mikael Smed (S), borgmester i Vordingborg Kommune, forventer, at miljøgodkendelsen kan rettes til, så den overholder loven. Dette vil kunne få betydning for de vilkår, biogasanlægget må drives under. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

I Vordingborg Kommune ærgrer afgørelsen borgmester Mikael Smed (S), der ser store miljømæssige fordele i at kunne erstatte naturgas med biogas til opvarmning af byens boliger.

quote Det her er ikke en umiddelbar stopklods, men det betyder der er nogle ting, der skal undersøges ordentligt

Mikael Smed (S), borgmester, Vordingborg Kommune

- Jeg er selvfølgelig ærgerlig over, at vi ikke har kunnet få belyst al ting ordentligt i den første miljøgodkendelse. Det er det arbejde, der går i gang nu i forhold til støjgenerne primært om natten – og måske de forventede lugtgener omkring det her planlager, siger han.

Ifølge borgmesteren vil det kunne afstedkomme nye, yderligere vilkår for virksomhedens drift. Han forventer dog ikke, at afgørelsen står i vejen for, at biogasanlægget bliver en realitet:

- Det her er ikke en umiddelbar stopklods, men det betyder, der er nogle ting, der skal undersøges ordentligt og helt til bunds i forbindelse med miljøgodkendelsen.

Det er på marken her ved Køng, mellem Næstved og Vordingborg, at der efter planen skal bygges et biogasanlæg.
Det er på marken her ved Køng, mellem Næstved og Vordingborg, at der efter planen skal bygges et biogasanlæg.

Afgørelsen betyder ikke, at Nature Energy – der ejer det kommende biogasanlæg – skal indstille byggeriet. Men anlægget må ikke tages i drift, før der foreligger en miljøgodkendelse, som overholder reglerne.

Læs også
Biogasanlæg muligvis på vej:
Beboere frygter for trafikkaos og farlige skoleveje
Læs også
Biogasanlæg muligvis på vej:
Beboere frygter for trafikkaos og farlige skoleveje

Jesper Bundgaard, direktør for konstruktion i Nature Energy, forventer da også, at byggeriet kommer til at overholde tidsplanen:

- Nature Energys anlæg skal overholde alle krav og ikke genere vores naboer, så derfor vil vi i tæt samarbejde med Vordingborg Kommune få justeret miljøgodkendelsen efter klagenævnets anvisning. Opførelsen af biogasanlægget blev påbegyndt i december 2020, og vi arbejder efter at følge tidsplanen, så det står færdigt i foråret 2022, skriver han i en mail til TV2 ØST.

Som TV2 ØST tidligere har kunnet fortælle, så er det forventningen, at anlægget kan behandle op mod 300.000 ton biomasse om året. Det betyder, at der hvert år vil være omkring 33.400 lastbilkørsler til og fra anlægget.

Nature Energy investerer i omegnen af 150 millioner kroner i biogasanlægget.


Nyhedsoverblik