Flertal gav skole dødsstødet - nu vil forældre genskabe den

En forældregruppe på Møn tager sagen i egen hånd, efter kommunalbestyrelsen har valgt lukke den lokale skole.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Vi forsøger at genskabe en skole på Vestmøn.

Sådan lyder budskabet fra en gruppe forældre til politikerne i Vordingborg Kommune, efter et spinkelt flertal i januar besluttede at lukke Marienberg, Mern, Fanefjord og Bårse Skoler.

quote Det vil have fatale konsekvenser at lukke skolen

Jon Fuglsang

De små, lokale skoler står alle sammen til at lukke ved udgangen af det nuværende skoleår. 

I brevet advarer forældrene politikerne om, at mange på Møn er i gang med at kigge på hus andre steder, fordi det ifølge dem er for meget at have 15 til 20 kilometer til nærmeste skoletilbud.

- Det er vigtigt, at de ikke glemmer Vestmøn. Hvis der skal være en skole på Møn, så er det nu, og ikke når skolen har været lukket i to år, siger Jon Fuglsang, der bor på Vestmøn.

Vil åbne friskole

I brevet til kommunalbestyrelsen kommer forældrene med fire forslag til en fælles løsning. 

Et af forslagene lyder på at undtage Fanefjord Skole fra lukning, så de 88 elever fortsat kan have deres daglige skolegang på Vestmøn og ikke skal bruge lang tid på transport hver dag.

- Det er drømmen. Vi håber, det vil gå op for politikerne, at det vil have fatale konsekvenser at lukke skolen. Det er ikke et alternativ for os som familier, lyder det fra Jon Fuglsang.

Forældrene foreslår også, at politikerne skal give Fanefjord Skole et års længere levetid, så de har tid til at gøre forarbejdet til at kunne ansøge om at starte en friskole.

Læs også
Fire skoler skal lukke: - Man lukker de små byer
Læs også
Fire skoler skal lukke: - Man lukker de små byer

I den forbindelse opfordrer forældrene til, at politikerne støtter idéen om at åbne en friskole.

- Der er en bygning nu, som de enten vil rive ned eller bruge den til noget andet. Vi håber, at politikerne vil sælge eller leje bygningen ud, så vi kan lave friskolen, fortæller Jon Fuglsang.

Ifølge forældrene er det en stor udfordring, at Møn Friskole er optaget for de nuværende samt kommende klasser. Derfor er man nødt til at etablere en ny, lokal skole, mener de.

Udvalgsmedlemmer er uenige

Op til beslutningen om at lukke de fire lokale skoler var der uenighed blandt politikerne omkring, hvilken model, der skulle indføres.

Socialdemokratiet, SF, løsgængeren Heino Hahn og løsgængeren Mette Gerdøe-Frederiksen stemte for skolelukningerne. De resterende partier stemte imod, mens Michael Larsen (R) undlod at stemme.

Hos Venstre var et af argumenterne for at stemme imod lukningerne, at børnene fra blandt andet Vestmøn ville få langt til nærmeste skole fremadrettet. 

Derfor har Kristina Themsen (V), der er medlem af Børn- og Familieudvalget i Vordingborg Kommune, også stor forståelse for, at forældrene ønsker at starte en ny friskole på øen.

- Jeg tør godt sige, at vi i Venstre vil se positivt på at finde ud af, om det kan lade sig gøre. At børnene får mulighed for et skoletilbud i nærområdet ville være rigtig fint, siger hun. 

Svend Gønge Skolen
Læs også
Usikkerhed om skolelukninger - nu skal kommunalbestyrelse afgøre fremtiden
Svend Gønge Skolen
Læs også
Usikkerhed om skolelukninger - nu skal kommunalbestyrelse afgøre fremtiden

Det er dog ikke alle medlemmer i Børn- og Familieudvalget, der er lige så positivt stemt. 

Ifølge Kenneth Andersen (S) er skolerne, som eleverne fra de lukkede skoler skal sendes ud på, allerede i gang med de indledende øvelser til, at de nye elever starter efter sommerferien. Netop det kan besværliggøre at forlænge Fanefjord Skole i et år.

- Personligt tror jeg ikke, at vi (socialdemokraterne, red.) rykker os, siger Kenneth Andersen (S).

Socialdemokratiets begrundelse for at stemme for skolelukninger er, at de gerne vil bruge færre penge på mursten og flere penge på børnene og medarbejderne for at få flere hænder.

Børnesvendebrev Marievangsskolen
Læs også
Skolebørn tager svendebrev
Børnesvendebrev Marievangsskolen
Læs også
Skolebørn tager svendebrev

- Der tror jeg, at en friskole vil få det rigtig svært, lyder det fra Jacob Kamper (S).

På Vestmøn håber og tror Jon Fuglsang på, at man lykkedes med at bevare en lokal skole. 

- Jeg tror, det er svært at få folkeskolen igen. I forhold til det er tilliden forsvundet. Men hvis det er rigtigt, så skal vi som lokalsamfund selv få tingene til at ske og få skabt en ny friskole, slutter Jon Fuglsang. 

Forældregruppen holder den 20. februar møde om sagen i Fanefjordhallen klokken 19.00 til 21.00.

Nyhedsoverblik