Drabsmand får anbringelsesdom

Stine Kitt Jørgensens drabsmand blev i dag dømt ved retten i Nykøbing Falster.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Berigtigelse:

Anbringelse på psykiatrisk afdeling på ubestemt tid. Sådan lød dommen over den 21-årige mand, der slog den 39-årige Stine Kitt Jørgensen ihjel.

Drabet skete i februar 2021 på Oringe Psykiatriske Hospital i Vordingborg og vakte opsigt, fordi det skete på den lukkede afdeling S1.

Ved dagens retsmøde var den 21-årige drabsmand iklædt mørkeblå Levis Jeans, en mørkegrå sweater og kondisko. I siderne var håret helt karseklippet, men langt på toppen, sat op i en hestehale.

quote Det slog klik

Drabsmanden i retten

Den 21-årige mand, der var tiltalt for at have kvalt Stine Kitt Jørgensen på Oringe Psykiatriske Hospital, erkendte i dag drabet ved retten i Nykøbing Falster. Tilbage ved grundlovsforhøret nægtede han sig ellers skyldig. Derfor blev en række vidner aflyst, og den ellers tre dage lange retssag blev afgjort på én enkelt dag.

Manden forklarede i retten, at han mødtes med den 39-årige Stine Kitt Jørgensen ved 10-tiden om morgenen den 27. februar sidste år. Ifølge ham kunne Stine Kitt Jørgensen være højrøstet, og det irriterede ham. Om morgenen var han ude at ryge i hospitalets rygergård, hvor han faldt i snak med Stine Kitt Jørgensen i den lukkede afdelings rygergård. 

Ifølge den dømte røg de en cigaret sammen, hvorefter han bad hende gå ned i den sydvestlige del af gården, hvor de kunne snakke sammen under fire øjne. 

- Vi faldt i snak omkring døden og livet. Hun havde lagt tarotkort på mig engang, forklarede den 21-mand i retten. 

Læs også
Stine Kitt Jørgensen blev dræbt på lukket afdeling - familie rejser kritik af sikkerheden på Oringe

Aftenen før drab: Havde søgt på nettet om død

Ifølge manden skulle  Stine Kitt Jørgensen angiveligt have givet udtryk for, at hun gerne ville dø, mens de stod dér i gården, og at han derfor havde tilbudt sin hjælp med det. Den forklaring udfordrede politiets anklager Charlotte Skovmand dog, da hun fremviste den dømtes søgehistorik på nettet fra aftenen før, mindst otte timer før drabet. 

Allerede om natten havde manden ifølge bevismaterialet i retten søgt på sætninger som “Hvor lang tid tager det at blive kvalt,” og “Hvad er den værste måde at dø på.”

Ifølge manden stoppede han ikke med at kvæle Stine Kitt Jørgensen, selvom hun forsøgte at kæmpe imod. I retten lød hans forklaring:

- Det slog klik.

Ifølge den såkaldte findestedsundersøgelse var dødsårsagen kvælning og kværkning, ligesom der var mærker efter en cykellås og et knæ. Derudover havde drabsmanden DNA fra Stine Kitt Jørgensen under sine negle samt rifter i sit ansigt. 

Læs også
Kvinde blev dræbt inde på lukket afdeling: - Sådan noget må ikke ske på et psykiatrisk hospital


Snapchat-ven alarmerede personalet 

Få minutter efter drabet tog manden en selfie af sig selv. På billedet havde han langt hår, en rift på næsen, og de skyggedækkede øjne stirrede ned i kameraet. Blot to minutter senere, klokken 11:50, tog han et billede af den dræbte og sendte til sin ven over Snapchat. En ven der tidligere havde været indlagt på Oringe. 

Mens drabsmanden gik ind og spiste morgenmad i afdelingens fællesrum, måtte vennen ringe til personalet og fortælle, at han havde fået et billede af den dræbte på sin telefon. Den ansatte, der fandt Stine Kitt Jørgensen, befandt sig i personalestuen, da opkaldet kom. Først derefter fandt den ansatte liget i rygergården. 

Ifølge den umiddelbare melding efter drabet troede personalet angiveligt, at hun i første omgang havde hængt sig. 

Da alarmen lød, var drabsmanden allerede gået ind på sit værelse for at spille computer. Klokken 13:28 ankom politiet til Oringe, og på hans værelse fandt de den 21-årige i nyt, rent tøj - i færd med at pakke et håndklæde sammen. 

Politi ved Oringe
Læs også
Efter vold og trusler mod personalet - 24 medarbejdere har opsagt deres stillinger på psykiatrihospital

Forsøgte at give en anden skylden

Ifølge en ansat på afdelingen, der var indkaldt som vidne i sagen, havde Stine Kitt Jørgensen været højrøstet og manisk i den pågældende periode. Kort efter drabet havde drabsmanden sendt en anden besked til en veninde, hvori han skrev:

“Gem ikke denne besked. Stine er ikke et problem længere.”

Uden at at nævne drabet direkte tilføjede han:

“Har snakket med hende, og hun har fundet ro,” hvorefter han i beskeden tilføjede, at Stine Kitt Jørgensen vist var blevet uvenner med en anden på afdelingen. I retten indrømmede manden, at han gjorde det for at give skylden videre. 

Manden, der befandt sig på Oringes lukkede afdeling på grund af en eksisterende behandlingsdom for vold, var tidligere erklæret sindssyg og farlig af psykiatere.