Haloer over dele af regionen - her er forklaringen

Fredag er der set haloer flere steder i den østlige del af Danmark, og de kan ses resten af dagen.

Flere steder i Danmark oplever man fredag behageligt forårsvejr, men over den sydøstlige del af Danmark er der lidt flere skyer.

Skyerne er såkaldte cirrusskyer, der befinder sig i mellem syv og otte kilometers højde, hvor temperaturen ligger mellem 40 og 50 graders frost, og de består derfor udelukkende af iskrystaller.

På TV 2 Vejret har vi modtaget billeder fra den sydøstlige del af landet af imponerende ringe, der er kendt som haloer, som kan opstå under disse forhold.

Artiklen fortsætter under billedet.

Halo set fra Møn 16. april 2021.
Halo set fra Møn 16. april 2021. Foto: Isa Theil Mikkelsen / Privatfoto

Haloer er imponerende syn, når de optræder på himlen, og der ligger en hel naturlig forklaring bag deres dannelse. Haloer forekommer nemlig ikke i en atmosfære, hvor der ikke forefindes iskrystaller med en bestemt form.

For at haloer skal dannes, kræves det, at der findes et relativt stort antal sekskantede iskrystaller med form som en blyant.

Disse vil almindeligvis arrangere sig således, at "bunden", ­den flade side,­ vender nedad. Denne orientering af iskrystallerne bevirker, at lys, der passerer gennem dem, bliver afbøjet i en vinkel på 22 grader rundt om lyskilden. Man taler derfor om en 22 graders halo.

Mindre hyppigt forekommer en anden type haloer, hvor afbøjningsvinklen er større, nemlig på 46 grader.

Artiklen fortsætter under billedet.

Haloer dannes, når lys brydes i blyantformede iskrystaller.
Haloer dannes, når lys brydes i blyantformede iskrystaller. Foto: GRAFIK / TV 2 VEJRET

Udover haloer er der også mulighed for, at man kan se bisole - der er to små lysende punkter på hver side af solen. Ved solnedgang er der endvidere mulighed for at se en såkaldt solsøjle over solen.

Optiske fænomener

I gamle dage blev haloer set som et varsel om snarligt omslag i vejret - ofte til det værre med regn og fronter. 

Skyerne over de sydøstlige egne er også et resultat af fugt i stor højde, der stammer fra et lavtryksområde over det østlige Europa.

Lørdag kan flere skyer og enkelte byger strejfe den sydøstlige del af Danmark.