Særligt vejrfænomen fik solen til at stå op i vest

Cumulusskyerne er et varsel på vejrskifte, men onsdag aften skabte de et spektakulært vejrfænomen, som et øjeblik fik solen til at "stå op i vest"

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I går kunne man i løbet af aftenen betragte et særligt vejrfænomen over Sjælland. For netop som solen var gået ned, så det et øjeblik ud som om, at den var på vej op igen – i vest.

Øjeblikket blev fanget af Jesper Sandbirk på et kamera i Vordingborg.

Årsagen til det særegne lys fra solen skal findes i de store cumulusskyer, som befandt sig over Sjælland og så langt øjet rakte sidst på eftermiddagen onsdag, forklarer Lone Seir, vejrvært ved TV2 Vejret.

quote Allerede når solen er på vej ned, falder temperaturen

Lone Seir, vejrvært, TV 2 Vejret

- Forklaringen er, at selvom solen er gået ned, vil dens stråler stadig ramme skyerne, som hænger højere i luften.

Skyer lavede synsbedrag

Skyerne i luften over Sjælland i går aftes dannede en stor bræmme, som solens stråler ramte, efter den var forsvundet af syne fra jordens overflade. Og det var en kombination af solens stråler og skyerne, der i et øjebliks synsbedrag fik solen til at "stå op i vest".

Skyerne er egentlig cumulusskyer – de store blomkålsformede skyer med en flad bund, der ofte pryder en blå sommerhimmel – men efterhånden, som solen går ned, ændrer skyerne karakter.

- Den sammenhængende struktur er mange cumulusskyer, som er fladet ud. Når solens varme forsvinder, mister skyerne deres energi og falder sammen og breder sig ud, forklarer Lone Seir og tilføjer:

expr_0.jpg
Læs også
Komet kan lige nu ses på aftenhimlen i Danmark
expr_0.jpg
Læs også
Komet kan lige nu ses på aftenhimlen i Danmark

- Allerede når solen er på vej ned, falder temperaturen, fordi solens stråler skal vandre gennem en større del af vores atmosfære jo lavere den står. Det er også det, som giver det røde lys.

Med solnedgang klokken 21.30 og solopgang – i øst – igen klokken 5.08 er dagen aftaget med cirka en time siden årets længste dag 21. juni.


Nyhedsoverblik