Kvinde blev dræbt inde på lukket afdeling: - Sådan noget må ikke ske på et psykiatrisk hospital

Formanden for foreningen Sind mener, at man bør overveje, om retspsykiatriske patienter skal indlægges på almene psykiatriske afdelinger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Når vi hører sådan en historie, så bliver vi først og fremmest kede af det. Vi er kede af det ofrets vegne, vi er kede af det på familiens vegne, men også på gerningspersonen og dennes families vegne.

Sådan siger Knud Kristensen, der er formand for Sind, Landsforeningen for psykisk sundhed. Han er ked af, at 39-årige Stine Kitt Jørgensen blev dræbt under sin indlæggelse på psykiatrihospitalet Oringe ved Vordingborg.

- Sådan noget må ikke ske på et psykiatrisk hospital. Når man afleverer sine kære der, fordi de har det dårligt, så har man en forventning om, at der bliver passet på dem. Hvis det ikke er tilfældet, så er det noget af det værste, der kan ske, siger Knud Kristensen.

quote Vi har en hospitalspsykiatri, som er voldsomt under pres, og hvor der er alt for få pladser. Det er også derfor, man desværre en gang i mellem er nødt til at anbringe retspsykiatriske patienter på almen psykiatriske afdelinger

Knud Kristensen, formand, Sind, Landsforeningen for psykisk sundhed.

Han mener, at det kan være manglende ressourcer i psykiatrien, der er skyld i, at det gik så galt på Oringe den 27. februar i år. Her blev Stine Kitt Jørgensen dræbt på den lukkede afdeling S1 på psykiatrihospitalet i Oringe. 

- Generelt mener jeg, at man skal have nogle rammer, hvor man også kan tage hånd om dem, der kan risikere at blive farlige på grund af deres sygdom. Man skal huske på, at mennesker er ikke født farlige, som dem der ender med at være farlige, det er fordi, at de ikke er blevet godt nok behandlet for deres sygdom, siger Knud Kristensen.

- Vi har en hospitalspsykiatri, som er voldsomt under pres, og hvor der er alt for få pladser. Det er også derfor, man desværre en gang i mellem er nødt til at anbringe retspsykiatriske patienter på almen psykiatriske afdelinger. Vi ved også, at man mange steder også er personalemæssigt pressede, så der ikke er nok ressourcer, siger han.

Ønsker flere penge til psykiatrien

Formanden for Sind mener, at der skal sættes flere penge af til psykiatrien, blandt andet for at sikre at retspsykiatriske patienter ikke skal indlægges sammen med almene psykiatriske patienter.

- Jeg ser gerne, der kommer et markant økonomisk løft af psykiatrien, så man både kan få de antal pladser, der skal til, og få de antal medarbejdere for at give patienterne et trygt ophold på hospitalet, siger Knud Kristensen.

- Jeg tror desværre aldrig, man kan helgardere sig, men der er redskaber i psykiatrien til at vurdere for eksempel en patients farlighed. Jeg ved ikke, om man har brugt de redskaber, og om man har brugt dem i tilstrækkeligt omfang. Det må en undersøgelse vise, siger han.

- Der er også spørgsmålet om, det er fornuftigt at indlægge almene retspsykiatriske patienter på almene psykiatriske afdelinger. Det ser vi desværre mange steder i landet. Det er ikke altid hensigtsmæssigt, man gør det, siger formanden.

Stine Kitt Jørgensen blev fundet dræbt i en busk i rygergården på den lukkede afdeling på Oringe.

En 20-årig mand, der også var indlagt på afdelingen, er sigtet i sagen.