Minister vil hjælpe unge på Stevns: Vil gøre det lettere at komme på Køge Gymnasium

Hjælp fra minister er på vej til unge fra Stevns og Faxe, som kom i klemme i systemet, når de skulle ansøge om at komme på gymnasiet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Flere unge fra Stevns og Faxe Kommuner må rejse langt for at tage en gymnasieuddannelse. Men det ser ud til at være slut nu.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) er nemlig klar med et forslag, der åbner op for at give dispensation til de elever der bor langt fra et gymnasium. Det oplyser hun til TV ØST.

Rektor på Køge Gymnasium, Peter Schiødt, har flere gange kritiseret afstandskriteriet, og har lagt pres på ministeren, så han er positiv overfor forslaget.

- Det er et bud på at komme os i møde med det her problem, og det synes jeg er meget positivt. Det ser ud til at åbne op for de muligheder, som vi godt kunne tænke os, lyder det fra Peter Schiødt til TV ØST.

Først til Køge og så videre

Afstandskriteriet blev vedtaget sidste år som en måde at fordele elever, når der er for mange ansøgere.

Det betyder, at de elever, som i vejafstand bor tættest på gymnasiet står først for til en plads.

Men her kommer unge fra Stevns og Faxe i klemme, fordi de i vejafstand bor længere væk fra Køge Gymnasium end eksempelvis unge fra Solrød, Ishøj og Greve.

Til gengæld skal de unge fra Stevns alligevel først til Køge med offentlig transport og skifte, hvis de skal på et gymnasium et andet sted. 

Har afvist to hele klasser

For Køge Gymnasium har reglen betydet, at man har afvist 53 ansøgere i år fra netop Stevns og Faxe.

Det har gjort rektor Peter Schiødt rigtig ærgerlig:

- Skolerne på Stevns gør en stor indsats for at løfte eleverne, og vi kan se, at gymnasiefrekvensen stiger på Stevns, og det er jo rigtig godt. Men så nytter det jo ikke noget, at der er en prop i systemet, som gør at de ikke kan komme videre, siger Peter Schiødt.

Forslaget fra undervisningsministeren åbner for, at man kan dispensere og tilgodese elever, der hverken bor tæt på eller tilstrækkeligt langt væk fra institutionen til at kunne blive optaget efter de gældende regler.

Det er fordelingsudvalget i Region Sjælland, der står for at fordele ansøgere til gymnasiale uddannelser. Udvalget består af rektorer fra gymnasier i området og to medlemmer af regionsrådet.

Forslaget fra undervisningsministeren er sendt i høring, og hvis det vedtages, vil det gælde med virkning for optagelse af elever fra sommeren 2018. 

Fakta