Folkeskolelærer kendt skyldig i voldtægt af elev – skal seks år i fængsel

Retten i Næstved har netop afgjort, hvilken straf en 32-årig lærer fra Sorø Kommune skal have for blandt andet at have voldtaget en 13-årig elev.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tidligere i dag blev en 32-årig idrætslærer fra Sorø Kommune kendt skyldig i voldtægt af en 13-årig elev.

Nu har Retten i Næstved udmålt hans straf.

Den 32-årige skolelærer Bjørn Christiansen, der har skiftet navn fra Jacob Emil Laudrup Høpner, straffes med fængsel i seks år og frakendes retten til at arbejde med børn under 18 år på ubestemt tid.

Samtlige dommere har lagt vægt på, at der er flere voldtægter, og at overgrebene er begået over fem måneder. Ni stemte for fængsel i seks år, imens tre stemte for fængsel i syv år. Derfor endte strafudmålingen på seks år.

Alle er enige om at frekende ham retten til at arbejde med børn.

Læreren skal betale 201.000 kroner i erstatning til sit voldtægtsoffer og henholdsvis 10.000 og 8.000 kroner til to piger, som han har udsat for blufærdighedskrænkelse. 

Dømt skyldig i voldtægt, krænkelse og trusler

Den 32-årig lærer har udbedt sig betænkningstid i forhold til at anke.

Manden, der har undervist i idræt på en skole i Sorø Kommune, er kendt skyldig i flere gange at have voldtaget, krænket og truet den mindreårige elev.

Ifølge anklageskriftet er overgrebene sket i 2018, mens pigen kun var 13 år gammel.

quote Det er en forståelig straf, for der er tale om usædvanlige grove forhold

Siw Olsen, anklager fra Sydsjællands og Lolland Falsters Politi

I flere tilfælde er voldtægterne sket på den pågældende skole, mens læreren en enkelt gang har taget hende ud i en nærliggende skov, hvor han ifølge anklagen har fikseret hende med håndjern bag om ryggen og et halsbånd rundt om halsen.

Retten fandt piges forklaring troværdig

De væsentlige beviser er pigens forklaring og tiltaltes forklaring. De har begge forklaret, at de har haft et nært forhold.

Dommer og nævninge mener, at pigens forklaring er meget detaljeret med hensyn til steder, tidspunkter og genstande, og at det virker selvoplevet og troværdigt.

Eleven anmeldte først forholdene i januar 2019, men retten har ikke ment, at det svækker hendes forklaring, at hun ikke anmeldte sagen, lige da det var sket. 

Retten mener, det var tiltalte, der tog initiativet. Mindst fem gange har han haft anden kønslig omgang end samleje med eleven. De mener, at der er tale om § 216 stk. 3, der er særligt skærpende omstændigheder. 

Anklager gik efter syv år

Den 32-årig folkeskolelærer er også kendt skyldig i at have truet den mindreårige elev til ikke at fortælle om overgrebene. Ifølge anklageskriftet har han truet med, at han var en del af en hemmelig gruppe af tidligere soldater, som vil slå hende og hendes familie ihjel, hvis hun fortalte nogen om det. Retten mener, at det er bevist, at han har truet hende med en hemmelig soldatergruppe.

Anklager gik efter mindst syv års fængsel, i det der både er tale om voldtægt, blufærdighedskrænkelser og vidnetrusler.

Alligevel er hun tilfreds med de seks år, som læreren er blevet idømt.

- Det er umiddelbart en hård straf. Men hvis man ser på de forhold, der er dømt for, så er det også en forståelig straf, for der er tale om usædvanlige grove forhold. Der er tale om flere voldtægter, og den ene voldtægt blev også kendt skyldig som efter stykke 3 – det vi kalder den grove voldtægt, siger anklager Siw Olsen fra Sydsjællands og Lolland Falsters Politi.

Anklager: - Sagen er meget grov

Ifølge anklager er det skærpende omstændigheder, at der er tale om sex med halsgreb, oralsex, samleje og at der er tale om et tillidsfuld forhold til en skolelærer, der har fået betroet at undervise en række børn.

quote Der er tale om et tillidsforhold mellem skolelæreren og de her børn

Siw Olsen, anklager fra Sydsjællands og Lolland Falsters Politi

- Der er tale om et tillidsforhold mellem skolelæreren og de her børn, og det har han særlig over for den ene pige udnyttede, sådan så hun har stolet på, at han ville hende det bedste og fået groomet hende, som vi har talt om under sagen, indtil hun ikke kunne se en vej ud af det her. Det er det, der gør den her sag meget grov, siger anklager Siw Olsen.

- Så er det selvfølgelig også, at der er anvendt redskaber i forbindelse med den ene voldtægt. Den voldtægt, der er foregået ude i skoven, hvor der er anvendt et halsbånd og håndjern. Det er altså mod en 13-årig pige, og det er ganske alvorligt.

Forsvarer gik efter 2-4 år

Forsvareren derimod mente, at der skulle lægges vægt på de formildende omstændigheder.

Han er ustraffet, har altid haft arbejde. Han har tjent Danmark og har derfor en invaliderende lidelse. Havde han ikke været udsendt, var det her nok ikke sket, mener forsvarer.

Derudover har han en familie og en hustru, der støtter ham og også er til stede i retten i dag.

Der er ingen tvivl om at han angrer og er meget flov, mener forsvarer. Han stoppede selv forholdet. Det fremgår af korrespondancen med eleven, som han havde på Messenger. Han blev plaget af pigen om at genoptage kontakten, men han fastholdt at der ikke skulle ske mere, fremhæver forsvarer.

Der er en ringe risiko for at det sker igen, mener forsvareren.