Fire skoler skal lukke: - Man lukker de små byer

Der har længe været uenighed om, hvorvidt fire skoler i Vordingborg Kommune skal lukkes eller ej. Nu er skolernes fremtid afgjort.

Skolelukninger har længe været på dagsordenen i Vordingborg Kommune, og onsdag aften er det langt om længe blevet afgjort.

Marienberg, Mern, Fanefjord og Bårse Skoler bliver lukket ved udgangen af nuværende skoleår.

Beslutningen er blevet mødt af stor utilfredshed blandt borgerne i de fire lokalområder, der mister deres skole. Men borgmester Mikael Smed (S) mener, at kommunen har truffet den beslutning, der overordnet hjælper kommunens børn bedst.

- Alle børn i Vordingborg Kommune får noget ud af, at vi har færre matrikler. Vores ressourcer i skolerne kan blive brugt på en bedre måde, mener borgmesteren.

Mikael Smed
Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Skolerne, der lukkes, er alle relativt små. Marienberg skole i Vordingborg havde ved skolestarten i august 2022 170 elever, mens Fanefjord Skole havde 88 elever. I Bårse og Mern gik der henholdsvis 33 og 59 elever ved skolestarten i 2022.

På grund af det lave elevtal mener et flertal i kommunalbestyrelsen, at de fire skoler er blevet for dyre i drift. Ved at lukke dem, kan man prioritere midlerne bedre, mener borgmesteren.

- De børn, der har brug for et godt tilbud med nogle ekstra voksne, de kan få det. De børn, der trives fint i normalt tilbud med en voksen til 22 elever, de vil få det. På den måde kan vi sætte ind der, hvor der er behov, siger borgmester Mikael Smed (S).

Socialdemokratiet, SF, løsgængeren Heino Hahn og løsgængeren Mette Gerdøe-Frederiksen stemte for skolelukningerne. De resterende partier stemte imod, mens Michael Larsen (R) undlod at stemme.

- Jeg synes, det er en rigtig trist beslutning. Der er mange følelser i spil i sådan en skoledebat, og jeg synes, det er rigtig trist for rigtig mange børn i vores kommune, siger Michael Seiding Larsen (V).

Borgere demonstrerede foran rådhuset

Der har under processen været uenighed blandt politikerne omkring hvilken model, der skulle indføres. Imens har der blandt borgerne i lokalområderne været stor utilfredshed med planerne.

Onsdag aften markerede de tydeligt deres bekymringer over planerne om at lukke skoler, da de gik optog gennem Vordingborg by.

Arne Johansen fra Bårse-Beldringe Lokalråd frygter, at lukningen af skolen i Bårse vil have alvorlige konsekvenser for lokalsamfundet.
Arne Johansen fra Bårse-Beldringe Lokalråd frygter, at lukningen af skolen i Bårse vil have alvorlige konsekvenser for lokalsamfundet. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Demonstrationen kulminerede foran rådhuset kort før kommunalbestyrelsesmødet, hvor budskabet var klart og enkelt. Borgerne ville nemlig have politikerne til at holde fingrene væk fra skolerne.

Svend Gønge Skolen
Læs også
Usikkerhed om skolelukninger - nu skal kommunalbestyrelse afgøre fremtiden
Svend Gønge Skolen
Læs også
Usikkerhed om skolelukninger - nu skal kommunalbestyrelse afgøre fremtiden

- Konsekvensen vil være, at man lukker de små byer. Det vil give nogle kæmpe konsekvenser for lokalsamfundet - også i forhold til idrætsforeningerne og det sammenhold, der er, lyder det fra Arne Johansen, der er formand for Bårse-Beldringe Lokalråd.

Kommuners økonomi er presset

Det er ikke kun i Vordingborg Kommune, at skolelukninger er på tale. Hos Lolland Kommune er to skoler et skridt tættere på at lukke, og i Slagelse Kommune bliver fire skoler lukket til sommer.

Ifølge Kurt Houlberg, der er ekspert i kommunaløkonomi, er kommuners økonomi under større pres, den de har været i mange år.

- Der er stigende inflation, som betyder, at pengene ikke rækker så langt, som de har gjort. Der kommer flere ældre, som har brug for pleje, omsorg og sundhedsydelser, forklarer han.

- Og så er der stigende udgifter på det, man kalder det specialiserede socialområde. Det vil sige udgifter til børn og unge, som er i udsatte positioner, og udgifter til voksne med fysiske eller psykiske handicap, siger Kurt Houlberg.

Byrådsmøde om skolelukning
Læs også
To skoler er et skridt tættere på lukning efter byrådsmøde
Byrådsmøde om skolelukning
Læs også
To skoler er et skridt tættere på lukning efter byrådsmøde

Han tilføjer, at det som udgangspunkt er dyrere at drive små skoler per elev, og derfor vil man kunne spare nogle penge ved at samle elever på større skoler.

- Det afhænger rigtig meget af, hvor mange af eleverne der kommer med over i de nye, større skoler. Det kan jo være, der dukker nogle privatskoler op, eller at nogle af eleverne i hvert fald ender med at gå i privatskole i stedet for, og så er de økonomiske gevinster ikke helt så store, forklarer han med henvisning til, at en stor del af udgifterne til elever i privatskoler fortsat betales af kommunerne.