Voldtægtsdømt idrætslærer frikendt for blufærdighedskrænkelser

En idrætslærer fra Sorø Kommune er ved Retten i Næstved blevet frikendt for fire tilfælde af blufærdighedskrænkelse. Sidste år blev han idømt seks års fængsel for at voldtage en 13-årig skoleelev.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Han løb efter mig og væltede mig omkuld på en madras, der lå på gulvet i gymnastiksalen. Han holdt mig fast, selvom jeg råbte hjælp. Han lå bag mig, så vi var i ske, så min numse var ud for hans skridt. Det var meget ubehageligt for mig.

Sådan forklarede en ung pige i Retten i Næstved i dag. Pigen, der i dag er 18 år, forklarede, at skolelæreren, som hun havde i idrætsundervisning, var både grænseoverskridende og nærgående, og at han flere gange forulempede både hende og hendes veninder i skoletiden. Blandt andet ved at klappe dem i numsen.

quote Han holdt mig fast, selvom jeg råbte hjælp

Ung piges forklaring i retten

Ville ikke sidde ved siden af lærer på flyvetur

Faktisk var læreren ifølge pigen så nærgående, at hun frygtede at skulle sidde ved siden af ham under en flyvetur, hvor eleverne i niende klasse skulle på studietur til Firenze. Pigen havde ikke prøvet at flyve før, og var bange for det. Læreren havde derfor tilbudt, at hun kunne sidde ved siden af ham.

Retten i Næstved
Læs også
Skolelærer blev dømt for at voldtage elev – nu er ny sag på vej
Retten i Næstved
Læs også
Skolelærer blev dømt for at voldtage elev – nu er ny sag på vej

Hvorfor ville du ikke det? spurgte anklager Siw Olsen pigen.

- Han var så nærgående, så at sidde ved siden af ham på en flyvetur, havde jeg ikke lyst til, sagde pigen, der havde bedt sin mor om at sørge for, at hun ikke kom til at sidde ved siden af læreren.

Var det noget, du talte med dine forældre om?

- Ja, det gjorde jeg, og vi talte også om, at vi skulle anmelde det. Jeg talte med de andre piger om det, men vi turde ikke. Vi var bange for at få dårlige karakterer i idræt, hvis vi gjorde det, sagde pigen under sin vidneforklaring.

Blev dømt i byretten

I alt skulle fire unge piger torsdag afgive forklaring i Retten i Næstved. Alle fire har forklaret politiet, at idrætslæreren overskred deres grænser ved at beføle dem.

Pigerne har henvendt sig til politiet, efter at læreren sidste år var i retten, tiltalt for at have voldtaget en elev. Her blev han i december idømt seks års fængsel for voldtægt af særligt skærpende karakter. Der var dengang tale om flere episoder af voldtægt og om anden kønslig omgang. Da overgrebene skete i 2018, var pigen 13 og 14 år gammel.

Retten i Næstved
Læs også
Folkeskolelærer kendt skyldig i voldtægt af elev – skal seks år i fængsel
Retten i Næstved
Læs også
Folkeskolelærer kendt skyldig i voldtægt af elev – skal seks år i fængsel

Omtalen af sagen i pressen fik i første omgang fire andre piger til at henvende sig, da de var blevet krænket og befølt af læreren. De blev en del af den første sag mod ham. Selvom skolelæreren bedyrede sin uskyld, blev han i byretten dømt i 11 ud af 12 forhold, herunder for blufærdighedskrænkelse af tre ud af de fire piger, der havde henvendt sig til politiet, efter voldtægtssagen kom frem.

Lukkede dørene for de yngste pigers forklaringer

Nu har yderligere fire piger henvendt sig til politiet. Læreren har undervist dem alle i idræt, og anklagemyndigheden har valgt at rejse tiltale mod læreren igen.

To af pigerne er stadig under 18 år og derfor valgte retsformanden at lukke dørene under deres forklaring, mens to andre piger afgav forklaring for åbne døre. De havde bedt om, at den tiltalte blev ført ud, imens de skulle afgive forklaring, men retten fandt en løsning, hvor den tiltalte skolelærer satte sig ned bagerst i retslokalet, så han stadig kunne høre, hvad der blev sagt.

quote Bare jeg slipper for at se på ham. Så kan jeg godt prøve at afgive forklaring

Ung piges forklaring i retten

- Bare jeg slipper for at se på ham. Så kan jeg godt prøve at afgive forklaring, sagde den ene af pigerne til sin bistandsadvokat.

Græd sig igennem forklaring

Selvom sagen mod skolelæreren denne gang handler om blufærdighedskrænkelser og ikke voldtægt, er det tydeligt, at den fylder meget for de unge piger.

- Jeg hedder Siw Olsen, og jeg er anklager i den her sag. Vi tager det bare stille og roligt, sagde anklageren og smilede venligt til pigerne, når de en efter en kom ind i retslokalet for at afgive forklaring. Flere af pigerne begyndte at græde, allerede da de satte sig i vidneskranken.

En af pigerne græd sig igennem hele sin forklaring, flere gange talte hun så lavt, at skolelærerens forsvarer var nødsaget til at bede hende om at tale højere. Pigen forklarede blandt andet, at læreren under studieturen i Firenze havde sagt til hende, at hun lignede en luder, og at hun skulle smutte ud til sin flise. Pigen forklarede, at hun blev meget ked af dette, og at læreren desuden havde spurgt hende, om hun ville ”tages af en rigtig mand”.

I retten fortalte pigen desuden, at også hun var bange for at flyve. Derfor var hun endt med at sidde ved siden af læreren under flyveturen på studieturen til Firenze.

- Han nussede mig i håret og på låret. Jeg følte at det var ubehageligt. Jeg sagde til ham, at jeg gerne ville sidde et andet sted, men han blev ved med at sige, at jeg skulle sætte mig ned, sagde hun.

Kunne det have været en form for trøst, ville forsvareren vide. 

- Ikke på låret. Det er altså et meget upassende sted for en lærer at nusse en elev, svarede pigen.

Da afhøringen var ved at være slut, bad retsformanden både anklager og forsvarer om at undlade at stille hende en masse spørgsmål, hvis ikke det var nødvendigt.

- Vidnet har afgivet en både meget troværdig og meget detaljeret forklaring, så jeg synes, at vi snart skal lade hende komme ud, sagde han.

Så snart pigen kom ud på gangen igen, kunne man høre, at hun brød sammen i gråd.

Familie til tiltalt forsøgte at forhindre andre tilhørere i at følge sagen

Skolelæreren sad under pigernes forklaringer og kiggede ud ad vinduet. Han er meget trænet og hans store overarme har svært ved at være i den dueblå kortærmede skjorte. Han nægter sig skyldig i blufærdighedskrænkelse af de fire piger, og han har anket dommen på de seks års fængsel for voldtægt til landsretten. Pigen, han i byretten blev dømt for at voldtage, og hendes mor var i dag dukket op som tilhørere i retslokalet. Der var ganske få tilhørerpladser i den lille retssal, og da tiltalte havde fire familiemedlemmer med, var der kamp om pladserne.

Inden sagen gik i gang, forsøgte moren til den tiltalte at få pigen fra den tidligere voldtægtssag og hendes mor sendt ud af retslokalet.

- Der er for mange herinde nu, hvorfor skal de to være herinde, de har ikke noget at gøre her, sagde hun højt.

quote Det er et offentligt retsmøde og alle, der gerne vil overvære sagen, er velkomne

Retsformand Anders Martin Jensen

- Det er et offentligt retsmøde og alle, der gerne vil overvære sagen, er velkomne. Det vil jeg strække mig langt for, sagde retsformand Anders Martin Jensen.

Ved en kort formiddagspause var der igen problemer, fordi moren til tiltalte forsøgte at forhindre, at den unge pige og hendes mor kunne få en plads. Det gjorde hun ved at uddele deres pladser til nogle andre.

- Der er stole her, tag I dem bare, nu er de andre gået, sagde hun til politi og en bistandsadvokat, for at forhindre at den unge pige og hendes mor fortsat kunne overvære retssagen. Pigen stod udenfor retssalen og græd. Det lykkedes hende dog efterfølgende at få lov til at komme ind og få en stol.

Frikendt

Anklageren gik efter fire måneders ubetinget fængsel til skolelæreren. Hun lagde i sin procedure vægt på, at der var tale om fire unge piger, at der var tale om mange berøringer, og der er tale om en lærer, eleverne har et tillidsforhold til.

Skolelærerens forsvarer Lene Sejersen understregede, at berøringerne ofte er sket, mens der har været andre til stede, det var simpelthen nus og trøst, sagde hun. Derudover påpegede hun, at pigerne først har henvendt sig lang tid efter, forulempelserne er foregået. Det svækker troværdigheden og det svækker bevisernes vægt, sagde hun i dag, og bad om, at skolelæreren, hvis han blev dømt, kun skulle straffes med 14 dages betinget fængsel.

Det var dog en enig domsmandsret, der frikendte skolelæreren. Pigerne har afgivet fire troværdige forklaringer, som retten lægger vægt på, men mener alligevel ikke, at der er tale om strafbare berøringer, sagde retsformanden, da han skulle begrunde frikendelsen, og forklarede, at der skal være tale om uanstændige forhold, hvis man skal kunne dømme for blufærdighedskrænkelser. Befølinger på lårene er blufærdighedskrænkende, men når det som her har en sammenhæng med trøst, er det noget andet, sagde retsformanden, inden sagen blev afsluttet.

Selvom læreren blev frikendt for blufærdighedskrænkelserne, er han fortsat fængslet på grund af voldtægtssagen.

Anklager Siw Olsen vil nu nærlæse dommen og vurdere, om der skal sendes videre til Statsadvokaten med henblik på anke, så den kan køres samtidig med ankesagen om voldtægt af den 13-årige pige.