Enormt brag: Danske piloter afviste russiske kampfly

To voldsomme brag skabte stor undren på Sydsjælland og Møn kort før lørdag middag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fra store dele af Sydsjælland og Møn har borgere lørdag hørt to meget voldsomme brag omkring klokken 11:50 

Forsvarskommandoen oplyser til TV2 ØST, at bragene skyldes, at to F16-fly brød lydmuren som en del af afvisningsberedskabet, der skal afvise eventuel uønsket indtrængen i dansk luftrum.

- Det er to kampfly, som er sendt ud fra Flyvestation Skrydstrup (i Sønderjylland red.) med retning mod Bornholm, fortæller pressevagt ved Forsvarskommandoen Lars Skjoldan til TV2 ØST.

- Vi har radarer, der hele tiden kigger ud over Østersøen, og de har set et par spor, der havde retning mod dansk grænseområde. Og så gør vi helt automatisk det, at vi sender afvisningsberedskabet op for at se, hvad der er.

Der skulle fart på

Forsvaret har døgnet rundt to F-16 Fighting Falcon-fly parat, som på få minutter kan være på vingerne og reagere, hvis man ikke kan komme i kontakt med et fly, eller hvis det er på vej mod dansk luftrum uden tilladelse.

Her til formiddag var de to ukendte objekter på radaren særligt tæt på, hvorfor der ikke var tid at spilde:

- Der skulle fart på, så de er fløjet overlyds over Sydfyn, Langeland, Sydsjælland og Møn, siger Lars Skjoldan og tilføjer:

- Normalvis ser man det i så god tid, at der ikke er grund til at flyve overlydshastighed.

Forsvarets F-16 Fighting Falcon-fly kan flyve op til 2376 kilometer i timen, hvor lydmuren – afhængigt af temperatur og lufttryk – brydes ved 1225,5 kilometer i timen.

- Når de bryder lydmuren, trækker de en kugleformet bølge efter sig – og det er den, folk oplever som et stort brag.

Fly kom fra Rusland

Ved 16-tiden lørdag kan Forsvarskommandoen oplyse, at det var to kendinge – et par russiske Sukhoj Su-27-fly – man var oppe at hilse på:

- Det viste sig at være to russiske kampfly. Det er sådan en rutinehændelse – det er det, de oftest er ude at hilse på, siger Lars Skjoldan og forklarer videre:

- De lande, der ligger rundt om Østersøen – og også Rusland selvfølgelig – har med jævne mellemrum fly i luftrummet – og det, man gør, er, at man flyver ud og hilser på og viser, at man er der, og så flyver de hjem igen.

Det var to fly af denne type, Sukhoj Su-27, de dansker piloter mødte.
Det var to fly af denne type, Sukhoj Su-27, de dansker piloter mødte. Foto: Handout/Reuters/Ritzau Scanpix

At det alligevel var nødvendigt at bryde lydmuren i dag afhang af, hvor langt de russiske fly var nået denne gang. Ifølge Forsvarskommandoen var der dog intet dramatisk ved netop dagens hændelse:

- Det hele er foregået i (over, red.) internationalt farvand og ganske udramatisk, understreger Lars Skjoldan.

På TV2 ØST's redaktion i Vordingborg var det ene brag så voldsomt, at bygningen rystede, ligesom vi har fået adskillige meldinger fra borgere på Sydsjælland og Møn, der blev overraskede over de voldsomme brag.

- Vi beklager selvfølgelig, hvis det har forstyrret eller forskrækket folk, siger pressevagt Lars Skjoldan fra Forsvarskommandoen.