De store festivaler mangler frivillige - men ny ø-festival oplever stor tilslutning

Den nye festival Havblik åbner på Bogø i weekenden, og her er de frivillige strømmet til.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fredag den 24. juni slår en ny mindre festival dørene op. Det er festivalen Havblik, som hører til på Bogø Havn. Bag festivalen står Bogø Kulturforening, der blev oprettet netop med det formål at skulle afholde en festival. 

Og modsat de større festivaler som for eksempel Tinderbox i Odense, der har svært ved at skaffe nok frivillige, så har Havblik på trods af den korte levetid allerede et solidt hold klar. Det fortæller Mia Scanagatta, der er en af stifterne af festivalen. 

- Der er rigtig mange frivillige kræfter her, som bare mangler noget at lave her på øen, og de er simpelthen trådt til, siger hun. 

Båret på frivillighed

En god festival består udover musik også ofte af gode spiseoplevelser og kolde drikkevarer. Den opgave skal bæres på frivillige hænder, og dem har der heldigvis været mange af, fortæller Mia Scanagatta.

- Det er de frivillige her på øen, som er gået sammen om at lave et madtelt, hvor der er fire madgrupper, der laver mad hver dag. Og så er der andre frivillige, der laver et loungeområde af kæmpe halmballer med sejl over og en bar, som de selv bygger. Og så er der nogle andre, der laver aktiviteter for børn. Så det er meget båret på frivillige kræfter. Det er jo bare rigtig dejligt, for uden dem, tror jeg ikke, vi havde haft en festival, siger hun. 

Læs også
Børnefestival slår dørene op for første gang
Læs også
Børnefestival slår dørene op for første gang

Havblik Festival søger dog stadig frivillige her helt op til deadline, da der er enkelte poster, som er sværere at afsætte. 

- Vi søger stadig frivillige til at være vagter, parkeringsvagter og servicevagter, der skal rense toiletter. De er sværere at få afsat end barvagterne, men det er forståeligt nok. Så må vi jo bare selv træde til, siger Mia Scanagatta. 

Savnede kulturtilbud 

Det er hende og en håndfuld andre tilflyttere på Bogø, der fik idéen til festivalen. Mange af dem kommer fra København og har søgt det rolige liv uden for byen, men der manglede alligevel noget, syntes de. 

- Vi er nogle stykker, som er flyttet hertil med små børn, og vi er i alderen 35 til 45 år. Der er rigtig mange kulturtilbud her i området for de lidt ældre og for pensionister, men vi synes, der manglede noget, ikke bare på Bogø, men i hele området, for vores aldersgruppe, fortæller Mia Scanagatta og fortsætter:

- Selvfølgelig er man flyttet ud for at få luft, frihed og natur og for ikke at have så meget om ørerne, men man kan godt savne noget kulturliv alligevel.

Læs også
Nu starter havnefestivalen Skvulp - tilbage efter tre års coronapause
Læs også
Nu starter havnefestivalen Skvulp - tilbage efter tre års coronapause

Derfor stiftede de Bogø Kulturforening og gik straks i gang med at planlægge festivalen. Her har de valgt at have fokus på bæredygtighed og på at bidrage til ligestilling og mangfoldighed i kulturlivet.

Der er desuden aktiviteter for børn i festivalens dagtimer, mens aftenens program henvender sig til det voksne publikum.

Åbent for alle

På festivalprogrammet er der flere musiknavne. Blandt andet Lucy Love og Bo Evers. Indtil videre starter Havblik som en mindre festival, men arrangørerne håber på, at det kan blive en tilbagevendende og større begivenhed med årene. 

Kulturforeningen har lavet et armbånd, man kan købe for at støtte festivalen, og så har Vordingborg Kommune støttet initiativet økonomisk. Men der kommer ingen entréindtægter, for det er gratis at deltage i Havblik Festival. 

- Vi har valgt den model, fordi vi synes, at det som udgangspunkt skulle være gratis, så alle kan være med. Det er en del af konceptet, at det skal være bæredygtigt og lokalintegreret, hvor alle har mulighed for at være en del af fællesskabet. På den måde tror vi også, at der vil komme flere og være med. Det kan være, at vi på sigt begynder at tage penge for det for at kunne støtte kunstnerne, men lige nu bliver det gratis og åbent for alle, siger Mia Scanagatta. 

Havblik begynder fredag den 24. juni om eftermiddagen og slutter igen søndag den 26. juni. 
Nyhedsoverblik